Старият германски дизел дими у нас: Ставаме ли автоморгата на Европа?

Все пак 10-годишните дизели са по-добри от 20-годишните стари коли у нас
Обновена: 10 фев 2020 14:07 | 10 фев 2020 13:26,
148

След като скандалът "Дизелгейт" избухна, в Германия на много места цените на старите дизелови автомобили се сринаха, а много градове въведоха забрани за движението на дизелови автомобили.

VW призна, че в много коли е сложен софтуер, който да манипулира данните за вредните газове и много от собствениците на тези коли решиха да се отърват от тях.

И докато Германия се пречиства старите дизели поеха към България и други страни от Източна Европа, където се търсят по-бюджетни автомобили.

Още по темата

Но в крайна сметка може да се окаже, че плащаме необосновано много за иначе изгодните си автомобили, защото истинската цена се плаща с най-ценното: здравето ни.

Засега ограниченията в Германия се отнасят само за т.нар. еко зони.

За да можете изобщо да се движите с дизелов автомобил ви е нужна специална винетка. Германия и Франция изискват такава, но двете са различни за двете държави.

В Италия дори има градове, в които в централните части могат да се движат само автомобили със специален режим.

В същото време в България еко зони още няма и хората с охота си купуват старите германски дизели, които не само са по-икономични, но и са по-изгодни.

Със сигурност голяма част от хората, които купуват тези коли, не са безразлични за здравето си, но нямат финансовата възможност да си купят по-екологичен автомобил.

В България са регистрирани 3,66 млн. автомобила, като от тях почти 1,4 млн. са над 20-годишни. Данните показват, че трите най-популярни марки автомобили в България са германски.

След избухването на "Дизелгейт" износа на стари германски коли за Източна Европа е нараснал значително.

"Много от тези автомобили са в пъти по-екологично чисти, от тези, които се движат в Бъглария над 20 г.", посочва пред DW Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили в България.

Има ли индикации, че ставаме автоморгата на Европа - вижте във видеото на Deutsche Welle!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 83Италианските незаконни бали вече ги хванаха а организаторите на нелегалния канал за внос вече са по пътя към затвора.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога сме автоморга? Когато продължаваме да си караме 30-40 годишната си кола от преди Евро 1 или 25 годишната кола с Евро 1 или когато си купим 9 годишен стар немски дизел с Евро 5 или стар немски дизел на 4 години с Евро 6?
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Итолианските бали със Б-о-*-л-у-к да не би да са по-малко обасни за здравето ни ?
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко 10 годишни дизелови фолксвагена замърсяват въздуха колкото една бала изкорен италиянски *** , знаете ли ? Загрижили се за здравето ни ти.....
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година вместо да се подобрява състоянието на колите в България, то се влошава.
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От край време Българите харесват старите немски автомобили. Всеки има в обкръжението си поне по един познат който разсъждава така:"Беги от тука с тая нова еко кола. Бе я че си купим на старо едно Ауди А6 и че прайм бръм бръммм...То аудито е железно" И не става въпрос толкова за пари, а за предпочитание. За статрото си аудито ще даде толкова колкото за една малка нова и икономична кола. - Е да ама нЕма да е Ауди.Горе долу това са съжденията при покупка на автомобил.
74
3
 
2
 
! Отговори
ДЕМОГАФФФ преди 4 години
Абре хора то не остана народ в тая държавица , той за хляба ли , за свинското ли пари няма вие сте тръгна ли с АВТОМОБИЛИ да се занимавате.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е повече политическа отколкото да се занимава с чистотата на въздуха.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София се купуват автомобили с Евро 5 и 6, т.е. до десетгодишни, а в провинцията се купуват и с Евро 4, т.е. до 14 годишни и рядко до 19 годишни с Евро 3. Те заменят значително по-стари автомобили, т.е. подмладяват автопарка ни.
71
4
 
4
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименМдааам за сметка на това всички поддържани стари са с изрядни и работещи катализатори. Ако направят техническите прегледи нормални, 50% от пушещите бараки ще изчезнат...
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам за всеки закупил нов автомобил да се предлага безплатна винетка за една година.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не внасяне немските стари дизели, наистина ще станем автоморгата на Европа.
68
2
 
1
 
! Отговори
Petrol преди 4 години
С промените, които предстоят в работата на Пунктовете за технически прегледи, никои няма да иска да си купува употребяван бензинов автомобил, така че ниската цена на дизелите е добре дошла. Но пък каква димна завеса ще настане ... си е.... м......
67
1
 
5
 
! Отговори
StarDiesel преди 4 години
От беднотия е това.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Ако една кола е износена то поддръжката и ще струва скъпо.
65
0
 
13
 
! Отговори
Истината преди 4 години
При автомобилите има огромна разлика между София и провинцията по отношение възрастта на автомобилите. В София средната възраст на автомобилите е 11 години, а в провинцията е 22 години. Иначе като брой автомобили на човек от населението и София и провинцията изостават доста от средното за ЕС, а по брой лични автомобили сме още по-зле, имаме два пъти по-малко коли от средното за ЕС и ги използваме четири пъти по-малко.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние вече сме станали автоморгата на Европа.Щом нещо не става се внася в България е си продава в магазините продаващи коли или други стоки втора употреба.
63
1
 
9
 
! Отговори
автотърговец преди 4 години
Януари съм изпратил за България 54 автомобила. 6 бр са евро 3, 36 бр евро 4 и 12 евро 5. Това са реалните неща.
62
0
 
5
 
! Отговори
- преди 4 години
"Ставаме ли"? Глупав въпрос, ако може изобщо да е въпрос. Ние отдвана сме си моргата на Европа. Не само за МПС-та , но и за храни.
61
2
 
6
 
! Отговори
88762 преди 4 години
На Европа сме двете нули: автоморга за стари дизеляци и сметище за ***. Сред първите места сме по смъртност, влошено здраве, мръсен въздух, корупция. Сред последните места по доходи, образование, удовлетвореност от живота, свобода на словото, здравеопазване... И в спорта лежим на стари лаври от миналото. Имахме поне природа, но от нея малко е останало. И и на нея ще й ***, така де, видим сметката.