Какво си "открадна" СССР от световното автомобилостроене?

Някои кражби са нагли, за други Съюзът си плаща
19 окт 2020 20:10, Нели Христова
108
Какво си "открадна" СССР от световното автомобилостроене?
Снимка: Flickr

Не е тайна, че автомобилната промишленост по времето на СССР значително изостава от тези отвъд Желязната завеса - било заради ограничените ресурси, било заради слабостите на плановата икономика, или може би защото най-добрите учени и инженери работят за нуждите на армията. Каквото и да е обяснението, факт е, че руските автомобилни конструктори често са принудени да взаимстват технически и дизайнерски решения, създадени от други.

Ето и най-драстичните примери за това "взаимстване". В някои случаи то си е чиста кражба, а в други СССР плаща на чужди компании, за да ползва техни технологии, сред които има дори задвижващи агрегати. Историята с "Жигула" (ВАЗ-2101) и FIAT 124 е добре известна, но има и други интересни случаи.

ГАЗ-А (Ford Model A)

Още през 1929 година управляващите в СССР закупуват оборудване и документация от Хенри Форд. Благодарение на тях е създаден автомобилът ГАЗ-А (на снимката), който всъщност предсталява копие на легендарния Ford Model A (на следващата снимка). От руската кола са произведени общо 42 000 бройки, като първата серия от тях напълно повтаря Ford Model A Standard Phaeton.

При втората серия са направени някои промени в системата за захранване на двигателя. Предната част на ГАЗ-А също е различна, тъй като е опростена. Впрочем това също не е идея на съветските конструктори, а е взаимствана от товарния Ford AA, който също получава руски "вариант" - ГАЗ-АA.

Москвич 400 (Opel Kadett)

Съветският съюз се възползва от спечелването на Втората световна война и най-вече от факта, че в окупираната от него зона на Германия остават заводи на BMW, Auto Union и Opel. В последния те откриват пълна документация за създаването на Opel Kadett, както и оцелели от бомбардировки напълно здрави прототипи. Те са откарани в Москва, където в местния автомобилен завод е разработен "Москвич-400" (на снимката), а по-късно и "Москвич-402".

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
oxlo преди 3 години
До Анонимен Boing X 43
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко и преди и сега в Русия е кражба от напредналите Европа, САЩ, Япония.Не знаете, че известните руски дървени кукли Матрьошки са ... японски кукли на богове в шинтоизма ;)Руснаците и тях са откраднали !
92
3
 
3
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 години
Изключително некадърна статия! Дори и в нея се вижда че едни са купени и е организирано лицензионно производство - много заводи са направени от американци през голямата депресия.Други като опел кадета са част от репарациите след втората световна. Пълни глупости
91
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
СССР може да се свързва само с кражби.
90
1
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
На рашките им е лесно да се хвалят с военна техника, защото е секретна.Иначе, това което може да сравни всеки човек без предубеждение са назад със светлинни години.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютни глупости.
88
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кражба! Я си го наврете! Сами пишете, че единият пример е ЗАКУПЕН от Форд, а Жигули се правеше по купен лиценз на "колата на годината" FIAT-124! Каква кражба? Защо така мръсно, така гадно изопачавате нещата?В момента Русия прави най-добрия изтребител в света и разработва три много по-страшни! Разработва най-добрите подводници, бронетехника и хиперзвукови ракети, които НИТО една западна страна не е постигнала!Слава на Русия! Да сгинут супостати ее!
87
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не направиха една нормална, комфортна кола. Камиони и бездерожки - бол. Много от тях още бръмчат, извличат хиляди тонове материал и имат нужда от чук за ремонт. Казвайки това, всичко друго е скръб. Двигателите алчни и маломерни, окачването - примитивно, интериор - скръб, отстояния, фуги и уплътнения - мерени на око след половин литър самогон, безопасност - ми тъкмо могат да те метнат барабар с ламарините в трапа. Като цяло - слаба работа. Казвайки това - имат своето грозно очарование.
86
4
 
24
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Докато се радвахте едно време на съветските ***,нормалните хора по-света караха автомобили!Рено,Ситроен,Пежо,Опел,Форд,Алфа Ромео,Фиат,да не коментираме какво беше Мерцедес!Тука само текезесари живеят с носталгия,как са обикаляли по къра със съветските автомобилни недорозумения
85
1
 
15
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Кой руски автомобил въобще е авторски?Поне кажете нещо, което е измислено в тази огромна иначе територия, за автомобилите!Имат ли някакви, поне, патентовани въведения в колите строени в СССР, пък и после?Оставете на мира американците - те не ме кефят. Аз съм Европеец!
84
4
 
12
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Имат ли руснаците поне един авторски автомобил, който да е успешен?
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78"Москвичите са много здрави, при сблъсък на рено пежо ситроен че даже и с баварец мосвича ги сгъва всичките."Значи, задачка закачка: Щом Москвето не се сгъва при удар, къде отива кинетичната енергия при сблъсъка?Дроб-сърма?
82
6
 
18
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Комунистическите некадърници какво ли не откраднаха от Запада, то само колите да беше....
81
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика цялото руско автомобилостроене е създадено от американцие безплатно като откуп руснаците да не разкриват фалшификациите в космическата и по - специално лунната програма на НАСА.
80
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България сякъш е най големия автомобилен производител та търсим кусури на СССР :))) Истината е че СССР беше сила и всичко сама си произвеждаше ,а ние един тостер не сме направили за цялата си 1300 годишна история .Сега пак ще внасяме ф16 въпреки че съвременните войни се водят с дронове които турците сами си правят а *** не могат ;) Ние сме по зле и от Турция а кусури на СССР търсим .Жалка работа .
79
7
 
8
 
! Отговори
преди 3 години
Абе едно време какви лади и москвичи имаше. Те сегашните коли нищо не струват :(
78
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Пак ли Захариев се прави на експерт? ***
77
8
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До Анонимен..... че който плюе руските коли, плюе по Фиат, Форд, Симка, Опел..... "Сделанато" в Русия никога не отговаря на оригинала а си остава "сделано".
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закупили лиценз ...
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че който плюе руските коли, плюе по Фиат, Форд, Симка, Опел, ....