Колко струваше нова кола по времето на социализма?

Автомобилите имали две цени
Обновена: 25 окт 2021 11:46 | 24 окт 2021 21:46, Нели Христова
366
Колко струваше нова кола по времето на социализма?

Последното десетилетие ни донесе драматична инфлация в цените на новите автомобили. Докато в сравнително близкото минало у нас можеше да се купи нова кола за суми от порядъка на 14 или даже 12 хиляди лева, днес най-достъпният автомобил у нас - Dacia Sandero - по каталог струва 20 200 лева, или 12 017 щатски долара по актуалния курс. На този фон как би ви прозвучало, ако ви кажем, че по време на социализма у нас е можело да се купи нов автомобил за... 1250 долара? Тъкмо толкова е цената на ЗАЗ 968А (Запорожец) в официалния каталог на валутния магазин Corecom за 1980 година, пишат от Automedia.

За по-младите ни читатели се налага да поясним, че по онова време в Народна Република България можеше да се купи нов автомобил само по два начина. Основният, достъпен за широките кръгове от населението, бе да направиш авансова вноска от около 1000 лева в държавното дружество "Мототехника" и после да чакаш да ти дойде редът - като за престижните тогава модели като ВАЗ-2103 чакането можеше да продължи и десетилетие. Вторият начин бе да се купи свободно автомобил от Corecom - само че за целта бе нужна конвертируема валута, а достъп до нея имаха само онези, работили в чужбина, примерно в Либия.

Но дори и в Corecom, както ще видите, автомобилите имаха по две цени. Едната бе официалната, "показна" или "рекламна" цена - но за да платите нея, пак трябваше да сте чакали реда си с години, или да ползвате някакви други служебни предимства. Другата бе т. нар. "цена за свободна продажба", и именно нея плащаха завърналите се от гурбет работници. Така споменатият ЗАЗ 968А струваше 1250 долара официално, но на практика купувачите плащаха по 1500, а за други модели разликата между рекламната и реалната цена дори надхвърляше 500 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те колите в България по времето на соца бяха все по западен лиценз. Не достигаха мощности за производство на коли, а и народа бързо се замогна след Втората световна война и всеки искаше кола. По същото време в Италия осъзнаха, че всяко семейство трябва да има кола и измислиха дървения Фиат. В България чак около 1975 година се заговори, че колата не е лукс, а необходимост.
238
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заза един комшия ми го хвалеше как някъде из Родопите, той си перкал със заза, а другите закъсали и не могат да минат. Кола е разбира се. Ако изключим заза, сега трябва да изключим 70% от колите в България.
237
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук един лъже за цени и заплати. Преди 1989 кашкавал Витоша (от краве мляко) - 4 лв., кашкавал Балкански (от овче мляко) - 5 лв. Сега кашкавал имитираш Витоша - 12-20 лв. За заплатите. През 1989 години медианната нетна заплата в България беше 255 лева. През 2002 година беше 185 лева, през 2010 беше 335 лева. Та така със заплатите. Медианната заплата е тази, при която половината хора взимат заплата по-висока от нея, а половината по-ниска от медианната
236
8
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
277 Стига си писал глупости. Каква качествена храна по времето на комунизма? Изкуствената тор се е изсипвала без някой изобщо да го мисли, защото е била без пари. Всичко е било нитрати на макс. Познати земеделци казват, че години след това тор не са слагали, защото в почвата е имало предостатъчно. Да не говорим за другата химия. Питай някой старец за Би58 и ще ти каже, че дори къщите са си пръскали с тази отрова, за нивите да не говорим. И всички това са го ядяли после.
235
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храната по времето преди 1989 беше качествена за разлика от сега и беше достатъчно евтина, за да се достъпна за всеки. Сравнение на качествена с некачествена! Тука някои глупави антикомунисти ще ви лъжат, че нищо нямало по магазините или че не е било евтино. Така между другото ще пропуснат, че тогава осигуровките не се удържаха от заплатата както е сега, че данъка върху дохода беше малък и че я нямаше тази ножица на заплатите. Съотнесено към масовата заплата днес, храната тогава беше по-евтина.
234
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масовите заплати в средата на 89-те бяха 250-300 лева. Минималната заплата взимаха келнери, бармани, фризьори и т.н., но те получаваха бакшиши, общите работници също бяха на минималната заплата
233
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До izhПрав си кретенизма е присъщ на бг населението... Намалехте с 3 000 000 души и пак същото си говорите... докато не изпукате до един нема оправия ... та така с кретенизма.
232
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храната по времето на комунистическото робство също не беше никак евтина. Тука някои глупави носталгици ще ви говорят за боза от 6 ст и. т. н., но само на боза не може. Кило кашкавал Балкански беше 5 лв, сиренето 3,80, кило луканка 12 лв, салам 5-8 лв, яйца по 10 ст... Може да ви се струва евтино, но със заплата от 180 лв месечно как се оцелява? Да не говорим, че се купуваше не каквото ти се яде, а каквото има в магазина. Съотнесено към средната заплата днес, храната е по-евтина.
231
8
 
10
 
! Отговори
izh преди 2 години
Към всички комунокретени дето лигите им текат като пишат за времето на тати и дядо на държавна служба. ЗАЗ-ът струваше 1500$ / с връзки /, ама заплатите тогава бяха 60 $ , т. е . 30 месечни заплати, които така бяха сметнати, че да не умреш от глад, да почиваш на заводски бараки с външна тоалетна 10 дни и за всякоа покупка да се молиш на партийния, профсъюзния и на всеки местен шеф - за пералня, хладилник, цветен телевизор, холна секция и т. н. По и.диотска система цивилизацията не е измислила
230
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една кола струваше колкото апартамент. И за двете неща си имаше записвания, вноски и чакане. Изключенията бяха за членовете на БКП и АБПФК. То не, че те имаха повече пари, но с членските си книжки и историите за борбата си против жандармерията, си се уреждаха. Поради което и хората ги мразеха.
229
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше банани , но нямаше и наркомани !
228
9
 
8
 
! Отговори
Полуананимен преди 2 години
Как е възможно урудливи късопатковци да се изказват за неща дето нито са виждали нито чували. Освен че чакахме за коли чакахме и за апартаменти.И едните и другите ги даваха почти безплатни. Да не с 30г. ипотека дето те обрича цял живот на мизерно съществуване.Факти: През 1989г. у нас са продадени над 90000 автомобила,основна Лада но и доста Шкоди Фаворит и Форман както и Таврия,Дачия и Варбург- с мотор от Голф1.2008г. по времето на омразната тройна коалиция е максимума 60000.Сега сравнявайте!
227
7
 
11
 
! Отговори
емиграция преди 2 години
Българските комунистически простототии бяха толкова много, че и една книга от 1000страници ще е малка, за да се опишат случаите. Сега отново пък с Радевите другари от служ. правителство нещата започват да се повтарят.
226
4
 
11
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
А колко се чакаше за кола по времето на социализЪма?Помните, нали?А за цветен телевизор, а за телефон?Да не бъркаме носталгията по младоста с носталгия по социализЪма...
225
4
 
15
 
! Отговори
да ама преди 2 години
А защо като казват тези цени не казват какви бяха заплатите и колко струваше издръжката на едно семейство? Всъщност имаше една готварска книга където бяха давани примерни рецепти и меню за един месец. Спомням си че менюто за един месец беше с един лев по-малко от месечната ми заплата. Тогава си мислех едни неща, но после научих че ДС са получавали 4 пъти по-висока заплата от простосмъртните. Не напразно вчера изгониха Луна от телевизията. Защото тя повдигна в ефир въпроса за лустрацията.
224
2
 
7
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 години
тогава москвича беше 5400 лв ,жигулата 6100 лв ,зазката май 3900лв ! тогаз си смених номера за жиго и москвича купих след месец!!!
223
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Но дори и върхушката на БКП не крадеше колкото тази на ГЕРБ и ортаците от ДПС. - ... - Глупости, върхушката им нямаше защо да краде, всичко получаваше в изобилие, отделно от обикновеното население и дори след 89, още се мъдри "правителствена болница"! А сравнението с ГЕРБ и ДПС е голословно! Няма доказателства и няма да има, защото никому не е изгодно, "промяната" също вече влачи!
222
2
 
10
 
! Отговори
виц от соца преди 2 години
Един човек отишъл да внесе в Мототехника 3600 лв за Лада. Взели му парите и му казали да дойде след десет години на същия ден да си вземе ладата. Човека попитал: Сутринта или след обяд? "Защо?" - попитали от Мототехника. Ами защото след обяд ще идва водопроводчика . . .
221
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки се натискаше да стане АБПФК. В България преди 9-ти септември 1944 е имало около 1200 шумкари и още толкова техни помагачи и други терористи, а след това имаше десетки хиляди АБПФК.
220
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма гадост беше тоя социализъм, страшно извращение. ГЕРБ върнаха някои от порочните практики, като купуване на евтини апартаменти от партийни функционери и назначаване на наши хора (калинки) в държавната администрация. Но дори и върхушката на БКП не крадеше колкото тази на ГЕРБ и ортаците от ДПС.