Калифорния забранява продажбата на коли с ДВГ

Решението влиза в сила от 2035 г.
26 авг 2022 15:43, Йоана Цонева
55
Калифорния забранява продажбата на коли с ДВГ
Снимка: БГНЕС

Калифорния планира да спре продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., като решението е част от борбата на щата с изменението на климата. Забраната има за цел да накара автомобилопроизводителите да преминат по-бързо към създаването на по-чисти превозни средства, предава "Би Би Си".

Решението бива взето, след като губернаторът на щата Гавин Нюсъм си постави цел през 2020 г. да ускори прехода от използването на изкопаеми горива към щадящи околната среда алтернативи.

Калифорния е най-големият по население щат в САЩ и една от най-големите икономики в света. Жителите са 39 млн., а БВП на щата през миналата година възлиза на 3.4 трлн. долара. Така ако Калифорния бе независима страна, щеше да е петата най-голяма икономика в света, нареждайки се след Германия и изпреварвайки Великобритания.

Съгласно указанията, издадени от местната правителствена агенция California Air Resources Board (CARB), 35% от новопродадените превозни средства в щата, трябва да бъдат електромобили, хибриди или водородни автомобили до 2026 година. Процентът се увеличава до 68% от всички продажби до 2030 г. и 100% до 2035 година. Изпълнителният директор на агенцията Лейн Рандолф казва, че това решение е „исторически момент за Калифорния, за другите щати и за света, тъй като прокарваме пътя към бъдеще с нулеви нетни емисии“. С това си решение Калифорния отново изпреварва федералното правителство на САЩ, що се отнася до борбата с изменението на климата.

Още по темата
Джоузеф Менделсън, старши съветник в Tesla, казва, че целите са постижими и проправят пътя на Калифорния да бъде водеща в прехода към екологичните превозни средства.

Въпреки това индустриалната група Alliance for Automotive Innovation, която представлява автомобилопроизводители като General Motors, Volkswagen и Toyota, казва, че са необходими още действия, за да се стимулира търсенето на електромобили.

„Това, което казахме на California Air Resources Board е, че увеличаването на електромобилите на пътя трябва да върви ръка за ръка с други политики, които заедно ще гарантират успеха на този преход“, казва главен изпълнителен директор на индустриалната група Джон Бозела. Новите указания очакват одобрението на правителството на САЩ, преди да влязат в сила.

Американската асоциация на производителите на горива и нефтохимически продукти (AFPM) обаче призова президента Джо Байдън и Агенцията за опазване на околната среда да отхвърлят искането на Калифорния и определиха предвидената забрана като „незаконна“.
 


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А не може ли ДВГ с резервоар на вода или пък с адиабатен двигател на въздух 300 бара
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не че нещо, но през 2035 година няма да има Калифорния.
46
0
 
3
 
! Отговори
Радо преди 3 месеца
Пак далавера.
45
2
 
8
 
! Отговори
Те пък преди 3 месеца
Електричките са много еко.Тоя ток от дърветата ли го събират и батерията която не е малка няма ли да изцапа? АПСОЛЮТНИ МАЛОУМНО ИЗМИСЛЕНИ ПУМИИ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.ВОДАТА СЪЩО!
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм бил там и ако всеки има щастието да отиде в южната част на щата, ше разбере за каква красота става въпрос. А климата е може би the best in the whole world
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в калифорния колите им служат за жилища така че кво от това
42
1
 
8
 
! Отговори
Магарцедес преди 3 месеца
В светлото евроджендърастко бъдеще, гъзарите ще яхат магарета, а който има и каручка (Магарцедес), ще е *** тариката!
41
0
 
10
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
Големи игри се играят.
40
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много е гадно в Калифорния. Няма ток, вода, ядене, нищо. И там като в Ню Йорк живеят в кашони. Виж в Сибир е друго нещо ..
39
2
 
18
 
! Отговори
Бгг преди 3 месеца
Тая същата Калифорния дето остана без ток ли бе. Не ми я хвалете.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дебелаците ще яхат магаретата май. :-)
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей съсипаха я тая държава! Междусругото марксистите от ЕС са решили същото за Европа. :-) От сега е ясно, че няма да стане тази работа.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 38 принципно е така но от там пък трябва пак да се гледа боята защото може да е изгоряла от слънцето. Пак зависи как е гледана.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До тогава демократите ще са самолош спомен!!
34
3
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 3 месеца
Да. Отварят се добри възможности за внос на коли от САЩ. А от Калифорния специално са най добрите коли защото нямат ръжда.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да минават на каруци
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Супер, значи идва времето да си поръчам един v8 от там.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
29, въпроса не е каква инсталирана мощност имаш вкъщи, а поведението на батерията.... Няма как да я зареждаш с повече, отколкото контролера пуска.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, знаем ги тези от Калифорния. Дискотека пълна им е енергийната система, само чака няколко милиона електромобила да се закачат към нея. Смешници. Ще горят яко въглища за да могат да си зареждат електрокарчетата. Но важното е да сме зелени.
29
6
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Ами колкото и минуси да давате, вчера ми попадна статия, дали не бе и в тоя сайт, където се спомена, че за бързозарядна станция трябват два декара място за панелите. Трябва да се повиши КПД на панелите и тогава да му мислим. Защото бързозарядна станция означава 100 киловата, а вече се мисли и за 300.тоест, там нещата стават хептен дебели и обемисти. И да, сегашната ни мрежа няма да издържи, трябват милиардни инвестиции, както правят в Германия.