Готвят забрана за вноса у нас на твърде стари автомобили

Ще може да се регистрират само превозни средства от “Евро 4” нагоре
11 май 2024 09:33, Елка Василева
284
Готвят забрана за вноса у нас на твърде стари автомобили
Снимка: архив, БГНЕС

Вносът на твърде стари автомобили ще бъде забранен, предвижда проектът на Интегриран план за енергетика и климат, който е подготвен от последния редовен кабинет и е изпратен за одобрение в Европейската комисия.

В страната ще може да бъдат внасяни само автомобили с еко стандарт “Евро 4” или по-висок. Този стандарт беше въведен и за бензиновите, и за дизеловите автомобили от 1 януари 2005 г. Това означава, че ще бъде забранен вносът на 20-годишни или по-стари автомобили. Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната, пише „Труд“.

В изпратения в Брюксел документ е записано, че изискванията за нормите на вредни емисии от автомобилите ще важат не само за първоначална регистрация, а и за последваща продажба и регистрация.

Това означава, че собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде на друг човек в страната.

Вариантите за човек, който смени 20-годишната си кола с по-нова, са или старият автомобил да бъде продаден на дилър, който да го изнесе за страна извън ЕС, или да бъде даден за скрап. Като е предвидено да дават субсидии при предаване на скрап от стари дизелови автомобили.

Промяната обаче може да има негативен ефект по отношение на вредните емисии. Ако собственик на бензинов автомобил на 20 години не може да го продаде, няма да има стимул да го смени с кола на 15 години. А хората, които имат пари за чисто нов автомобил, рядко имат и кола на над 20 години.

В изпратения в Европейската комисия документ не става ясно какво ще стане с класическите автомобили, купувани от колекционери и ентусиасти, които често са дори на над 30 години. В страната има добре поддържани стари автомобили, които привличат с красотата си погледите на минувачите, но при въвеждане на забраната те нито ще може да бъдат продавани, нито купувани.

Възможна допълнителна мярка е отнемане на регистрацията на превозни средства, които изпускат повече вредни газове отколкото предвижда тяхната екологична категория, например автомобили с дезактивиран катализатор или филтър за твърди частици. Друга предвидена мярка за намаляване на вредните газове е въвеждане на зони с ниски емисии. Общинските съвети ще решават кога и на кои превозни средства да бъде ограничен достъпът в определени части на общината.

Предвидено е да бъде насърчено използването на хибридни и електрически превозни средства. В документа е записано, че ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане, насърчаващо използването на енергийно ефективни превозни средства с ниски емисии. В разработения от Министерството на иновациите проект на закон за електрическата мобилност е предвидено увеличение на данъка за най-старите дизелови коли с до 78%. Това обаче ще има обратен ефект по отношение на автопарка в страната. Човек си купува стара кола, защото няма достатъчно пари за нова. При увеличение на данъците хората ще купуват още по-стари коли, за да могат с предвидения си бюджет да платят и автомобила, и новите данъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
моята е над 25 год. и си върви ( малко е ръждясъла) но става за някаква работа да се свърши . не я карам извън града понеже не знам дали ще стигна до където съм тръгнал ..... вместо да ми слагате минуси понеже дте над нещата ми купете нова съгласен съм и на дачия ( моята заплата е 1200 чисто и не ми стига за нищо , камо ли да взема някоя на лизинг )
210
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 233: така ли бе "експерт" нямат найлончета по пластмасовите части вътре в купето ако са лъскави, по дисплея за навигацията нямат найлон, нали? Ти сигурен ли си, че "новата ти кола" не е от шоколадово яйце?
209
5
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 1 месец
Нима? Аз съм с пълноценна резервна гума с джанта от алуминиева сплав!!!! Въпрос на избор при поръчка на автомобила...Мухахаха
208
5
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 216: знаеш ли колко нови като твоето виждам да ги влачат към сервиза заради дефекти? Като ти светне лампичка и си умрял на пътя, даже резервна гума не ви дават в новото, а едно спрейче, защото е над мозъчният ви капацитет да я смените сами. Ако е спукана да се приберете със спрея, ама ако си я пръснал или срязал в дупка ще стоиш и ще си чешеш тиквата и ще се молиш на неволята.
207
4
 
2
 
! Отговори
До Радослав преди 1 месец
Новите немат найлони бе спец! Ясен си...
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТИГА С ТЕЗИ АВТОМОБИЛИ, СТАРИ ИЛИ НОВИ, ВРЕМЕ Е ЗА АВТОЖИРИ!!...
205
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 220 : точно както казах по-долу : гроздето е високо. Не е срамно да си беден. Срамно е да караш 25 годишно ауди и да твърдиш че е по добро от ново.
204
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 214. 25 годишно Ауди е много по кола от самозапалващите се и самозаключващи се чине електрокари, зимата /ако запалят/, замръзващи, лятото сваряващи се пътници. А къде ще ги паркват или зареждат тези фоерверки е въпрос.. .:))
203
2
 
8
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
КВИ, " ЗАКОНИ" ЧАКАТЕ, КАТО ОЩЕ 1-2 ГОДИНИ, ШЕ ПРАВИТЕ ИЗБОРИ, ПРЕЗ 6-7 МЕСЕЦА....ХАХАХАААА....БОГ ВИСОКО---- ЗАКОНА Е ДАЛЕКО....КАРАЙ ,СИ КОЛИЧКАТА И СИ СВИРКАЙ......ХАХАХАААА
202
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, много са зле новите автомобили. Чупят се, ужасни са. Да се чудиш защо даваме по 100 бона за такива. Абе като ти е високо гроздето значи не е добро.
201
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво са ви тези трошки, от следващия декември в центъра на София ще.можеш да влизаш само з 3+ което отговаря от Евро 4 нагоре! всичко друго ще ползвате за да носите сено на коня!
200
11
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 1 месец
Мухаха, видно бе, че коментираш без личен опит. Този-онзи, фирмен, ала-бала. Бусовете навъртат по 500к преди да влязат у нас "нов внос". Явно са със сменени двигатели по 2 пъти по твоята схема...смехория. Същото важи и за автомобилите, масово са по на 300-500к. Аз си карам новия "чупещ" се автомобил и си свиркам...Като почнат проблемите евентуално, ще взама пак нов...
199
3
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
От 1989 само наколенкаджии и подмазвачи управляват. Никакво национално самосъзнание нямат.
198
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
леле каква мъка, вече селянина няма да може да се прави на гъзар с 25 годишно Ауди, ми ще трябва да си купи нова дачийка 75 коня...
197
17
 
7
 
! Отговори
ИТ преди 1 месец
Какво стана, opъфляцu? Казах ли ви че няма да ви оставят дълго време да си карате старите гълъбарници? Това е началото, ще има и още. Крайно време е да вденете, че автомобилът не е за всяка уста лъжица.
196
4
 
18
 
! Отговори
Гай Монтег преди 1 месец
Поредното "решение", което да разделя хората да ги кара да се псуват, обиждат и мразят един-друг. Така се осигурява комфорт на "управляващите". Същото е и с "велоалеите", зоните за паркиране и т.н.
195
3
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 201: някой май пак е пил белина вместо кафе за добро утро.
194
4
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 203: чисто нов Форд, на втората година почна да гние, още като го взимахме пластмасите едни пукащи на умряло, през месец в сервиза заради проблеми с бордовия компютър (слава богу служебен, а не личен и не беше мой проблем), бусовете за капитален ремонт на двигателя на нямат и 200000 км, когато занесохме нашия имаше още 22 чакащи за същото. Това, че ти си си взел фикус да стои на паркинг пред вас си е твой проблем, аз искам кола с която да си върша работата.
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 207- Вчера решиха *** хрима бил "канцерогенен" и щели да го забараняват. Рейгън е прав - Каза, *** най-страшните думи са - "Аз съм от правителстовто и идвам, за да помогна!"
192
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами наистина кола или електрокар, поне е по евтин и безопасен от чина идеята -електричките.:))