Оставете ме жив и се предавам!

Според психолози Стефан Петров не е луд
25 мар 2011 20:55,
63
Оставете ме жив и се предавам!
Снимка: БТА

Голяма роля за успешното приключване на случая в Сливен, за извеждането на Стефан Петров от банката, освен психолозите, е изиграла и жена, която е негова роднина.

Тя и приятели на Петров са разговаряли с него в продължение на почти осем часа и са успели да го убедят да се предаде.

Това стана ясно на пресконференция на Областната дирекция на МВР в Сливен по повод края на заложническата криза.

Около 7 ч. тази сутрин Петров по своя инициатива се обадил на психолозите и казал, че е готов да приеме предложението им да се предаде. Единствената гаранция, която поискал, е да бъдат запазени животът и здравето му.

Цялото време, след като сградата на Инвестбанк напусна и последната от шестте заложници, похитителят прекарал сам в изолирания трезор на банковия офис.

Според втория екип от двама психолози, които са започнали работа в четвъртък в 23 часа, по време на продължителните седем-осем разговора с него, Стефан Петров вече нито веднъж не е заявявал, че иска да сложи край на живота си.

„Той е един самотен и неуверен човек, който търси себеутвърждаване. По-скоро е импулсивен и взема решенията на момента. Не смятам, че има нужда от психиатрична помощ“, коментира психологът Иво Бешков, който водил решаващия последен разговор с 27-годишния мъж, преди да се предаде.

Според уговорката похитителят излязъл от входа на офиса, оставил оръжието си на земята и с вдигнати ръце се предал на полицаите.

В началото на операцията Петров действал агресивно и объркано и дори произвеждал хаотични изстрели – общо около 15. Той влязъл в банката с цел грабеж.

Изпречилите се пред него охранители и тежкото раняване на единия от тях го разколебало и вече той започнал да мисли как да излезе от ситуацията.

Междувременно нападателят в две чанти прибрал общо около 230-240 хил. лева.

Още по темата
25 мар 2011 11:05
397

Допълнително напрежение в цялата ситуация за полицията внесла грижата за директора на клона Весела Цонева. В момента на нападението тя била в стаята си и се укрила под бюрото си.

Петров през цялото време не разбрал за нея. Тя поддържала телефонна връзка с полицията. След прекараните обаче около 18 часа в това положение тя била премръзнала, изплашена и изтощена.

Тогава преговарящите, за да отвлекат вниманието на похитителя, го убедили, че се налага да влязат и да вземат парите, защото са за пенсии.

След уговорката взломили прозореца на стаята на директорката, откъдето трябвало да изнесат чантите с парите и успели да я изведат.

Така Весела Цонева последна от общо шестте заложници напуснала блокирания от въоръжения мъж офис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Сливензаложници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
ranik56 преди 13 години
Дайте да не си говориме глупости . Всичко е планирано и обмислено внимателно и подготвяно планомерно . Започва работа ,като охранител . Купува си мощно оръжие с 15 патранен пълнител . Купува си патрони повече от разрешения брой . Облича се в черно - слага маска . Влиза в Банката и първото нещо което прави е да простреля охранителя . Как мислите е щял да си тръгне от Банката .... при успех ?! Може би пеша ,а ?! с торбите - смях в залата
62
0
 
0
 
! Отговори
Nama znachenie преди 13 години
Spored men netrqbva da otide v zatvora tova momche..Toi ne e kato onezi koito denonochtno obirat banki i obivat hora prosto tozi gnqf mu e dochul ot vutre zaradi chofiorskite kursove...Poprincip v s.Korten vsichki jiteli glasuvat Stefan da ne postupi v zatvora..Vqrno e che e zastrelql 4ovek i e vzel zalojnici no ako beche vzel kursa i e nqmal spor s priqtelkata mu nqmache da napravi takiva nechta.No az samiqt nemoga da razbera kakvo e pravil v bankata (iskal e da obira ili da se samoobie v neq)
61
0
 
4
 
! Отговори
Интересен факт преди 13 години
Интересен факт е, че от всички мнения, които прочетох, тези, с неграмотно написаните коментари, с несвързаните правилно изречения, с хленчещи глупости за подкрепа, и не особено интелигентни изказвания, които също така пишат "съжЕлявам", "мУнитор" и прочее, се оказаха подкрепящи един престъпник. Защо ли? Знам, че няма да можете да си отговорите, защото се изисква известно напрягане на мозъка. Ами учете, образовайте се и като не ви харесва тук, заминете другаде. Един умен човек, който може да мисли, може да се справи с неудачите и проблемите си, без да убива или осакатява друг, който не му е виновен по никакъв начин за проблемите. Остават поклонниците на Стефчо - неграмотните, които идолизират такъв като тях, един неудачник. Защо ли? хах. ясно е. :)който с друг си прилича, се привлича. Олицетворява се с него, ако знаете какво означава тази дума.
60
4
 
3
 
! Отговори
хммм преди 13 години
еййй тая фца е трябвало да гръмне , а тя се покрила като мишка и щяла да остави работниците в банката да го отнесът.... и как пък да не е луд луд е пращайте го 6 месеца в психодиспансер и никакъв съд ! лудите не ги съдят да лежат в затвор за това искат да го изкарат нормален а уж не беше...
59
1
 
4
 
! Отговори
49 преди 13 години
много ясно,че не се мерят по 1 аршин,това са различни престъпления.Може ли да има еднакво наказание за доказани килър и джебчийка?Това са различни неща и се съди по различни членове от нк.В никакъв случай не симпатизирам на доган и постъпките му-напротив,трябва да бъде наказан,ако се докаже вина,но няма абсолютно нищо общо със случая в Сливен.
58
3
 
1
 
! Отговори
123123 преди 13 години
ЖП гарите*
57
2
 
5
 
! Отговори
123123 до 49 преди 13 години
а Доган с неговите атентати по ЦП гарите и всичко останало... не е ли за затвор ?не оправдавам Стефчо,но ти не мериш по еднакъв начин за двамата!
56
3
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 13 години
И ,като не е най-големия престъпник паметник ли да му вдигнем?Не е най,но Е престъпник.Това момче простреля човек и държа заложници,колко по-голямо престъпление да направи един средностатистически гражданин?Според мен трябва да се действа твърдо с такива-излезе ли на чисто-куршум в главата!
55
0
 
19
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАМ! преди 13 години
ЗАЩО НАШАТА ЖУРНАЛИСТИКА ЧАКА ДА СТАНЕ НЕЩО ОТ СОРТА НА "СЛИВЕН "ИДА ТРУПА РЕЙТИНГ ЗА СМЕТКА НА ТРАГЕДИЯТА НА ХОРАТА??????КЪДЕ СА КОГАТО ЕЖЕДНЕВНО НАШАТА УПРАВА НИ ЛЪЖЕ И БАВНО УБИВА КАТО НАЦИЯ????
54
0
 
16
 
! Отговори
Що за наивници? преди 13 години
Що за наивници сте? И по Тошово време имаше хора с огромни суми пари. Людмила летеше с правителствения самолет само за една прическа в Париж. Същите тия комунисти решиха под натиска на Русия да променят строя! За това се знаеше поне половин година преди 10-ти ноември. Затова свалиха Тошо така безшумно. Самите комунисти покриха парите в чужбина. Същите пак си ни управляват, те не са били сваляни от власт! Ако някой си мисли ,че народа има ГЛАС ,то той е тотален ***!
53
1
 
12
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Няма да вземам страна, тъй като според мен ИСТИНАТА в пикантните новини винаги е някъде по средата ---- Думата ми е за друго ---- Забелязала съм, че винаги когато има трагични случаи репортерите се надпреварват кой какви въпроси да задава и кой какви теории да развива ---- Не ми допада тяхното НЕСЪОБРАЗЯВАНЕ с душевното състояние на пострадалите хора, както и това дали ги безспокоят в най-неподходящия момент ---- Такова е моето мнение, особено когато има загинали хора
52
7
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 13 години
Това момче ли е най-големия престъпник в държавата? Как ДС създаде крупните собственици на банки и с чии пари се случи това? Кой е истинския престъпник?Бития- бит,оправения-оправен...*ахти измислената държава!!!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моя живот също е труден,но никога не съм мислила да застрашавам живота на когото и да било.Да Доган е бандит,като него има и много други-хора обслужващи и лъскащи егото на много политици,мафиоти и мутри,но това не ме прави автоматично престъпник.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подкрепям 19 на 100% и не виждам защо защитавате Стефчо!Започвам да мисля ,че тук пишат в негова защита хора ,които също вършат или замислят престъпления и им се иска общественото мнение да работи в тяхна полза.Смятат че извършеното от Стефчо е нормално заради стреса и си правят сметка да направят като него...Дано наистина IP-тата се записват ,един ден ще е по- лесно да се разбере кой какви ги е замислял.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
48 ти си сбъркан!!!това са различни престъпления.Стефчо не е откраднал,но е стрелял по човек и го е ранил тежко,взел е заложници,чийто проблеми тепърва ще се отключват,защото колкото и да си железен,подобни сътресения оказват голямо негативно влияние на психиката.Заради тоя мушмурок страдат и ще страдат 8-10 човека.Извършил е престъпления за които трябва да поеме отговорност.Престъпленията на всички други са отделна тема.
48
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доган открадна милиони,няма затвор за него.Стефчо един лев не е откраднал,искат да ходи в затвора.Сбъркана държава.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ,не е луд ,но направи нас на луди!!!Всички *** *** от селото му подписка събират...Хората на политика го обърнаха . Оневиняват го защото сме бедни и какво ли не..., а забравят ,че мястото на болните(лудите) е в болницата!Сега ще го пуснат и пак като изтрещи и убие още хора ? Как ще го извинят?? Тогава и на тяхната съвест ще тежи ,ако имат такава разбира се!
46
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е луд, но е ***. Заслъжава да му счупат кокалите от бой, преди да го вкарат за 10 години.
45
2
 
0
 
! Отговори
landzhev1 преди 13 години
eh tezi obirdjiii i boiko se napravi kato spasitel nabalgariq no i toi izlezna predatel a za mom4eto evala ama kato se samnqvam 4e e nqkakva izmishlotina na pravitelstvoto nqmam dumi
44
2
 
3
 
! Отговори
dan4o преди 13 години
vsi4ko se pravi s cel za stresirane na naselenieto,proglednete gospoda balgari