Негодна храна е открита в заведения за абитуриентските балове

Продуктите били с изтекъл срок на годност и без етикет на производител
23 май 2014 14:10, Анисия Иванова
9
Негодна храна е открита в заведения за абитуриентските балове
Снимка: архив Булфото

Храна с изтекъл срок на годност е открита в две заведения в столицата, където ще празнуват абитуриенти.

Полицаи от ОДМВР - София съвместно с експерти на Областната дирекция по безопасност на храните са установили  389.450 кг негодна храна. Проверките са заради предстоящите абитуриентски балове.

Част от храната е открита вчера в ресторант, организирал бал за 50 абитуриенти. Продуктите били с изтекъл срок на годност и без етикет на производител, открити са и приготвени храни, видимо негодни за консумация - с влошен външен вид и дори плесенясали. Под забрана за ползване са поставени 242.350 кг храни, издадено е разпореждане за незабавно унищожаване на 91.100 кг храни от животински произход.

Служителите от ОДБХ са съставили констативен протокол, а на главния готвач - акт за установено административно нарушение по Закона за храните.

Идентични нарушения били констатирани и в друг проверен вчера ресторант, където тази вечер ще отпразнуват 40 абитуриенти.

Инспекторите попаднали на 50 кг месни и 6 кг млечни продукти - сирене и заготовка за сладолед, с изтекъл срок на годност, нарушена цялост на опаковката и влошен външен вид. За нарушенията също е съставен констативен протокол, акт за забрана на кулинарна обработка и търговия с негодните продукти.

Дадено е предписание, с което продуктите са поставени под възбрана, и е издадено разпореждане за унищожаването им.

Специализираните проверки на територията на Софийска област продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Висшист преди 9 години
***!!! Запечатвайте ги бре алоооо ХЕИ, инспектори по храните, хотелиерство и ресторантите, къде сте? Глоби с 6 цифри минимум!!! Ако някой се гътне с хранително натравяне и вземе да стане сериозно А? К'во правим??? Мръсни ***, това не е държава а ***!!! Кой *** би дал на хората плесенясала храна, това не ми е ясно само...Тия готвачи, управители и собственици не са хора, а ***!!!
8
8
 
3
 
! Отговори
Много добре преди 9 години
Правилно! За негодни абитуриенти-негодна храна! ДА докажат, че е имало защо държавата да троши пари за образованието им и тогава да имат претенции за храната хрантутниците нефелни!Те лъжат, че са се образовали, сега предстои тях да лъжат. Особено, ако им се паднат началници от същата порода - големи претенции и нулево покритие - има да си се надлъгват до безкрай.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с един акт приключва всичко? Егати тъпотията... Минимум 15к лв глоба и при повторно нарушение затваряне заведението. Това трябва да се третира като умишлено заразяване на повече от едно лице и след като това се прави от заведение за хранене, санкциите трябва да са огромни. Май трябва регистър за подобни заведения, че човек да не ги посещава (и най-вече да се видят кои са собствениците и да се избягват техни обекти, защото негодната храна ще я има във всичките им обекти.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми тъй де. Стоката като се преопакова във хипермаркетите няколко пъти и му се смени срока на годност всеки път, след това престои в топлата витрина и в крайна сметка идва момент в който трябва да се изхвърли. Обаче... що да се хвърли, като може да се предлага на хотелите и ресторантите по курортите
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо изненадващо няма.Масова практика е на такива събирания да се пробутват застоелите продукти.И без това след няколко чашки едва ли някой ще усети че има нещо нередно в храната.
4
0
 
16
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Мошеници!! Кувертът е над 100лв, а дават на децата ***. само гледат далаверата, ден година храни. Затова нямат клиенти през останалото време.
3
2
 
6
 
! Отговори
rm преди 9 години
тези ресторантьори сигурно са от онези чиито бизнес запада заради забраната за пушене. Те са честни по принцип и си плащат данъците, ама сега заради забраната нема пари и затова сервират каквото има в хладилника от миналата зима, че белкем бспето махне таа пуста забрана, *** и.
2
4
 
8
 
! Отговори
Х преди 9 години
Откакто е тази демокрация не ядем нищо освен застояли храни.Нали трябва да използваме храните бракувани от държавния резерв на страните от Европа.Станахме екиресажа на Европа.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пиенето оригиналдъ ли е било ? Или него от пожарната трябва да дойдат да го проверят.