В кома от една доза! Китайска дрога трови нашите ученици

Става дума за внезапна смърт, коментира полицейски началник
Обновена: 18 окт 2016 10:53 | 18 окт 2016 10:37,
193
В кома от една доза! Китайска дрога трови нашите ученици
Снимка: Reuters, архив

Синтетичните наркотици водят до внезапна смърт и е достатъчна само една доза от тях. За нарастващия проблем алармира началникът на сектор "Борба с наркотрафика" в Митница "Аерогара София" Стефан Бакалов.

"Тези нови синтетични наркотици, които се ползват в училищата, са измислени и произведени преди 3-4 месеца. Не са тествани дори и върху полски мишки. Те директно отиват на пазара и първо някое дете ги използва. Зачестиха случаите, при които дечица изпадат в кома още при първото използване. Изправени сме пред сериозна заплаха децата да загиват още при първата употреба. Става дума за внезапна, моментална смърт", сподели пред "България Днес" криминалистът, който вече 27 години работи по залавянето на наркодилъри и техните мулета.

По думите му плашещото е, че тийнейджърите имат пряк достъп до дрогата и нямат нужда от дилър на улицата.

"Могат спокойно да си го поръчат по интернет чрез криптиран браузър, който трудно се прихваща. Една такава смъртоносна доза струва от 20 до 80 лева. Тези нови наркотици имитират и наподобяват като свойства кокаин, хероин, марихуана, екстази. Дори самите рекламни трикове гласят, че са изчистена кока, да речем. Това е перфектна буря", обясни Бакалов и допълни, че проблемът е съвместен ангажимент на родители, учители, политици и служби.

Наред с тази т.нар. дизайнерска дрога през последните две години наркомафията пробва да внедри у нас и дрогата кхат.

"В Кения и Танзания я дъвчат и е като национален спорт. Опитаха някои престъпни организации да направят България заден двор за трафик на този вид дрога към Европа. Това обаче не стана. Ние бяхме нащрек. Около тон и половина задържахме на летище София в поредица акции", разказва експертът.

Наркотикът бил деклариран най-вече като къна, билков и зелен чай.

"Всичките им опити претърпяха крах. Така че този вид наркотрафик не успяха да го наложат да минава през България", разказа Бакалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
3
 
! Отговори
днк и канабис преди 7 години
едно изследване от май 2016: Smoking cannabis ALTERS your DNA 'causing mutations that can trigger serious illness, including cancer' Да, ама поклонниците му в бг-то не са чували за това, значи не е истина.
123
1
 
4
 
! Отговори
вредно колкото искаш преди 7 години
Това е само един от ефектите, другите са канцерогенни, психически и т.н. Канабисът съдържа канцерогени. води до неврологични, дихателни и тези проблеми: There is some evidence from case reports that cannabis use may provoke fatal cardiovascular events in young people who have not been diagnosed with cardiovascular disease.[79] Smoking cannabis has also been shown to increase the risk of myocardial infarction by 4.8 times for the 60 minutes after consumption.[80]
122
1
 
5
 
! Отговори
не мога да разбера преди 7 години
защо във всички бг. сайтове НИКЪДЕ не се говори за вредата от марихуаната, дори в бг. уикипедия са я отрязали. Докато в руските и английските сайтове не е така, там конктерно си пише и с какво е вредна. само тука седнали някои да ме поучават колко безобидно било. безобидно е . трънки. има дори канцерогенни ефекти.
121
0
 
3
 
! Отговори
до 133 преди 7 години
Абе човек все сравняваш нещо с друго. Никой не говори за мутри и политици. И с какво един наркоман е по-добър от една мутра? Ами като плащаш данъци какво от това? Всчики плащат.
120
0
 
2
 
! Отговори
абстенция преди 7 години
9% имат абстенция сред употребяващите. Всички обаче след спирането получават раздразнение, смущения със съня,прилошаване и т.н. Chronic useEffects of chronic use may include bronchitis, a cannabis dependence syndrome, and subtle impairments of attention and memory. These deficits persist while chronically intoxicated.[59] There is little evidence that cognitive impairments persist in adult abstinent cannabis users.[92] Compared to non-smokers, people who smoked cannabis regularly in adolescence exhibit reduced connectivity in specific brain regions associated with memory, learning, alert
119
0
 
3
 
! Отговори
до 139 преди 7 години
Супер як коментар, уникално точно казано....много тъжна истина :(
118
0
 
7
 
! Отговори
което и да е преди 7 години
"Тези нови синтетични наркотици, които се ползват в училищата" - все едно че са пособия или нещо друго, което се "ползва". Дори тази дума говори, че приемаме факта и не правим нищо, а само обясняваме какво точно "ползват" децата ни! Толкова е тревожно всичко това, наред с останалите заплахи за подрастващите!
117
0
 
5
 
! Отговори
до 135 и 136 преди 7 години
Абе не ме занимавай, бе. Има си специализирани заведения за зависими. Само не зарибявай нови хора. Защото НЯМАШ приятели извън наркоманския ви кръг. Колкото и поблеми да имам- няма да се тровя и още повече убивам психиката си, като теб. Да не живея добре, въпреки че си имам всичко. Ама не живея, защото около мен е пълно с такива като тебе. Цели институции в държавата вече са деградирали.
116
1
 
4
 
! Отговори
do 136 преди 7 години
Не можеш да не пушиш. Разбира се, че имате абстенция. Не ги разправяй на мен тия. Ако нямаше - да си я отказал. Само сподели какви ползи за здравето си получил от това, освен че си затъпял? И може да ти е увредено ДНК-то.
115
1
 
5
 
! Отговори
до 124 преди 7 години
Ти си с некви психически проблеми мой човек. Каква абстиненция към трева бе ***. Мога да пуша, а мога и да не пуша. Когато ми е кеф си взимам и си пуша. Когато не искам, не пуша и въобще не чувствам, че не мога да живея без това. Недей да говориш тъпотий. Това да не ти е хероин бе?
114
3
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 7 години
Ти приятелю си със страшни ментални проблеми, честно. Сигурен съм, че си някой, който тъгува за бай Тошо и времето на ***, дето си чакал банани за Нова Година. Сори пич, говори си колкото искаш. Като не искаш "наркомани" дето се "бодат" с марихуана, хващай самолета и пали на некъде. Само, че по света няма как да се адаптираш, щото хората там не са обременени като тебе. Кво ти обяснявам. Явно си на антидепресанти и тежка форма на алкохолизам. Пий си там и не обяснявай на нас "наркоманите".
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargВ България няма демокрация бе кухчо
112
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво ше направите бе, смешници, що не пробвате да ни избиете, или започнете преследване, изгонете ни със сила, проявете злобата и агресията си, все едно ние които работим и си плащаме данъците и осигуровки сме Ви проблема, с радост ще замина някъде, където хората живеят и мислят в 21-ви век. И кои ще останете тука, мутрите, на мутрите политиците, на мутрите полицаите, ромите и голямата вълна пенсионери която ще залее икономиката след 10 години, а и едни заеми ще трябва да връщате след 2020-та.
111
1
 
5
 
! Отговори
интересува ме преди 7 години
и то много. Не искам да живея в общество на наркомани, бедняци, слабообразовани специалисти и т.н. Искам да живея сред хора с моите ценности: научени на трудолюбие, откритост, честност, коректност, държащи на семейства си и т.н. Тази *** вече започва да ми дотяга. А ставате все повече и убивате и детската психика на тийнеджерите. Не ви съдя, но не сте приятни за живеене.
110
0
 
4
 
! Отговори
degradaciya преди 7 години
The highest risk of cannabis dependence is found in those with a history of poor academic achievement, deviant behavior in childhood and adolescence, rebelliousness, poor parental relationships, or a parental history of drug and alcohol problems.[94] Cannabis withdrawal is less severe than withdrawal from alcohol.Кой та знае и ти какс и завършил. Всеки ден гледам тези, дето давам дипломи на такива като теб и да не се съмнявам, че живееш добре. Ставате много и това ме плаши.
109
2
 
4
 
! Отговори
до 127 преди 7 години
До Анонименами проблемът ми е, че ставате много и това е проблем.
108
4
 
11
 
! Отговори
абе преди 7 години
всички дето пушите марихуана я пушите, защото или не можете да се владеете или имате проблеми със самооценката или си търсите приятели ПО ТОЗИ НАЧИН. Само че като всяка отрова и лекарство разликата е в дозата. Пиенето на лекарство ей така от скука или от някакъв психологичен проблем си е болест. Пишете си там избирателно колко е полезно, но ако бе толкова полезно нямаше да е криминализирано и нямаше да се преследва някъде си.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 125не знам какво искаш да ти кажамного добре съм сиимам проблеми само с пианките от входаА ти как сикакъв ти е проблема
106
1
 
12
 
! Отговори
до 125 преди 7 години
И защо пушиш? Защото ако не пушиш, няма да си ти, нали? Няма да имаш самочуствие, няма да имаш приятели. Да ти имам приятелите, дето са като теб, пълни с проблеми. Не те съдя, нито те обвинявам, но поне не лъжи, че всичко ти е ок, защото не е.
105
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пуша марихуана почти всеки ден и работя като проектант инженер.друго не употребявам и съм горд че от скоро спрях и цигарите.Успех на всички които искат да откажат цигарите