В кома от една доза! Китайска дрога трови нашите ученици

Става дума за внезапна смърт, коментира полицейски началник
Обновена: 18 окт 2016 10:53 | 18 окт 2016 10:37,
193
В кома от една доза! Китайска дрога трови нашите ученици
Снимка: Reuters, архив

Синтетичните наркотици водят до внезапна смърт и е достатъчна само една доза от тях. За нарастващия проблем алармира началникът на сектор "Борба с наркотрафика" в Митница "Аерогара София" Стефан Бакалов.

"Тези нови синтетични наркотици, които се ползват в училищата, са измислени и произведени преди 3-4 месеца. Не са тествани дори и върху полски мишки. Те директно отиват на пазара и първо някое дете ги използва. Зачестиха случаите, при които дечица изпадат в кома още при първото използване. Изправени сме пред сериозна заплаха децата да загиват още при първата употреба. Става дума за внезапна, моментална смърт", сподели пред "България Днес" криминалистът, който вече 27 години работи по залавянето на наркодилъри и техните мулета.

По думите му плашещото е, че тийнейджърите имат пряк достъп до дрогата и нямат нужда от дилър на улицата.

"Могат спокойно да си го поръчат по интернет чрез криптиран браузър, който трудно се прихваща. Една такава смъртоносна доза струва от 20 до 80 лева. Тези нови наркотици имитират и наподобяват като свойства кокаин, хероин, марихуана, екстази. Дори самите рекламни трикове гласят, че са изчистена кока, да речем. Това е перфектна буря", обясни Бакалов и допълни, че проблемът е съвместен ангажимент на родители, учители, политици и служби.

Наред с тази т.нар. дизайнерска дрога през последните две години наркомафията пробва да внедри у нас и дрогата кхат.

"В Кения и Танзания я дъвчат и е като национален спорт. Опитаха някои престъпни организации да направят България заден двор за трафик на този вид дрога към Европа. Това обаче не стана. Ние бяхме нащрек. Около тон и половина задържахме на летище София в поредица акции", разказва експертът.

Наркотикът бил деклариран най-вече като къна, билков и зелен чай.

"Всичките им опити претърпяха крах. Така че този вид наркотрафик не успяха да го наложат да минава през България", разказа Бакалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
11
 
! Отговори
до 123 преди 7 години
да бе и вчера един наркоман ми говореше как марихуаната му помага мнооого, само че забрави да каже как получава абстенция без нея. *** си ти. Що не напишеш ДНК и марихуана, а? Защоте не ти изнася. Имате прекрасни деца? Мног прекрасни. Пълни с психи1ески проблеми и не можещи да се справят, ако не ползват вещества. Откачалки пълни.
103
11
 
11
 
! Отговори
Пълни аграри преди 7 години
Абе овчари, кое уврежда ДНК-то бе балъци прости. Всичките ми приятели пушат и много от тях имат нормални и прекрасни деца. Вие сте тотално изплискали бе. Незнам някакви пенсионери *** ли само коментират тука, или пълни ***. Никой не ви кара да пушите, но като нито разбирате, нито знаете, нито сте пробвали, не слагайте разни определения, на хората които са наясно. Назад ви казах, давайте Аналия, Преслава и рикия да са лей, и си стойте на дъното цял живот, псувайки Бойико, мойко и т.н.
102
0
 
7
 
! Отговори
Чалз на-Дървин преди 7 години
Естествен подбор.След като лъвовете и пещерните мечки изчезнаха сега частот схемата с естествения подбор е с миша отрова на прах....
101
2
 
7
 
! Отговори
до 113 преди 7 години
четеш избирателно. Каквото ти хареса. Обама пушил трева, ами като е толкова хубаво бе защитници на марихианата, както е толкова хубаво, защо е спрял?
100
0
 
9
 
! Отговори
до 119 преди 7 години
от поклонници на дрога- акъл не взимам. Благодаря!
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност, какво се занимавам да давам акъл на супер умните и не-затъпели, не взимали никога през живота си наркотици родители, правете го както си знаете, децата са си Ваши, ако вярвате, че метода на запад не е ефективен и погрешен, а този който практикувате сега или този, който практикуват на филипините или в саудитска арабия е по-ефективен, действайте...мъдро :D
98
6
 
7
 
! Отговори
Съзнан Лоигиков преди 7 години
Точно задето Кушлукув-(оня провален политик дето сега за 100лв коментира алкохолиците във ВИП брадър) навремето криминализира еднократната доза трева сега тийновете са на смъртоносни химикали и миша отрова,щото я няма в забранения списък и дилара дори с 10 тона да го хванат нищо по закон не могат да му направят .А ,че тревата е ОК дори и Обама си призна че пафкал като студент-президент на най-великата сила в наши дни...
97
2
 
2
 
! Отговори
прибавете преди 7 години
че марихуанта намалява вирусния товар при болни от хив. Само дето разликата между отровата е лекарството е в дозата. А да пиеш лекарства без да си болен си е наркомания. Уврежда марихуаната ДНК-то. Факт е.
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мхм, ясно, а Вие чели ли сте на повечето листовки на "лекарствата" в аптеките какво пише и до какво МОЖЕ да доведе използването и,?
95
0
 
9
 
! Отговори
Бай Хуан преди 7 години
Хитри и безкрупулни бургуджии поръчват от алибаба с килограми нова китайска дрога на която и сменят формулата на всеки 2-3 месеца и не попада в списъка на забранените.При някой партиди дори и едно кратно ползване води до смърт или загоба на разум.Детето е като *** за цял живот.Мислете младежи струва ли си ....ако искате тръпка спорт,секс и 100гр на екс..
94
1
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 7 години
До Анонименами да си чел. Това, че не си чел не означава, че няма такива изследвания. Напиши в гоогле марихуана и ДНК пък чети. И на руски и на английски- пише си. Незнанието не извинява никого, нали знаеш. Уврежда го, разбира се.
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде не съм чел, че марихуаната уврежда днк-то, по скоро по последни данни се оказа, че възстановява мозъчна тъкан при алцхаймер и деменция, както и че лекува, и възстановява нерви.
92
2
 
7
 
! Отговори
факти преди 7 години
МАРИХУАНАТА уврежда ДНК-то, ще страдат децата ти. После що това и онова. Ами затова.
91
0
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 7 години
Съмнявам се, че правиш нещо творчески. А дали имаш деца? Съветвам те, да си направиш тест, защото марихуаната уврежда ДНК-то и поколението после е болно.
90
2
 
3
 
! Отговори
до 107 преди 7 години
Каратистите няма нужда да мислят. Абе да не си Бойко Борисов?
89
0
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 7 години
До Анонимени ще кажеш ли нещо за творческата ти работа? Писател ли си? Какво? За каратето ясно. Обикновено спортитите здраво го ползват.
88
0
 
4
 
! Отговори
do 106 преди 7 години
Та като е толкова полезен, защо се прави това?
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 39 съм, пуша марихуна от 16 годишен (тютюн не), кога често, кога рядко. Тренирам карате, работата ми в по-голямата си част творческа, в никъкъв случай не бих казал, че живота ми е разбит :D Много си го харесвам даже.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който ползва алкохол или наркотици по време на работа и това си личи е нормално да бъде тестван и отстранен при положителна проба, и да му го напишат в досието след това, на някои места канабиса е декриминализиран, но изискванията си остават високи, напълно естествено е. Все едно да разрешат и шофирането заедно с употребата канабис.
85
1
 
7
 
! Отговори
толерантност преди 7 години
Ходете на запад и там си търсете работа, като им акжете че ползвате марихуана- моментално ще бъдете отрязани. 1итав човек не посяга към упойващи вещества!