Полемика във Франция: с трамваи експулсират BG роми

Драмата се разиграла в незаконен катун северно от Париж
2 сеп 2011 07:30,
169
Полемика във Франция: с трамваи експулсират BG роми
Снимка: Reuters

Експулсирането на роми от незаконен лагер във Франция, в което бяха впрегнати и трамваи, породи възмущение сред френското общество, пише френският в. "Монд".

Драмата се разиграла рано сутринта в сряда в катун близо до болница в град Сен Дени, северно от Париж.

Полицията и специални части принудили 150-те обитатели на лагера, предимно български и румънски роми да го напуснат. Те им дали два часа да съберат багажа си съгласно заповед на съд в Бобини.

После под полицейска охрана ромите били отведени до близката спирка на трамвайна линия №1 и натоварени на групи от по пет или десет роми в трамвайните мотриси.

Още по темата

Така в мотрисите ромите се озовавали заедно с багажа си, колелата и количките си за изумление и неудобство на останалите пътници.

Два часа по-късно ватманите подали сигнал в централното управление на парижката компания за градски транспорт за случващото се в мотрисите. Тогава от компанията и полицията взели съвместно решение да се наеме цяла трамвайна мотриса, с която ромите да бъдат извозени по посока градовете Шел и Турнан. Мотрисата се движила 40 минути, натъпкана с роми и охраняващи ги полицаи. Около трамвая се движел ескорт от девет полицейски коли.

Описания надълго и нашироко инцидент от френските медии породи възмущението на политици и правозащитни организации.

Организацията "Лекари по света" настоя за подробности къде са били откарани ромите и дали те са се върнали после в Сен Дени.

Според някои представители инцидентът пораждал паралел с влаковите конвой по време на Втората световна война, с които евреите били пращани в нацистки концентрационни лагери.

Главният секретар на партията на Зелените Сесил Дюфло разкритикува полицията заради операцията и каза, че това е повод за срам.

Засега френският министър на вътрешните работи Клод Геан твърди, че не е запознат с инцидента.

Миналата година разтурянето на катуните и връщането на ромите по родните им страни породи напрежение в отношенията на Париж с Европейската комисия, припомня в. "Монд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: ПарижФранцияромикатун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
9
 
4
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
до 144За българите всички *** са еднакви... нямат на представа, че например са навлезли много румънски ***(джебчиите)сръбски ***(калайджиите и дърварите,тези които си продават жените) турските ***( живеят на големи групи, по обичай се обрязват и са най гнусните същества)А за българските ***, не можете да ги различите вече, те са интегрирани сред вас по комунизма ( два вида са, едни са дерменджиите и български-***) За дерменджиите е доказано, че са прабългарите"
140
2
 
9
 
! Отговори
ром циганин все едно преди 12 години
Само през социализма имаше ред, тогава всички се задължаваха да работят, нямаше безработица и почти всички бяха грамотни, а сега ги ползват само за гласове и затова ги глезят уж че много се интересуват за тях има ромски организации които смучат пари, но никой нищо не прави за тях. А тези спицялно тъй наречени роми дори не са и *** а са турски минлети от най-мръсната ***. Нашите Български *** са образовани и ходят на работа и живеят сред Българи.
139
1
 
8
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Че кво им е на фашистките методи, ако се упражняват срещу гнусна и нагла *** от престъпници?
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хайде честито на франчулята. Сега е време да ги питаме, как се чувстват с 10 трамвая ***, накичени покрай градовете. Нещо май стигнаха до фашистки методи?
137
2
 
5
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Да вземат всичкото *** във Франция, и да им се радват!
136
1
 
5
 
! Отговори
това е начина преди 12 години
Какво друго да направят Французите, та те немогат да се отърват от тез нагли ***. Защо няма от друга етност да се разполагат където си искат и да живеят. Права та права какви права искат, по тяхна логика всеки може да отиде където си иска и да живее където му хареса дори в центъра правиш си една палатка и си център на внимание. Просията я имат за бизнес, за интеграция говорят но незнаят какво значи. *** никога не са биле такъв проблем както сега.
135
2
 
17
 
! Отговори
До 126 преди 12 години
Кажи че си имигрирал *** бе,какво ни разсмиваш с ,,Имигрирал ром,,.Ром-а е напитка,ти си ***,що се обиждаш да си кажеш етноса.То аз сега като ти кажа че,,имигрирах,,един ром,сега ще ида до тоалета да го експулсирам,,ти как го разбираш след като се имаш за ром...Баси мармалада,айде поред
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алоу франсузйойците, ние на трамбай сме се возили бее и батмана сме го виждали -отпреде седи, кво ни возите, имаме си каруци и моем сами да се возиме бе, екодобичен транспорт, малко ви кензаме на хасфалто, ама нема проблеми, нема да се умиришете толко, я у факултето колко ги усмърдеваме българите още дишат
133
1
 
26
 
! Отговори
nivo преди 12 години
Работя с *** и той непрекъснато барабани с ръце по най близко стоящите мебели, слуша *** маанета и ние покрай него, непрекъснато се опитва да ме подиграва, изнудва ме да черпя, глупав е и донякъде крадлив, сгоден е но искаше отново да прави секс с жена с която по негови думи е преспала почти с всеки мъж в Обеля и др.Как да не го пратиш за ***???
132
4
 
26
 
! Отговори
зз преди 12 години
Французите може и да се възмутят,но не и външният ни министър Н.Младенов,който една дума не е обелил срещу ограниченията за работа на бг граждани в Западна Европа.Това е най-некадърният външен министър за цялата история на България.
131
2
 
22
 
! Отговори
turbosmile преди 12 години
ФРЕНСКОТО ОБЩЕСТВО В ТРАМВАЙ 1 НАЙ-ВЕРОЯТНО СЕ Е ВЪЗМУТИЛО ОТ ВОНЯТА НА ВЪПРОСНИТЕ РОМИ. :)))
130
1
 
23
 
! Отговори
LE Monde преди 12 години
Журналистите пишат български и румънски роми,докато МВР говори само за румънски роми.Както миналата година,ни върнаха 103 а на румънците 9 хиляди,но не сложиха под един знаменател.Мисля че бг роми там не е имало,но се опитват България да я свържат с ***,за да ни унижат...Боко да си отвори устата и защити имиджа България,или да заочнат наще журналисти да показват френските статистики: 43% християни католици,27%мюсюлмани,15% евреи и 15% ***
129
4
 
3
 
! Отговори
vanko преди 12 години
Abe Gospoda Francuzi, nali mnogo gi za6titavaxte i obi4axte , za6to sega ni gi vra6tate .Dar6te si gi sega i da sa vi 4estiti.daje imame o6te i tqx 6te vi pratim da si gi otglejdate
128
1
 
11
 
! Отговори
Що биете ромите преди 12 години
Уорлик къде си , и оная заблудена кифла от Хелзинки комитет или пък беше норвегия
127
2
 
15
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
По лесно е на сарко да изгони 100 роми отколкото 20 милиона араби...Хварля прах в очите на французите преди изборите в 2012.
126
1
 
17
 
! Отговори
AYYYYYYYYYYYYY преди 12 години
Супер,по време и след 2 световна война,Запада гони *** и ги настаняват на Балканите,абе време е да си ги приемат.Колко глоби България плати на ES za diskriminaciq,ние сме най често седените в Европа...
125
1
 
21
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
До 126. Вероятно всички сме лъгали, но не перманентно. Сигурно сме и крали по нещо, но не перманентно. Не се плодим безразборно и от раждането на деца не правим бизнес. Не просим, не се обаждаме на самотни старци и ги лъжем за да им вземем парите. За българите няма специални програми, за ромите бол. Но не им завиждаме за тях, но е странно, че за 1000 г не се интегрираха! И не вярвам, че някога те ще се интегрират.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия французи са се заблудили, че *** са хора.
123
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За що ги плюете *** и защо французите не ги искат?Ми те са много добри и полезни.Те се грижат за природа,за екологията и решават много проблеми на останалите.Примери: - *** рециклират - обират де що има железа и хартия та и пластмаса от кофите за ***,е тук таме някоя решетка или капак на шахта ама то е е от престараване -рециклират хората -*** ти прибират портфейла - решават ти проблема какво да си правиш парите -изсичат горите -няма къде да се крият кравите
122
14
 
5
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
..... не мога да СЪДЯ' за омразата към ***. Ясно е от къде идва, всяко негативно мнение. Да, повечето *** са необразовани и изостанали в днешният свят... Но, това не означава, че не са хора и заслужават да живеят! Кражбите(измамата) и проституцията са най старите професии, които са се практикували по цял свят и ще се практикуват и след вас!Съществували някой от вас, който може да каже с ръка на сърце, пред себе си, че никога не е крал и лъгал?!