Как се пенсионират в различните европейски страни

Какви са пенсионната възраст и изискваният осигурителен стаж
Обновена: 15 май 2012 09:40 | 15 май 2012 09:40, Елка Василева
119
Как се пенсионират в различните европейски страни
Пенсионната възраст и осигурителният стаж са различни в различните европейски страни. Снимка: архив, Reuters

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените в България ще се изравни след 2020 г. година, стана ясно вчера. Такива били препоръките на Европейската комисия, според които правителството трябва да въведе равни условия за пенсионирането на двата пола.

Агенция Франс прес предлага информация за пенсионната възраст и осигурителния стаж в някои европейски страни.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: 65 години за мъжете, 60 години за жените. Този праг ще се повиши до 66 години за всички от 2018 до 2020 година, а след това до 68 години до 2046 година. През октомври 2011 година беше премахнато автоматичното пенсиониране след навършване на 65 години.

- Условия за получаване на пълна пенсия: 44 години пенсионни вноски за мъжете и 39 години за жените (данни от 2008 година).

- Стимули: увеличение на пенсията с 10,4 процента годишно при продължаване на работа след 65 години (данни от 2008 година).

Още по темата

ФРАНЦИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: увеличена от 60 на 62 години до 2017 година.

- Условия за получаване на пълна пенсия: 41,5 години пенсионни вноски при поколението след 1955 година. В противен случай осигуреното лице получава по-ниска пенсия. Досега възрастта за пълна пенсия беше 65 години и постепенно ще бъде увеличена до 67 години до 2022 година.

- Стимули за по-продължителна работа: прилага се увеличение на пенсията с 1,25 на сто на всяко тримесечие допълнителен труд над възрастта за получаване на пълна пенсия.

Новоизбраният президент Франсоа Оланд обеща да издаде указ, за да могат гражданите, започнали работа още на 18-годишна възраст, да се пенсионират на 60 години, ако са внасяли пенсионни вноски 41 години.

ГЕРМАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: правото настъпва още на 63 години, ако са внасяни пенсионни вноски в продължение на 35 години.

- Условия за получаване на пълна пенсия: в момента 65 години, които ще бъдат увеличени постепенно на 67 години до 2029 година (по един месец годишно). Прагът обаче може да остане 65 години при внасяни пенсионни вноски в продължение на 45 години.

- Стимули: понижава се пенсията с 3,6 процента за всяка неотработена година при пенсиониране под минималната възраст.

ИСПАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: 65 години в момента при минимален срок на пенсионно осигуряване от около 13 години (данни от 2008 година). След 2013 година осигурителният стаж се увеличава до 15 години и ще бъде възможно пенсиониране на 63 години и дори на 61 в някои случаи при 33 години пенсионно осигуряване.

- Условия за получаване на пълна пенсия: навършени 65 години и 35 години осигурителен стаж, като възрастта постепенно ще се увеличава от 2013 година до 67 навършени години и 37 години пенсионни вноски през 2027 година по силата на реформата, подета от правителството на Сапатеро. Работещи, които са внасяли пенсионни вноски в продължение на 38 години и половина, ще могат да излизат в пенсия на 65 години без понижение на пенсията.

- Стимули за по-продължителна работа: увеличение на пенсията с 2 процента годишно при осигурителен стаж над 40 години.

ИТАЛИЯ

Пенсионната система се основава на два фактора:

- Пенсии за прослужено време, позволяващи пенсиониране без оглед на възрастта, ако са внасяни 40 години пенсионни вноски или след навършване на 60 години при 36 години осигурителен стаж.

- Пенсии за старост, при които се изискват най-малко 20 години пенсионни вноски, позволяващи пенсиониране след навършване на 65 години при държавните служители и 60 години при жените в частния сектор. Пенсионната възраст трябва да достигне най-малко 67 години за всички през 2026 година.

ПОЛША

- Минимална възраст за пенсиониране: в момента 60 години за жените, 65 години за мъжете. Възрастта ще се повишава постепенно, за да достигне 67 години през 2020 година за мъжете и през 2040 година при жените.

ШВЕЦИЯ

- Минимална пенсионна възраст: 61 години

- Няма правила за получаване на пълна пенсия

- Стимули: пенсията е пропорционална на натрупаните права и се прилага коефициент, който се увеличава с възрастта на пенсиониране, пише БТА.


 


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
nevolyi преди 7 години
vii bilgarite ste prosti hora umryila dirwava za tovo wte umrem bez pensiyi
103
0
 
0
 
! Отговори
христо преди 7 години
бсп ако въведе миним.пенс.възраст и миним.осиг.стаж за ранно пенсиониране както в по-вечето евр.страни за получавнане на непълна пенсия може да е първа политическа сила след настоящите избори
102
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
как ли? като бели хора....ние обаче не смеем и да си помислим даже за този лукс...след толкова години работа през" демократичното " ново време ..без договори и осигуровки какви пенсии да очакваме..и отделно стреса и несигурността в днешно време ни изпарява желание да мислим за тази социална придобивка..за това..от работа право в гробищата..никва пенсия
101
2
 
4
 
! Отговори
muhi преди 8 години
Пичове,факт е че само езиците ни работят.Мнооого мързел по тия земи ,без майтап.Кофти хора,кофти държава,бедност и тъпота..да не искате да ви се дава без да се работи качествено и ефективно и без реализация???Всеки плюе,а иначе си прави всичко в ***..така че високо носа да не си душим миризмата и да си рухтим в кочинката и това е ...докато не се сетим ,че имаме ръце и мозъци.
100
1
 
5
 
! Отговори
kireza преди 8 години
Не зная за другите страни в Евросъюза,мога да коментирам само пенсиите в България и Русия,защото само от тези държави получавам пенсии.
България ми плаща по 5 лева за година стаж,а Русия ми плаща по минималният размер по 10 лева на година стаж(ако бях отишъл там лично,щях да получавам по 15 лева за година стаж)....
Едва ли има друга държава по света с такъв размер на пенсията,както в България!То не бяха грабежи и лъжи цели 23 години,абе пладнешки разбойници,пълен хайдутлук!!!
99
5
 
3
 
! Отговори
grigor gushtera преди 8 години
SMART za KOMUNIZAMA DA JIVEE DEMOKLAZIATA,VASHTA MAMA PROSTA POMNITE LI KOGA SKACHAHTE DA SVALYATE BAI TODOR SATRAPA,STOITE GLADNI I BOLNI BEZ PARI ZA POGREBENIE.
98
2
 
0
 
! Отговори
do 56 преди 8 години
Gladna puyka proso sanuva , ima mnogo da mechtaesh za pensionnata sistema na PUYKISTAN.
97
1
 
0
 
! Отговори
Do petrov 82 преди 8 години
Na granitsata kolko byagashti antikomun. utrepa che im vze greha .zatova shte bachkash oshte 10 godini ...***.!
96
2
 
0
 
! Отговори
Знайко преди 8 години
Има една особена група пенсионери по болестдето се водят,че са изкарали по 10-12 инсулта.А ако тръгнат да бягат нямат стигане.Досетете се как са се пенсионирали.Не е трудно,само които трябва не знае.Дааа...........така е!
95
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
а за размера на пенсиите зашо не пишете
94
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 8 години
До 94 - "защо това онова за запада, ние си го знаеме". Защото целта на жидите е да изтезава, а не да ни лъжи.
93
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България вече никой няма да се пенсионира.
Ще финансираш държавата доживот с пенсионни вноски и после точно преди пенсия ще умреш.
Безсмислено е да внасяш за пенсия.
По-добре да ми ги дават трези пари.
Ама май по закон не е възможно.
92
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Dobre che dvete mi babi i dqdo mi se pensioniraha predi Gerb da vsatupi na vlast inache do sega ako ne bqha pensionirani oshte shtqh da si chakam da mi davat po 10 lv kato otida na gosti :D Emi za roditelite ni dokato tatko stane pensioner oshte li se vdiga vazrasta /
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nali iskaxte evropeiski sauz i glasuvaxte na vremeto za onezi koito ni vkaraxa tam , stiga ste revali sega i stiga ste obviniqvali GERB !
90
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сегашните пенсионери са пенсионери на демокрацията и това са същите хора, които в началото след прехода завършил 1991 година подрипваха и ревяха като магарета по площадите. Сега техните правителства на демократите - демократите от СДС/ДСБ, демократите от БСП, демократите от ГЕРБ и т.н. останалите демократи, ги прецакват с това пенсиониране. Преди 22-23 години тези, които сега се пенсионират бяха на по около 35-40 години и радостно подрипваха с желанието да се пенсионират на 100 години. Успяха!
89
1
 
4
 
! Отговори
до 100 преди 8 години
И какви глупости е написал,че не разбрахме ?
88
19
 
11
 
! Отговори
Zeitgeist преди 8 години
Хей, мързеливци престанете да чакате на готово, ами си хващайте съдбата в собствените си ръце и работете. Единственият, който трябва да бъде винен за положението, в което си изпаднал си само ТИ!
87
3
 
10
 
! Отговори
До 98 преди 8 години
98,
като си започнал карай наред - на всички пенсионери им се дава един месец да се порадват на пенсионирането, след което всички те под ножа ...
И едно нещо не разбрах от написаното от теб - в момента хората, които всяка година навършват години за пенсия, да кажен 63 година са около 110 хиляди, а 18 години навършват около 65 хиляди. Как ще ликвидираш 110 хиляди българи, а местата им ще се заемат от 65 хиляди, в по-голямата си част ***?
86
5
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 8 години
жоро,
ако знаеш какви глупости си написал ..
85
3
 
16
 
! Отговори
Киркорчо преди 8 години
Човек работи до гроб. И цял живот се спестява някои стотинки на староста си, обаче след державните преврати спеснявания исчезват. Вечно е само злато и платина.