ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"

В противен случай ни заплашват наказателни процедури
5 дек 2013 15:32, Елка Василева
112
ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Холцнер отбеляза, че ЕК е запозната със съдържанието на споразуменията и засега те не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС за свободен достъп до преносната мрежа.

Комисията предлага предоговарянето да бъде извършено на двустранна основа, но е в готовност да окаже необходимото съдействие, ако получи подобна молба.

Всеки подобен проект трябва да съответства на европейското законодателство, заяви говорителят. Прегледахме междуправителствените споразумения с Русия и установихме, че основни принципи на енергийното законодателство на ЕС не са отразени в текстовете, допълни тя.

Още по темата
ЕК няма да прекрати изграждането на газопровода, за нас най-важен е моментът, в който съоръжението ще заработи. За нас е важно тогава да има възможност дадено дружество да може да поиска достъп до газопровода, за да пренесе дадено количество гориво за даден срок. Тогава ще бъде преценено съответствието със законодателството на ЕС. Ако има несъответствие, ще трябва да открием наказателни процедури, поясни Холцнер.

Ако Москва откаже да предоговаря, ще посъветваме държавите, подписали споразумението, да не го прилагат, след като е в противоречие със законодателството на ЕС. Ако не направят това, срещу тях може да бъдат предприети наказателни процедури, допълни говорителят.

Холцнер отбеляза, че ЕК е изразила тревогите си на среща с представители на държавите по проекта. Комисията е поела ангажимента да съобщи на Москва, че има необходимост от предоговаряне - писмо с подобно съдържание е било изпратено преди два дни до руския енергиен министър.

Очакваме държавите да поискат предоговаряне. Вярваме, че най-доброто за всички участници е да има правна сигурност, че проектът съответства на законодателството на ЕС. Подобни проекти имат нуждата от банково финансиране, а при липса на правна сигурност банките могат да откажат кредити или да изискат допълнителни гаранции за предоставянето на средства, уточни Холцнер.

Според нас сигурността на енергийните доставки и конкуренцията в ЕС се постигат най-добре, когато не само едно дружество доставя, пренася и продава горивото. В този случай основно Газпром управлява тръбопровода, а това е в разрез със законодателството на ЕС за новите съоръжения, заяви говорителят.

Настояваме газопроводите да бъдат свободно достъпни и за други дружества. Засега се предвижда "Южен поток" да бъде съоръжение за руски газ. В допълнение европейските правила предвиждат независим орган да контролира въпроса с таксите за достъп до газопровода, а в този случай отново се предвижда посоченото руско дружество да извършва тази дейност, допълни Холцнер.

Попитана каква е разликата с вече изградения "Северен поток", Холцнер уточни, че за този проект от комисията е било поискано и получено изключение от правилата.

Припомняме, че на 31 октомври беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България край монтанското село Расово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията.

Тогава Русия се съгласи да допусне достъп и на трета страна до газопровода след настояване от българска страна. Така на практика Москва допуска по „Южен поток” да не тече само руски природен газ, а и синьо гориво на неговите конкуренти - други доставчици от Европа и Азия. Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви тогава, че ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

От друга страна обаче, договор за строителството на газопровода все още не е подписан. България и Русия подписаха окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ в София в средата на ноември 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
11
 
! Отговори
тъпите хамстери преди 10 години
Толерастите пак ни дават наклон на семеините бижута.Кротко бре имаме си жени и по обратни резби не си падаме
81
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иван-ДраганТо тази препоръка не е само до България а и до всички други страни през които ще мине Южен Поток в т.ч. и Австрия, така че невиждам к'во толкова мрънкаш, а да не говорим че с подобни проекти не осигуряват "дръпване" както се изразяваш общо взето те са нямат кой знае каква полза за икономическото развитие .А и най- важното затова са правилата, или се спазват и правиш бизнес или не и получаваш санкция, така че ако Газпром иска да прави бизнес в ЕС трябва да спазва правилата на ЕС
80
2
 
24
 
! Отговори
Съджешчън преди 10 години
Една препоръка към ЕК - защо не ходите...на майната си?
79
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 78Я си гледай работата бе, ЕС му пречел той ли идва да ти гласува на изборите ???Пък като ти харесва толкова в Русия отивай д живееш там, а що се отнася до правослявите и славяните, Русия отдаване е доказала че неможе да бъде лидер нито сред православните нито сре славянските страни. Те даже и с една шайка червени рабойници неможаха да се справят през 1917 г., панславизъм трагнали да ми проповядва
78
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименще се изненадаш колко много ще се подпишат за излизане от ес.................този калташки съюз му е време да умре
77
14
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 10 години
Ами дай аргументи, за да ни убедиш нас промитите мозъци, че ДС и комунистите, нямат ама нищо общо с мизерията в държавата :) ама нищо.....Явно си от професионалните коментатори на тоя сайт.
76
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е поредното доказателство, че няма никакъв смисъл от съществуването на този съюз. Той все повече се превръща в пречка за развитието на отделните държави членки, отколкото да помага за това...Добре че евроскептичните партии започват да набират скорост в Западна Европа...
75
5
 
23
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
А аз препоръчвам на Европейския Съюз да ходи на майната си. Само малко да се опита България да дръпне и да излезе от мизерното си положение и не - не може !!! други страни трябва да намажат от Южен Поток, но не и България иначе лошо да знаете - глоби. Айде сега да му се каже на Холцнер или и ние получавме "изключение от правилата" или излизаме вън от проклетия Евро Диктат.
74
3
 
23
 
! Отговори
до обективен преди 10 години
като гледам оценките на коментара не съм сигурен какъв ще е резултатът..хаха..тука проблемът е не Русия/ЕС, а интересите на България! Искат да ни преметнат с Южен поток, за да хванат германците целия транзит на природен газ! Това е цЕлата схема!
73
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДОЛУ ЕС!Ами айде хващай и събирай подписка да видиме колко ще ти се подпишат, бас хващам че нема да са повече от 1000
72
24
 
6
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Нa тaкъв референдум зa излизaне от ЕС, РЕЗУЛТAТA ЩЕ Е КAТAСТРОФAЛЕН ЗA руснЯците тук! Бе нaли пaк вие се преброихте нa " референдумa" зa рускaтa белене? То беше преди няколко месецa, един фaйтон хaрa сте тaвaрищ!
71
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Промитият мозък не разбира от аргументи, на него 24 години му обясняват как солидарността е лошо нещо, че руснаците са зли, националният суверенитет е ненужен в името на свободния европейски пазар и либералните ценности. Промитият мозък знае, че България е зле защото се управлява от Държавна сигурност и комунистите, които държат медиите, парите и властта и нарочно пречат на развитието.Промитият мозък не може да види в какво положение е докарана България на ръба на оцеляването като държава...
70
14
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до 69И нa северния потоп ще му изтече съсвем скоро времето бе руски мъпет! Споко!
69
17
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Зa тия няколко години в ЕС, видяхме бaя евро- милиaрди по- точно! Друг е въпросa кaк и зa кaкво отидохa тези пaри! От другa стрaнa без членството ни в ЕС всеки знaе, че Бългaрия не може! Товa сa не сaмо цифри, aми реaлности!
68
1
 
20
 
! Отговори
до 63 преди 10 години
Ами за какво и е тогава Северния поток бе, мистър, че даже искат Русия още една тръба да му пусне!? Сигурно защото няма нужда от руска газ, е.ати изкуфелия *** си!
67
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбрахте ли че иската само пазара ни.За тях ние сме по-добни от животни.Сигурно смятат ,че и Хитлер и убиоецът Наполеон и гилотината са по-цивилизовани от това племе наречено бългйъри и румънци.ОБРАТНО НАЗАТ КЪМ РУСИЯ----ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА НАС.
66
3
 
33
 
! Отговори
ДОЛУ ЕС! преди 10 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС!!!!!!!
65
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде бе нямаме ли държавници да им тропнат на тия нещастници? Значи за Германия може изключение, а за нас като по-богати - не!!!
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европейските ценности са хубаво нещо, ама сиренето е 5 лева.
63
3
 
25
 
! Отговори
до 56 преди 10 години
А от този ЕС какво видяхме досега за седем години бе, отворко!? Икономически ли прокопсахме, социално ли, енергийно ли, в какво отношение прокопсахме от тях!? И за каква ''единна'' Европа бълнуваш бе, тя се цепи по шевовете и годините са и преброени всяка хиена там дърпа кокала към себе си! ''Единна Европа''!? Е*ати вица!