ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"

В противен случай ни заплашват наказателни процедури
5 дек 2013 15:32, Елка Василева
112
ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Холцнер отбеляза, че ЕК е запозната със съдържанието на споразуменията и засега те не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС за свободен достъп до преносната мрежа.

Комисията предлага предоговарянето да бъде извършено на двустранна основа, но е в готовност да окаже необходимото съдействие, ако получи подобна молба.

Всеки подобен проект трябва да съответства на европейското законодателство, заяви говорителят. Прегледахме междуправителствените споразумения с Русия и установихме, че основни принципи на енергийното законодателство на ЕС не са отразени в текстовете, допълни тя.

Още по темата
ЕК няма да прекрати изграждането на газопровода, за нас най-важен е моментът, в който съоръжението ще заработи. За нас е важно тогава да има възможност дадено дружество да може да поиска достъп до газопровода, за да пренесе дадено количество гориво за даден срок. Тогава ще бъде преценено съответствието със законодателството на ЕС. Ако има несъответствие, ще трябва да открием наказателни процедури, поясни Холцнер.

Ако Москва откаже да предоговаря, ще посъветваме държавите, подписали споразумението, да не го прилагат, след като е в противоречие със законодателството на ЕС. Ако не направят това, срещу тях може да бъдат предприети наказателни процедури, допълни говорителят.

Холцнер отбеляза, че ЕК е изразила тревогите си на среща с представители на държавите по проекта. Комисията е поела ангажимента да съобщи на Москва, че има необходимост от предоговаряне - писмо с подобно съдържание е било изпратено преди два дни до руския енергиен министър.

Очакваме държавите да поискат предоговаряне. Вярваме, че най-доброто за всички участници е да има правна сигурност, че проектът съответства на законодателството на ЕС. Подобни проекти имат нуждата от банково финансиране, а при липса на правна сигурност банките могат да откажат кредити или да изискат допълнителни гаранции за предоставянето на средства, уточни Холцнер.

Според нас сигурността на енергийните доставки и конкуренцията в ЕС се постигат най-добре, когато не само едно дружество доставя, пренася и продава горивото. В този случай основно Газпром управлява тръбопровода, а това е в разрез със законодателството на ЕС за новите съоръжения, заяви говорителят.

Настояваме газопроводите да бъдат свободно достъпни и за други дружества. Засега се предвижда "Южен поток" да бъде съоръжение за руски газ. В допълнение европейските правила предвиждат независим орган да контролира въпроса с таксите за достъп до газопровода, а в този случай отново се предвижда посоченото руско дружество да извършва тази дейност, допълни Холцнер.

Попитана каква е разликата с вече изградения "Северен поток", Холцнер уточни, че за този проект от комисията е било поискано и получено изключение от правилата.

Припомняме, че на 31 октомври беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България край монтанското село Расово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията.

Тогава Русия се съгласи да допусне достъп и на трета страна до газопровода след настояване от българска страна. Така на практика Москва допуска по „Южен поток” да не тече само руски природен газ, а и синьо гориво на неговите конкуренти - други доставчици от Европа и Азия. Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви тогава, че ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

От друга страна обаче, договор за строителството на газопровода все още не е подписан. България и Русия подписаха окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ в София в средата на ноември 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
16
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Ганка, гласувайте, даже в момента Волен раздава и подарък - шалвари за жените, фесове за мъжете.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква стана тя сега? Май Уестингхаус не помага.... Това правителство е съставено само от стойкаджии и позьори! Само глупости ще натворят! Нищо добро не ни чака....
20
2
 
25
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до 15По силата на договора ни с ЕС се водим пълноправни членове на съюза. Какво искаш да ми кажеш сега, че някои са по-пълноправни от другите? Не се ли трогваш поне малко от двойния стандарт, който се прилага в скапания съюз?
19
13
 
14
 
! Отговори
Ганка преди 10 години
A Волен Сидеров бил луд? Явно човека е прав и сериозно се замислям да галсувам за него.
18
8
 
32
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
На Еврейската комисия и препоръчвам да си държи езика зад зъбите.
17
0
 
28
 
! Отговори
газовата принцеса преди 10 години
Не забравяйте, че именно газовата принцеса Тимошенко създаде газовата криза през 2009, от която ние най-много пострадахме! Тогава тя спря газа за България и Гърция, и отклони за Украйна, газа за Западна Европа.
16
2
 
28
 
! Отговори
dan преди 10 години
А може ли да предоговорим спирането на 1,2,3 и 4-ти блокове в АЕЦ Козлодуй?
15
11
 
0
 
! Отговори
do 6 преди 10 години
Deka Germany,deka Vulgaria...ili mnogo si vervate...Ay da ne sme tolkoz prosti,a realisti4ni...
14
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата мръснишка и дребнава европейска позиция в случая е заради Украйна.
13
5
 
43
 
! Отговори
АК-12 преди 10 години
Както отбелязва Бай *** за Северен поток може, за Южен - не, защо, ами защото северния захранва с газ мощната промишленост на Германия, а от Южния бедняшката ни татковина докарана до просешка тояга за 20 год. демокрация би получила някой и друг долар транзитни такси. Те такава е тя справедливата Европа, на която доста нашенски *** се кланят ..
12
6
 
38
 
! Отговори
Ели преди 10 години
То освен наказателни процедури от тоз ЕС...май друга кирия нямаме.
11
0
 
5
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Ho ho ho..Sega ide sankcia ot EU,a posle shte doide sankcia I ot Rusia I vsichki SANKCII SHTE PLATI CELIAT BULGARSKI,ZASHTOTO E POZVOLIL DA GO KRADAT,TUPCHAT,UNIJAVAT,DOKATO NE DOIDE NYAKOI,NO NE BULGARIN I DA SLOJI RED S LOPATATA!!!!!!!!!
10
5
 
37
 
! Отговори
рекет преди 10 години
Евро-началниците само искат да рекетират Русия. И те да се вредят за комисионни!
9
25
 
10
 
! Отговори
Одисей1 преди 10 години
ХА ХА ХА , с путинските номера по Путин , заради Украйна започна Русия южен поток , който няма никакъв икономически смисъл , единствено да рекетират Украйна и сега ЕС им го връща.
8
4
 
34
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
ЕС да си построят газопровод, щом толкова им трябва. Чуждото се ползва, само ако собственика разреши.
7
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е.ахти рекета!Ама договорете се ,че иначе ще ви накажем!Съюз ли !Империя !Ама нали сме част от тоя съюз как така някои безименен взима решение и ни налага ?Маината му на ЕС!
6
6
 
54
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Е може ли да сте такива долни ***? За Германия изключение може, за нас не. По какъв критерий точно определяте кой какво може да прави и какво не, по това кого харесвате и кого не? Щом сте дали разрешение на Германия, значи ще направите изключение и за нас, или ходете на майната си, щото в такъв случай ще правим каквото намерим за добре за да защитим интересите си.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kofti e da robuva6 na ne4ii interesi,ama ko da pray6...geneti4no xaxxaxaxaaaaaa
4
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА!ВЕЛИКИТЕ ЕКСПЕРТИ В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НИ ВКАРВАТ В ПОРЕДНАТА РУСКА ДАЛАВЕРА !
3
2
 
56
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Попитана каква е разликата с вече изградения "Северен поток", Холцнер уточни, че за този проект от комисията е било поискано и получено изключение от правилата.================== Тоест - за едни може, за други - НЕ. Пак си играем на "наши" и "ваши" или по-точно на "стари" и "новобранци" в ЕС. Невероятна демонстрация на "европейски ценности" прави ЕК в случая!