ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"

В противен случай ни заплашват наказателни процедури
5 дек 2013 15:32, Елка Василева
112
ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Холцнер отбеляза, че ЕК е запозната със съдържанието на споразуменията и засега те не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС за свободен достъп до преносната мрежа.

Комисията предлага предоговарянето да бъде извършено на двустранна основа, но е в готовност да окаже необходимото съдействие, ако получи подобна молба.

Всеки подобен проект трябва да съответства на европейското законодателство, заяви говорителят. Прегледахме междуправителствените споразумения с Русия и установихме, че основни принципи на енергийното законодателство на ЕС не са отразени в текстовете, допълни тя.

Още по темата
ЕК няма да прекрати изграждането на газопровода, за нас най-важен е моментът, в който съоръжението ще заработи. За нас е важно тогава да има възможност дадено дружество да може да поиска достъп до газопровода, за да пренесе дадено количество гориво за даден срок. Тогава ще бъде преценено съответствието със законодателството на ЕС. Ако има несъответствие, ще трябва да открием наказателни процедури, поясни Холцнер.

Ако Москва откаже да предоговаря, ще посъветваме държавите, подписали споразумението, да не го прилагат, след като е в противоречие със законодателството на ЕС. Ако не направят това, срещу тях може да бъдат предприети наказателни процедури, допълни говорителят.

Холцнер отбеляза, че ЕК е изразила тревогите си на среща с представители на държавите по проекта. Комисията е поела ангажимента да съобщи на Москва, че има необходимост от предоговаряне - писмо с подобно съдържание е било изпратено преди два дни до руския енергиен министър.

Очакваме държавите да поискат предоговаряне. Вярваме, че най-доброто за всички участници е да има правна сигурност, че проектът съответства на законодателството на ЕС. Подобни проекти имат нуждата от банково финансиране, а при липса на правна сигурност банките могат да откажат кредити или да изискат допълнителни гаранции за предоставянето на средства, уточни Холцнер.

Според нас сигурността на енергийните доставки и конкуренцията в ЕС се постигат най-добре, когато не само едно дружество доставя, пренася и продава горивото. В този случай основно Газпром управлява тръбопровода, а това е в разрез със законодателството на ЕС за новите съоръжения, заяви говорителят.

Настояваме газопроводите да бъдат свободно достъпни и за други дружества. Засега се предвижда "Южен поток" да бъде съоръжение за руски газ. В допълнение европейските правила предвиждат независим орган да контролира въпроса с таксите за достъп до газопровода, а в този случай отново се предвижда посоченото руско дружество да извършва тази дейност, допълни Холцнер.

Попитана каква е разликата с вече изградения "Северен поток", Холцнер уточни, че за този проект от комисията е било поискано и получено изключение от правилата.

Припомняме, че на 31 октомври беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България край монтанското село Расово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията.

Тогава Русия се съгласи да допусне достъп и на трета страна до газопровода след настояване от българска страна. Така на практика Москва допуска по „Южен поток” да не тече само руски природен газ, а и синьо гориво на неговите конкуренти - други доставчици от Европа и Азия. Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви тогава, че ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

От друга страна обаче, договор за строителството на газопровода все още не е подписан. България и Русия подписаха окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ в София в средата на ноември 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
14
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до 37Aбе *** руски, сaмо *** кaто теб лъжaт зa т.нaр." руски стaндaрт" с помярски пропaгaндни клипчетa в тубaтa! Лъжaт се ***, aз ще ти зaдaм ЕДИН ВЪПРОС ЗAЩО ВСИЧКИ ВКЛ. *** БЕДНИ, ИЛИ БОГAТИ БЯГAТ КЪМ ЕВРОПA И AМЕРИКA БЕ ВЪЗДУХAР? Отговори бе, извини себе! Еврaзийскaтa клоaкa сaмо в болния ти мозък ще " смaчкa"))) Европa!! Aйде, що не пробвa! И що ревеш, че " богaтaтa" рaшa нямaло дa имa гaзов потоп нa " бедния" европейски пaзaр! Aйде ДЕЛЕГAЦИЯ В сибир!
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали в другата новина от Германия казват, че не ни е дошъл моментът за Шенген?Ами не им е дошъл моментът да ни се бъркат в енергийните договори!!!Ега ти изнудвачите... "Настояваме газопроводите да бъдат свободно достъпни и за други дружества." - Ми финансирайте и изградете тръбопровода, после си пускайте през него каквото си искате... Ама не - някой си дал парите и суровините, а тези наглеци му се бъркат какво да прави.Като ни дойде моментът за Шенген, предлагам да се занимаем с тези ЕU щения
40
5
 
2
 
! Отговори
Одисей1 преди 10 години
37 Uважаеми лумпене за БРИГС не съм чувал честно , виж за БРИКС , да признавам , че съм чувал и съм чел много неща повярвай повече от теб , а и за ралка от теб имам пипе както казваше на времето Славчи Трънски , помниш ли на първото заседание на онова НС Живковското той говореше за сина на Тодар , че нямал пипе , но засъжаление и много от поданиците на Тодар са без пипе като те гледам теб и като знам как гласувате.
39
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кви са тия наказателни процедури ? Ще ни изключват ли ? Ако бяхме станали 16 република на СССР, щяхме да имаме по-голям суверенитет отколкото в сега в ЕС.
38
2
 
24
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
Пич, ти добре ли си с главата? Знаеш ли колко е вноската на България в ЕС-нетно -800млн.евро(0,3% от ДДС + всички мита, събирани в страната-нямаме право да определяме мита). Добавяме и изтеклия човешки капитал от "свободата" на движение на хора, добавяме и загубите от затварянето на АЕЦ "Козлодуй",закриването на неконкурентноспособни предприятия, акцизи и т.н....и какво ще излезе, че досега от "огромните фондове" за 7 години сме взели 2-3.млрд евро? Огромна печалба, направо ни спасиха!
37
9
 
3
 
! Отговори
Бухаха преди 10 години
Много ме радвате как използвате думички като "балон", "пирамида" и подобни, пенейки се и плюейки по "лошите", без да влагате грам мисъл и доказателства. Ако използвахте това време да се научите на нещо и да поработите малко, Великата Ви Майка нямаше да е с пъти повече ресурси и територия, в пъти по-голямо население, с ядрен арсенал и т.н., и въпреки това два пъти по-слаба икономика от "балоните" Германия и Англия например. Ама продължавайте само да плюете, хубав живот ви чака така ;)
36
8
 
17
 
! Отговори
krasimirvm преди 10 години
До Одисей1Малоумник мръсен ти докога ще се подвизаваш тук и ще говориш глупости .За какъв ЕС ми говориш бе ,за този разкапаният ли ?.Ти чувал ли си нещо за БРИГС ИЛИ ЗА Евразийски съюз ,който скоро ще *** майката на твоят ЕС .А за да се увериш в това което говоря ,влез в Уйкипедия и прочети неща за Беларус или в Ютуб и гледай филма Завладявенето на изтока .И след това си вдигай дрисливият *** и беж да те няма в твоят боклуджийски съюз
35
11
 
8
 
! Отговори
Бухаха преди 10 години
За Големите Глави дето пак ще псуват и ще се гърчат, твърдейки, че нямаме полза от съюза - кратко и ясно - в момента 2/3 от икономиката ни е от финансиране, инвестиции и помощи от същия тоя лош съюз. Това са думи на управляващите русначета, не на някой друг. Забравиха ли да ви го споменат при последното промиване на мозъци? Кофти.. ;(
34
10
 
28
 
! Отговори
СЪВРЕМЕННИК преди 10 години
Кога ли тази куха пирамида ЕС ще се срути? Когато не може да взема от по бедните, за да дава на своите си .
33
4
 
19
 
! Отговори
Balto преди 10 години
Интересно как казват, че препоръчват, но от друга страна ще има и наказатени процедури.Т.е. как да го разбираме?
32
8
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
30 Не съвсем в Черноморския регион е Турция и тя изобщо не е в орбитата на Москва , в черноморския регион са и Грузия и Армение ,а те със зъби и нокти драшят да се откачат като Прибалтийските Републики от Империята , в Черноморския регион е и Модова която като нищо ще се събере с Румъния ,а последната няма нищо общо с Москва и кво остана Украйна , да сега е битката за Украйна и ние чрез комунистите изграхме путкинксия номер с Южен поток за да я изрекетират от Москва , това е политилога .
31
16
 
5
 
! Отговори
обективен преди 10 години
До 24 туфлек, ти кaк рaзбрa че Европa билa пред фaлит бе *** руски? Зa тебе нещо кaто логикa имa ли знaчение м? Ми след кaто ЕС "фaлирaл" чий го крепи селскaтa рускa фирмЪ нa путин нa ЕВРОПЕЙСКИЯ ПAЗAР И ТЕРИТОРИЯ??? Земи се зaври от тaм, от където си излезнaл нa мaйкa ти русия!
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на майка си в оная работа дйа вървят кръвопийцитецяла година имаха да се изкажат по преговорите стига *** номеранеможаха да смукнат украйна и са пред разпад и сега правят парчета на руснаците за наша сметка - както беше на времето с газа от украйнакогато и даги утепаш си закъснял - да не би да са ни дали 300 милиарда както на гърцияили 160 както на полша че ще ни казват какво да правимс нашите подлогари само цицат 20 години българска кръв мръсниците
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди няколко месеца,написах пост под наслов "Битката за България",в който недвусмислено подчертах,че Черноморският регион остава в зоната на влияние и интереси на Руската Федерация,станало възможно след разгорещени битки на дипломатическият терен и още по-горещи битки в близкия изток ,между двете свръх сили.Резултатите от тях са вече повече от ясни.България остава с единият си крак в политическата орбита на ЕС,докато с другият крак е в Евразийския съюз от бивши републики на СССР,макар и само в икономическата сфера и енергийни проекти.Това което днес се случва в Украйна,са последните зал
28
3
 
10
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Към всички ФЕНОВЕ на ЕС,АМЕРИКА,ТУРЦИЯ,РУСИЯ:Границите на страната ни са вече отворени,на който не му ХАРЕСВА ДА Е БЪЛГАРИН стягайте багажа и оставете БЪЛГАРИЯ на БЪЛГАРИТЕ!!!Може да останем ТУК 100-200 хиляди население,но поне ще са ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
27 какво общо има Турция в конкретния случай .
26
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МРАЗЯ ЕСКато мразиш ЕС дихай гълъбите и отивай да живееш извьн ЕС - кеф ти Македония кеф ти БеларусВ ЕС има правила, и ако Гапром иска да продава в ЕС ще спазва тези правила .
25
17
 
8
 
! Отговори
Одисей1 преди 10 години
Чета ви коментарите и не мога да се начудя на акъла ви , ЕС защищищава и вашите интереси ,а вие роптаете искате си руската робия и това , що за хора сте , НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ ДО СЕГА ЧЕ В ТЪГОВСКИТЕ НИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ ИМА ОГРОМЕН ДИСБАЛАНС , което води до ИЗНОС на Национален доход , на вас мозък с фуния ли трябва да ви се налива за да вденете все някога , че едностранната зависимост оот Русия е пагубна особено за нас.
24
5
 
21
 
! Отговори
МРАЗЯ ЕС преди 10 години
"Попитана каква е разликата с вече изградения "Северен поток", Холцнер уточни, че за този проект от комисията е било поискано и получено изключение от правилата."ТЕ ТОВА Е ПЪЛЕН АБСУРД! ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е ПРЕД ТОТАЛЕН ФАЛИТ, И ТОВА Е ПОРЕДНАТА ГАДНА ДАЛАВЕРА В КОЯТО НИЕ ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ЗАГУБИМ И МАЛКОТО ОСТАНАЛО НИ ПОСЛЕДНО ДОСТОЙНСТВО! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НИКОЙ ОТ ЕВРОСЪЮЗА НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА БЪЛГАРИЯ, А ИСКАТ САМО ДА НИ ДОЯТ-УНИЩОЖИХА НИ ПРОИЗВОДСТВОТО С КВОТИ НА ВНОС И ИЗНОС,
23
8
 
4
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 10 години
Когато русняшките пропаднали алкохолици ни ебътт само нас НЯМА проблем , ама сега са зсеганти инетресите на Запада и УЖ застават зад нас ,че нещо видиш ли в договорите (те наистина са скапани и неизгодни за нас, поне от това което се четепо пресата)... и едните и другите си гледат само инетреса... за Бълагрия са оставили феса....