ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"

В противен случай ни заплашват наказателни процедури
5 дек 2013 15:32, Елка Василева
112
ЕК ни препоръча предоговаряне с Русия за "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Холцнер отбеляза, че ЕК е запозната със съдържанието на споразуменията и засега те не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС за свободен достъп до преносната мрежа.

Комисията предлага предоговарянето да бъде извършено на двустранна основа, но е в готовност да окаже необходимото съдействие, ако получи подобна молба.

Всеки подобен проект трябва да съответства на европейското законодателство, заяви говорителят. Прегледахме междуправителствените споразумения с Русия и установихме, че основни принципи на енергийното законодателство на ЕС не са отразени в текстовете, допълни тя.

Още по темата
ЕК няма да прекрати изграждането на газопровода, за нас най-важен е моментът, в който съоръжението ще заработи. За нас е важно тогава да има възможност дадено дружество да може да поиска достъп до газопровода, за да пренесе дадено количество гориво за даден срок. Тогава ще бъде преценено съответствието със законодателството на ЕС. Ако има несъответствие, ще трябва да открием наказателни процедури, поясни Холцнер.

Ако Москва откаже да предоговаря, ще посъветваме държавите, подписали споразумението, да не го прилагат, след като е в противоречие със законодателството на ЕС. Ако не направят това, срещу тях може да бъдат предприети наказателни процедури, допълни говорителят.

Холцнер отбеляза, че ЕК е изразила тревогите си на среща с представители на държавите по проекта. Комисията е поела ангажимента да съобщи на Москва, че има необходимост от предоговаряне - писмо с подобно съдържание е било изпратено преди два дни до руския енергиен министър.

Очакваме държавите да поискат предоговаряне. Вярваме, че най-доброто за всички участници е да има правна сигурност, че проектът съответства на законодателството на ЕС. Подобни проекти имат нуждата от банково финансиране, а при липса на правна сигурност банките могат да откажат кредити или да изискат допълнителни гаранции за предоставянето на средства, уточни Холцнер.

Според нас сигурността на енергийните доставки и конкуренцията в ЕС се постигат най-добре, когато не само едно дружество доставя, пренася и продава горивото. В този случай основно Газпром управлява тръбопровода, а това е в разрез със законодателството на ЕС за новите съоръжения, заяви говорителят.

Настояваме газопроводите да бъдат свободно достъпни и за други дружества. Засега се предвижда "Южен поток" да бъде съоръжение за руски газ. В допълнение европейските правила предвиждат независим орган да контролира въпроса с таксите за достъп до газопровода, а в този случай отново се предвижда посоченото руско дружество да извършва тази дейност, допълни Холцнер.

Попитана каква е разликата с вече изградения "Северен поток", Холцнер уточни, че за този проект от комисията е било поискано и получено изключение от правилата.

Припомняме, че на 31 октомври беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България край монтанското село Расово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията.

Тогава Русия се съгласи да допусне достъп и на трета страна до газопровода след настояване от българска страна. Така на практика Москва допуска по „Южен поток” да не тече само руски природен газ, а и синьо гориво на неговите конкуренти - други доставчици от Европа и Азия. Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви тогава, че ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

От друга страна обаче, договор за строителството на газопровода все още не е подписан. България и Русия подписаха окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ в София в средата на ноември 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
18
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Сульовци спрете дa ревете зa мaйкaтa ви русия, бъдещето нa Европa нямa нищо общо с товa нa рaшaтa, то е в aзия! Инaче русофилa който споменa зa тръби към китaй, ДA нaтaм действaйте, нaтaм вървете! Европa може без рускa гaз тaвaрищи!
61
9
 
3
 
! Отговори
:D:D преди 10 години
Някви фекбойчета рекламират BRICS, само дето дори не го знаят как се пише :D:D:D Велики сте, ей, признавам ви! БРИКЮ (както трябва да е на български) отново е показателен - над 40% от населението на земята, огромна площ и природни ресурси, а ОТНОВО общият им БВП е по-нисък от на ЕС, който е с над 8 пъти по-малко население и сигурно 20-тина пъти по-малка територия. Ще си останете фенбойчета цял живот, ако ще и банки да ви се подарят. Толкова ви е акъла ;)
60
8
 
4
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
До Ok!ИЛИ СИ ЛУД, или си зверски *** или си платен ***!
59
6
 
16
 
! Отговори
до 47 преди 10 години
Еуропата без руската газ фалира за 1 месец, а огромният далекоизточен пазар за Русия и е предостатъчен да си пълни бюджета, само че се иска време да се преориентира на изток, но тя работи по въпроса! А с митичния шистов газ с който САЩ лъжат Еуропата може да и стигне само да си палят газови лампи!
58
5
 
21
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До А вие...Какви милиони жертват? Ние плащаме достатъчно всяка година. Не коментирам разорената ни икномика. От износители ни превърнаха в нетен вносител. Къде са българските стоки? Всичко е лъжа и измама. Богатите държави стават все по-богати, а бедните още по-бедни.
57
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахахаааа, Украина се освести и избяга от колониален статут, и сега Брюксел ще си го изкара на колониите, които бяха достатъчно *** сами да се набутат у кереча... ДОЛУ ЕС - ПОРОБИТЕЛИТЕ!!!!!!!!!!!!
56
4
 
26
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До Избрахте гиЧии интереси защитава ЕК? На Германия? Северен поток не нарушава законите, а южен ги нарушава? Ама едната тръба отива за швабите и там прибират кинти, а ние да нямаме такава възможност.
55
20
 
7
 
! Отговори
А вие... преди 10 години
Вие сте ***! Ако не е ЕС отдавна да сме васали на Русия от която нищо добро няма да видим. Европейците жертват десетки милиарди за нас, с цел да ни отцепят от Руския бутуш и да ни интегрират. Единна европа е силна европа.
54
17
 
5
 
! Отговори
Избрахте ги преди 10 години
Червените си защитават правата на Русия. Сделките се подписват в тяхна изгода независимо дали това е в ощърб на държавата или не.
53
4
 
17
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До обективенРашата може и без юрото, както се изказваш. Знаеш ли, че тръбите вече са в Китай и Индия? И може съвсем в скоро време гейропата да ръфне дръвцето.
52
4
 
21
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
ЕК защо не си завре препоръките където слънце не огрява?
51
4
 
20
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Това е удар под кръста заради Украйна.Русия ще го прекара през Турция и тогава ще видят нашите управници кон боб ядели.Тръбопровода ще го плащат изцяло руснаците защото през него ще тече руски газ. България ще има полза(по евтин газ)от това че минава по наша земя.
50
20
 
6
 
! Отговори
късмет преди 10 години
добре че ЕС, иначе досега да са ни заробили.
49
7
 
26
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
ТОВА ЧУДО ЕС НИТО АЕ НИ ДАВА ДА СТРОИМ НИТО ГАЗОПРОВОД ОТКАКТО ВЛЯЗОХМЕ ПО ЗЛЕ СТАНА ДИКТУВАТ НИ КАКВО ДА ПРАВИМ ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ И ЕМИГРИРАМЕ КАТО ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА
48
15
 
5
 
! Отговори
оДИСЕЙ 1 преди 10 години
Не мога да ви се начудя на тъпизма , този проект се оскъпи за няколко години 2,5 ПЪТИ , РУСНАЦИТЕ ВИ КАЗВАТ ЩЕ ПЛАЩАТЕ ТОЛКОВА , а вие мълчите като шутки , егати профанизма ви тресе. Защото ще се плаща НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ НЯМА ДА СЕ ПЛАЩА ИНВЕСТИЦИЯТА .
47
10
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
44 Ти и до сега транзитираш около 20 млрд м3 , които евентулно ще се заменят в бъдеще с новите тръби по които се предвижда 60 млрд м3 само че пари след 22 години и АКО СЕ ЗАПЪЛНЯТ ТРЪБИТЕ , защото Северен поток работи на 50% ,а в момента тече Шистова Революция , която я нямаше преди 5 години.
46
15
 
7
 
! Отговори
обективен преди 10 години
42 кой кaрa руснaците дa прaвят тръбопровод, зaщо Европa дa го финaнсирa? ЕС имa ЗAКОНИ И ВСЕКИ който искa дa продaвa гaз, мaс, вълнa, керемиди и прочее ЩЕ СПAЗВA ТЕЗИ ЗAКОНИ, инaче вън и зaминaвaй, зaщото винaги се нaмирa продaвaч, купувaчa е тоя който дaвa Юрото русофилче! Европa може без рускa гaз, обaче рaшa без вaлюту отивa нa мaйнaтa си! И тaкa е нaй- добре!
45
12
 
6
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
Е слава богу, че няма да влизаме в т.нар. Евразийски Съюз. Защото ако това се случи, най-много на работа в Коми (Сибир) може да отиде човек и то само ако има яки връзки. Айде дано никога не се връща това време
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I az sam saglsen s Germaniya 4e ne ni e doshal momentut za shengen komunistite i DPS zarobiha BG s ruski energiyni interesi,zanapred sigurno ni 4akat i ogromni sankcii ot evrosayuza no kakto e kazal rusnaka pajivyom i pavidyom
43
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре бе мама му стара! Значи за германците може "изключение от правилото" (доколкото има правило) за третия енергиен либеризационен пакет, а за нас - не. Ние ще сме си бедни и една стотинка няма да видим от транзитни такси, а богатите германци ще вземат целия транзит на газ през тях. Къде е справедливостта, къде са европейските ценности, солидарността? Нас само ни лъжат и крадат големите транснационални корпорации, пробутват ни някакви жълти стотинки от фондовете и ни учат на гей паради?