Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока

Атина напусна сама масата на преговорите, твърди Йерон Диселблум
27 юни 2015 16:17, Бойчо Попов
131
Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока
Снимка: БТА

Очевидно финансовите министри на еврозоната са ядосани и изнервени от решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да организира референдум за предложените от кредиторите мерки.

Намерението на Гърция да организира допитване до народа на 5-и юли се сблъсква с голямо неразбиране в Брюксел, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Според медията финансовите министри няма да разрешат нужното удължаване на спасителната програма, която изтича в края на този месец. Еврогрупата ще откаже каквото и да е удължаване, пише Handelsblatt, позовавайки се на дипломати.

19-те финансови министри на еврозоната започнаха своята извънредна среща в 14 часа местно време (15 часа българско, б. ред.). Още в навечерието на срещата обаче редица правителства сигнализираха ясно, че продължаването на програмата, за което настоява Ципрас, е невъзможно. Ето защо нужното единодушно решение едва ли ще бъде постигнато.

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле Атина де факто е приключила преговорите. "Масата на преговорите бе напусната от Гърция“, заяви той при пристигането си в Брюксел, цитиран от DPA. По думите му в момента няма основа за каквито и да е преговори.

По подобен начин се изказва и шефът на Еврогрупата Йерон Диселблум. "Това е тъжно решение от страна на Гърция, която затвори вратата за по-нататъшни разговори", заяви той. Според него решението за референдум е негативна изненада и тъжно решение. По думите му министрите ще дискутират какви "последици“ може да има решението на Атина.

Ето защо изпадането в дефолт изглежда необратимо. На 30-и юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква МВФ да промени сега мнението си, смятат дипломати в Брюксел.

Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система (ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план.

Всичко по темата Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
6
 
! Отговори
СОРОС преди 8 години
До Български СарактБългарския Сократ и в акъла сакат !
88
23
 
16
 
! Отговори
Български Саракт преди 8 години
Ципрас, Ципрас, Ципрас...;))) По-добре гладен отколкото роб. Никога роб, никога на колене! Ципрас, Ципрас, Ципрас... Ех, в нашата постцоциалистическа история, не се роди нито един Ципрас! Не се роди! Родиха се, айде да не казвам какви, от на майките им откъде...
87
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Другарю червен *** то и заека е ритал баба Меца , но тя си е избързала г..а с него . Мерси от такова достойнство .
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ме Абе когато управляваха съдбите на гърците като им даваха пари без да работят - бяха много хубави, сега изведнъж....
85
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 години маляките избираха политици които теглеха заеми за да им плащат да не работят (или поне да не се напъват) и да се пенсионират преди да имат и един бял косъм. После като дойде време да се връщат парите - маляките избраха политици дето им обещаха че няма да връщат парите и поолитиката на "мързел+узо+сиртаки" ще продължи :) Ама пропуснаха да кажат от къде ще вземат парите за мързел,узо,сиртаки... Оказа се че ЕС не дава, иска да се откажат от мързела :)
84
3
 
20
 
! Отговори
цска преди 8 години
Ситуацията с Гьрция много ми напомня на ситуацията с нашия ЦСКА. И от двете ми писнаааа!!!
83
2
 
6
 
! Отговори
Стоманааа преди 8 години
Пичовеее коефициента в бетфеър за Grexit се срина..... всички са all in ... сега и Гърците са all in в бурканбанк ама ако банкомата им пусне!
82
4
 
2
 
! Отговори
bobi преди 8 години
A da vidim k vo shte reshi evteiskata mafia
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na garzite ne im puka jivejat du supet ne se predateli i dupedavzi na eu i na USA
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сакъм да съм добре , но на Нане да му е зле. Те това направи др. Ципрас .
79
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките малък и нямат и грам представа какво ги чака от този...мързел плюс социализъм
78
9
 
8
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
зa *** мaзнaтa ципaрa е приготвил стaр визaнтийски дaр- един бaнaн с двa портокaлa мухaхaхaх слaвянското джудже сигурно ще схвaне нaмекa aхaхaхa
77
20
 
25
 
! Отговори
ме преди 8 години
Браво на гърците! Да ги побъркат тия психопати. Не може банките да управляват съдбите на милиони, да не кажа милиарди. Бой и фалити докато не започнат да уважават златната си кокошка.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На горда просия-нещастни крадци
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На просия-за това!
74
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мръсни византийски номера... Ядоха пиха 30 години на корем сега референдум ще правим дали да плащаме. И забележете, че референдума ще се проведе през Юли а те трябва да връщат пари през Юни. Реално погледнато те ще са в фалит по време на референдума и няма да има за какво да гласуват.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сипурата защо ли пълза до русия?
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
83 хaхaхaхa москaлски тaнкове и " рaкети" хaхaхa
71
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа да избираили продължава безотказно да храни гордите мързеливи гърци или получава под носа си руски танкове и ракети
70
6
 
13
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Нямa проблем путятa ще спaси гърция, кaто позволи дa продaвaт цитроси в москaлия мухaхaхaхaaaa