Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока

Атина напусна сама масата на преговорите, твърди Йерон Диселблум
27 юни 2015 16:17, Бойчо Попов
131
Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока
Снимка: БТА

Очевидно финансовите министри на еврозоната са ядосани и изнервени от решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да организира референдум за предложените от кредиторите мерки.

Намерението на Гърция да организира допитване до народа на 5-и юли се сблъсква с голямо неразбиране в Брюксел, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Според медията финансовите министри няма да разрешат нужното удължаване на спасителната програма, която изтича в края на този месец. Еврогрупата ще откаже каквото и да е удължаване, пише Handelsblatt, позовавайки се на дипломати.

19-те финансови министри на еврозоната започнаха своята извънредна среща в 14 часа местно време (15 часа българско, б. ред.). Още в навечерието на срещата обаче редица правителства сигнализираха ясно, че продължаването на програмата, за което настоява Ципрас, е невъзможно. Ето защо нужното единодушно решение едва ли ще бъде постигнато.

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле Атина де факто е приключила преговорите. "Масата на преговорите бе напусната от Гърция“, заяви той при пристигането си в Брюксел, цитиран от DPA. По думите му в момента няма основа за каквито и да е преговори.

По подобен начин се изказва и шефът на Еврогрупата Йерон Диселблум. "Това е тъжно решение от страна на Гърция, която затвори вратата за по-нататъшни разговори", заяви той. Според него решението за референдум е негативна изненада и тъжно решение. По думите му министрите ще дискутират какви "последици“ може да има решението на Атина.

Ето защо изпадането в дефолт изглежда необратимо. На 30-и юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква МВФ да промени сега мнението си, смятат дипломати в Брюксел.

Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система (ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план.

Всичко по темата Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
9
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Гръцкият матрял май е същия като българския матрял - ама много ***!
68
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа знае че ако няма заеми ще има руски бази
67
8
 
18
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Простия човек си остава *** макар и Премиер . Хубаво е човек да има достойнство , но трябва да бъде и без дългове . Не само това ама великия Ципрас иска и още пари . Това е *** и клошар с достойнство . Сега всичкото му его ще плати Гръцкия народ , но те си го избраха . Все едно балет майстор да излезе на ринга да се бие с Майк Тайсън , това е Ципрас .
66
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Гърция, скоро и България ще се отърве от евроатлантическото робство.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са горди и не трябва да плащат заемидостойно трябва да получат още заеми за да си докарат 16-та пенсия
64
14
 
17
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
гърция народ които знае какво иска и го отстоява българия офце които само блеят и ги стрижат кои къде ги хване
63
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намерението на Гърция да организира референдум се посреща с голямо неразбиране в Брюксел. Ами, триполовите психопати от Брюксел си мислят, че са във времето на СССР, а нали уж живеем в демокрация в ЕС, а референдума е най-демократичната форма, каквото каже суверена, това трябва да се направи. Ципрас размаза *** престъпници от ЕК.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62Опитват се да спасят не Гърция, а собствените си вложения и заложени печалби (най-вече).
61
2
 
15
 
! Отговори
Гърци мързеливи бокл преди 8 години
Българите им бяха роби-пък и сега,нвма вечно да им лижем еди си какво!Вън от Евросъюза!!!
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алексей Милер каза вчера на пресконференция, че Путил е заповядал да се започнат преговори за нов договор за пренос през Украйна. Да повторя, официална презконференция на Милер. Така, че ако някой бълнува това са хората възпяващи Турски поток.
59
7
 
14
 
! Отговори
Емигрант преди 8 години
Браво на гърците, поне показват на "демократична" Европа как се прави в люлката на демокрацията. НАс никой не ни пита искаме или не искаме да вземаме европейски кредити, но да си останем с български пенсии и заплати.Не им е нагъл премиера, а просто истински социалист, който защитава социума (средата, обществото), в което живее и което го е избрало!Не забравяйте, че голяма част от тези европейски кредити дойдоха у нас под формата на инвестиции от "мастити" гръцки лентяи ;)Просто виж и гледай
58
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е края на еврогейската фашистка робска ***. Абе от, къде на къде една малка банда международни престъпници от МВФ и Федералния резерв ще си печата някакви фалшиви долари, които нямат никакво покритие, ще ги раздават, като кредити и ще заробват цели държави. Тази история свършва *** алчни, това е началото на края.
57
5
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 8 години
Какво представлява "Южен поток"? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно щеше излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал раздуването на сметките. Най-главното обаче е, че това щяха да бъдат пари, безсмислено хвърлени на вятъра.
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРусия започва преговори за доставка на газ през Украйна след 2019. Какъв Турски поток ви тресе като очевидно няма да го бъде? Прясно съобщение от Милер....Бълнуваш. Явно много боли, че Путин успя да изработи и Брюксел и САЩ с Турски поток.
55
1
 
11
 
! Отговори
умерен критик преди 8 години
все още нищо нее станало само перспективата витрината на западният модел в източна европа ГЪРЦИЯ да премине в друг отбор е много голяма не плачете за византия а за ВАС САМИТЕ
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия започва преговори за доставка на газ през Украйна след 2019. Какъв Турски поток ви тресе като очевидно няма да го бъде? Прясно съобщение от Милер.
53
1
 
14
 
! Отговори
(г_-) преди 8 години
Кой е нагъл валка, този, който защитава национален интерес или този, който взима заеми за сметка на бъдещите поколения, а?
52
6
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Турският ви поток, освен ако не вземе, че се телепортира на гръцката граница, малко трудничко ще я стигне, без да се договорят Вова и Ердоган, другарю! А второто нещо зацикля, ако не си забелязал! Колкото и да се пените на теми потоци, сиризи и кримнаш, колето си се върти и нещата отиват от зле на по-зле за чугунерата!!!
51
16
 
9
 
! Отговори
Валка преди 8 години
Много е нагъл Ципрас.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо спасяват Гърция, а не България?Защото България за рзлика от Гърция не е изправена пред непосредствен фалит. Мился, че е достатъчно ясно :)