Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока

Атина напусна сама масата на преговорите, твърди Йерон Диселблум
27 юни 2015 16:17, Бойчо Попов
131
Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока
Снимка: БТА

Очевидно финансовите министри на еврозоната са ядосани и изнервени от решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да организира референдум за предложените от кредиторите мерки.

Намерението на Гърция да организира допитване до народа на 5-и юли се сблъсква с голямо неразбиране в Брюксел, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Според медията финансовите министри няма да разрешат нужното удължаване на спасителната програма, която изтича в края на този месец. Еврогрупата ще откаже каквото и да е удължаване, пише Handelsblatt, позовавайки се на дипломати.

19-те финансови министри на еврозоната започнаха своята извънредна среща в 14 часа местно време (15 часа българско, б. ред.). Още в навечерието на срещата обаче редица правителства сигнализираха ясно, че продължаването на програмата, за което настоява Ципрас, е невъзможно. Ето защо нужното единодушно решение едва ли ще бъде постигнато.

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле Атина де факто е приключила преговорите. "Масата на преговорите бе напусната от Гърция“, заяви той при пристигането си в Брюксел, цитиран от DPA. По думите му в момента няма основа за каквито и да е преговори.

По подобен начин се изказва и шефът на Еврогрупата Йерон Диселблум. "Това е тъжно решение от страна на Гърция, която затвори вратата за по-нататъшни разговори", заяви той. Според него решението за референдум е негативна изненада и тъжно решение. По думите му министрите ще дискутират какви "последици“ може да има решението на Атина.

Ето защо изпадането в дефолт изглежда необратимо. На 30-и юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква МВФ да промени сега мнението си, смятат дипломати в Брюксел.

Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система (ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план.

Всичко по темата Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо все се опитват да спасят Гърция,за България не му мислят много забелязвам,а Гърция та Гърция....Защото за тях сме втора ръка хора. Никога не сме планирани да ставаме богати като тях, България е Черноморска военна база на НАТО и депо за евтина работна ръка и пазар за *** им и за старите им коли. Гърция беше по бедна от България 80те, но наляха стотици милиарди в нея за да покажат колко е добре в ЕС пред соцблока, сега просто не искат да изгубят тези пари.
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако интересът на Гърция е да удари пълното дъно - то наистина си го следват.
47
1
 
6
 
! Отговори
Вени, види, трици преди 8 години
Първият Рим отдавна е в небитието от прелакомия, вторият (или поне сянката му) фалирва зарад алчнотия и безсрамие, остава да видим какво же става с третият!
46
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на гърците, не се оставят да ги подритват като мръсни парцали както нас българите - та то беше Шенген, та Южен поток - на маймуни ни правят. А Ципрас подписа миналата седмица с Путин за трасето на Турски поток и Брюксел не смее нищо да им каже въпреки че нарушават енергийните пакети на ЕС, но първо си гледат интереса.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо все се опитват да спасят Гърция,за България не му мислят много забелязвам,а Гърция та Гърция.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ще даде изключително плодовит пример за това защо корумпирани държави (като България) не трябва да напускат ЕС.
43
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие Грърция не я мислете. Мислете за България. Гърците поне знаят какво искат, макар че са нахални. Ние не знаем какво искаме. Просто се надяваме някой да ни "оправи". Народ без национален идеал.
42
4
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Само след няколко години ще видим кой е *** и кой не:-) пък ти си се хили..
41
9
 
15
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Крайно време е гърците да се научат да ядат толкова колкото изработват т.е. МАЛКО.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не говори за възможността Атина да си плати "вноската" във вторник. Ако Това стане ще мрънкат още няколко месеца до следващия транш
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_*)Ами направи си партия и ходи в парламента, мрън мрън. Извънземните и евреите все виновни.
38
11
 
22
 
! Отговори
(-_*) преди 8 години
Да, тройката фалира Гърция като им даваше пари, първо от които нямаха нужда и второ, които не можеха и не могат да върнат!След това се започва с безумните изисквания, които им ликвидираха промишлеността.. А, нас или вас някой да ви е питал дали искате заем от 16 млрд.? Същото ни чака и нас, но за разлика от тях, ние ще го поемем целия!
37
0
 
14
 
! Отговори
заслужено преди 8 години
(Западна) Европа два века гледа на Гърция като писано яйце и заставаша зад нея при всичките й алчнотии и мегали напъни! Сега да си бере гайлето! Гърците да си приемат драхмата и да идва при нас в блатото (където им е мястото, като не работят), а европейците да си остават с пръст в устата за излятите милиарди!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако все пак решат да излязат от ЕС, може пък Южните Родопи да поискат да останат в него...разбирай- в България.Така че умната!
35
6
 
14
 
! Отговори
BG преди 8 години
Га ядаха кифтетата убуу ли им беше... *** наглия комунист! Който взима заеми ги връща, те са взети от всички нас!
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро иде новата гръцка драхма.1 драхма = 0,2 рублиИ ще станат милиардери в родна валута...
33
7
 
10
 
! Отговори
Големият проблем, преди 8 години
който наближава към България е какво ще правим с гръцките бежанци.
32
1
 
25
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Не бе,гърците не са изплашени хич,само дето като обезумели си теглят парите от банките и един след друг банкоматите спират да работят.А и за какво да се плашат- все едно държавата ще почне да им печата хартии за заплата,че еврота няма.
31
0
 
10
 
! Отговори
До 35 Анонимен преди 8 години
Нищо не си разбрал. Или пък въобще не си чел.Ще важи референдума, бе, как няма да важи. Просто се провежда малко късно, срокът за решението е 30 юни. По този начин, каквото и да се гласува на референдума, в Гърция ще има драхми и хиперинфлация.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Puka i na Garcia, che e adosala EC ...fa zachoto ne mu igrae po svirkata..nachite da gledat i da se uchat,a ne samo da ligat i magat pred EC