Чехия в еврозоната – може, но ако Гърция не е там

Чешкия президент съжалява, че Гърция не е излязла от валутния съюз
22 дек 2015 21:56,
23
Чехия в еврозоната – може, но ако Гърция не е там
Снимка: архив Reuters

Гърция спешно привика посланика си в Чехия Панайотис Сарис за политически консултации, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Причината е изказване на чешкия президент Милош Земан, в което той изразява съжаление, че Гърция не е напуснала еврозоната през лятото.

Пред словашката информационна агенция TASR Земан е коментирал, че Чехия ще се присъедини към еврозоната ако е възможно в първия ден, в който Гърция я напусне.

Земан обаче казва, че "завижда" на Словакия за членството й във валутния съюз.

"Моето единствено опасение е, че с приемането на еврото на фона, на съществуващия стабилизационен механизъм, чешките данъкоплатци ще трябва да покриват дълговете на Гърция", коментира той в интервюто си, дадено още на 15 декември, допълва Рrague post.

Днес става ясно, че още тогава чешкият посланик в Атина е бил извикан в гръцкото външното министерство за обяснение на тези изказвания.

Привикването на гръцкия посланик в Атина е доста сериозно действие на дипломатически език, особено що се отнася до държави, членуващи в ЕС. Гръцките медии коментират, че в Чехия се води и неофициална война срещу Гърция заради потоците от бежанци, пристигащи в ЕС през страната.

За още икономически новини - посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ЧехияеврозонаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne go slushaite t'va dolno piande Zeman. Toi ako iztreznee shte se vidi v chudo s tova evro. Chehite ne go iskat, nito evroto, nito prezidenta. :D
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕШКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИМА ТОПКИ А НАШИЯТ ИМА СЛИВИ ЗА СМЕТ!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ZASHTO NIAKOI TRIABVA DA PLASHTA DALGOVETE NA PROKLETATA GARZIA.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната интрига на тоя кремълски агент
11
3
 
15
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Да не си кривим душата - всички завиждаме на гърците как майсторски изпързаляха и ЕЦБ и МВФ и куцо и сакато световни финансисти.Естествено, че не искаме да им плащаме масрафа, но бихме ръкопляскали ако и ние имахте такива управници.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, а бати Бойко се напъва да плаща чужди дългове още преди да е влязъл в еврозоната.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на Чешкия президент !!!
8
0
 
26
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Орбан и Земан доказват, че са президенти на своите народи и на своите държави. Плюйте тези, които се въртят като фурнаджийски лопати и загърбват всичко вационално - история, чест, и собствената си съвест. !!
7
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чехия в ЕвраЗийския Съюз на Путин, може ако Земан продължава да и е президент.
6
12
 
7
 
! Отговори
гост преди 8 години
Сега много ги плюете гърците нагли ,мързеливи и какви ли не.А след 5 месеца ще почнете да ми обяснявате колко хубави плажове имат и какви хубави домакини са щото ви давали безплатна вода.И ще си харчите тънките пари в Гърция а не в България.Ама и Волен и той така прави така правят истинските патриоти.
5
0
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Ама, то има ли още такава държава Гърция ?По писаниците и приказките на нашите евроатлантици Гърция отдавна трябваше да е фалирала, умряла, изчезнала ... Абе, да я няма !Я проверете дали гърците няма да вземат коледни пенсии и добавки !Не бих се изненадал "фалиралите" гърци да получат такива, а финансово дисциплинираните българи да чакат Коледа с парче хляб на софрата.Този филм май вече сме го гледали ? .. :)
4
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И НИЕ СЪЖАЛЯВАМЕ, ЧЕ НАГЛИТЕ ГЪРЦИ НЕ СИ ПОЛУЧИХА ТОВА КОЕТО ЗАСЛУЖАВАХА НО БАБА МЕРКЕЛ СЕ ПОДИГРА С ВСИЧКИ ДРУГИ БЕЗ ГЪРЦИТЕ
3
23
 
4
 
! Отговори
Чех преди 8 години
Той Милош Земан си е стар *** и малко *** си пада. Колкото е полезен толкова е и вреден. Ако до обяд направи нещо хубаво и смислено, следобяд всземе че сътвори някаква пълна простотия.Извади късмет на изборите, защото Клаус пъ си е откровен руски да го наречем възпитаник.Чехите в момента играят една доста *** игра в стил: И вълка сит и агнето цяло, ама на всички вече взе да им писва от разкраченото им положение.
2
4
 
58
 
! Отговори
Извинете преди 8 години
Прави са Чехите и защо всички трябва да търпим маляките???
1
7
 
56
 
! Отговори
българина преди 8 години
ЕС не съществува вече, по умните вече го знаят и се приготвят за след това, който се изтъргува по рано ще е по скъпо