Разправиите с Валония - политическа катастрофа за ЕС

Дойче веле: Как местен велможа разиграва 500 млн. души
24 окт 2016 22:45, Елка Василева
190
Разправиите с Валония - политическа катастрофа за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Най-големият търговски блок в света с близо половин милиард население допуска да бъде разиграван по унизителен начин от някакъв незначителен регион и неговия местен велможа. Защо ЕС стигна дотам? Коментар на Барбара Везел за Дойче веле.

Що за политически театър? Един регион с едва 0,7 процента от населението на ЕС е взел за заложници останалите близо половин милиард европейци. Още в първия ден от Срещата на върха в Брюксел регионалният велможа Пол Манет от далечен Намюр изрази надеждата, че валонският проблем би могъл да бъде евентуално решен чрез нови преговори. Затова незабавно бяха поведени трескави среднощни разговори, които обаче не донесоха никакъв напредък. Междувременно Пол Манет продължи с безучастно лице да играе своята партия покер и дори поиска да бъде отложена срещата на върха между ЕС и Канада с участието на  канадския премиер Жюстин Трюдо.

Пълен застой...

За какво става дума всъщност? Един регион, който създава едва 15 процента от белгийския търговски обем, изведнъж превръща споразумението с Канада във въпрос на живот и смърт. При това годишният стокообмен между Валония и Канада възлиза на едва 150 милиона евро. Не можеше ли тази сума просто да бъде преведена на заядливата провинция и да й се каже: „Не закачайте споразумението! Ето ви откуп!”

Още по темата

Проблемът обаче не е в това. Става въпрос за нещо съвсем различно. Съпротивата на Валония е израз на една фундаментална опозиция срещу глобализацията, която отдавна вече залага само на чувствата, а не на фактите. За противниците на СЕТА световната търговия е нещо лошо, а  споразуменията за свободна търговия са направо дяволско изобретение. Те обаче изцяло игнорират факта, че споразумението с Канада междувременно беше силно нагодено към европейските норми.

Валония се противопоставя на СЕТА, защото разполага с такава юридическа възможност, а и защото смята, че целият случай ѝ носи идеологическа изгода. Нещо подобно се случи в Германия преди две години, когато малкият синдикат на локомотивните машинисти реши да покаже на всички, че е способен да извива ръце. Тогава всички влакове принудително останаха по гарите.

Целият фарс естествено е неразделно свързан и с белгийската вътрешна политика. Централното правителство на Шарл Мишел се кастрира политически, предавайки толкова голяма част от властта си в ръцете на регионите, че те вече имат право на глас дори и по отношение на международни договори.

Подобно нещо, разбира се, води до абсурдни резултати. Защо тогава значително по-голямата и многолюдна германска провинция Северен Рейн-Вестфалия или огромният френски регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг също да нямат думата? Белгийският проблем е чисто ирационален и няма нищо общо с принципите за демократичното представителство, той е плод единствено на сбърканата федерална структура в страната.

Катастрофа за ЕС

Разправиите с Валония са истинска политическа катастрофа за ЕС. Най-големият търговски блок в света допуска да бъде разиграван като славната една време римска армия в комикса "Астерикс при белгийците", а това за пореден път намалява доверието към общността.

Ако в следващите дни не се стигне до решение, ЕС ще се изложи окончателно. Кой ли би искал вече да преговаря с него за нещо, след като всевъзможни региони и региончета ще са в състояние да слагат прът в колелата на преговорите и да спират всичко.

А най-лошото в цялата работа е, че ЕС като цяло ще стане обект на злоради подигравки. След като не е дееспособен дори по отношение на ключовите си правомощия в търговската политика, на Брюксел няма да му остане нищо друго, освен скоро да пусне кепенците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: канадаВалонияЕССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валония са много загубени наистина. Народа просто иска да е ръб да прави напук и да руши. После да обвинява управляващите, че са виновни. Поста под мен го доказва (34).
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не му се обяснявай на тоя ***. Срам го било. Не го е срам да пише глупости по форумите.
18
3
 
24
 
! Отговори
Факти преди 7 години
Кратка извадка от коментарите показва, че населението на България НЕ иска СЕТА.Като намесим и факта, че в наколко европейски държави се проведоха множество протести срещу CETAи TTIP, повече от смешно е да твърдите, че валонците точно са проблемът.Ще се съглася, че 0.7% разиграват цяла Европа, че и цял свят - тия, които искат CETA, TTIP и подобните абсолютно противоконституционни, антидемократични, даже бих казал КРЕПОСТНИЧЕСКИ договори.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евала на смелите белгийци.след време ще сме им много благодарни.
16
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Домъкнати на конско седло от степите на Азия, смес от кутригури, оногондури, всякакви чукундури и конски фашкии,редовно и продължително опрашвани от гърци, кумани, хуни, татари, черкези, турци, сърби, унгарци, франкии кой ли не, минал от тук,и имаме претенции за бели европейци!!!Сълза и смях!
15
2
 
18
 
! Отговори
до 20 и 22 преди 7 години
ами като се чувстваш,като *** в родината си,се изнасяй на майната си бре потурнак.
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A нас българите някой питал ли ни е, дали искаме СЕТА? Не. Седнаха няколко алтави тикви на една маса решиха, че всички българи искаме Канада и СЕТА, след което ни сложиха главата в торбата.След време дали някой ще понесе някаква отговорност, при евентуални проблеми, породени от СЕТА? Не.Така че аз подкрепям с две ръце белгийците - нека да строшат глупaвите ръчички на ЕС.
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долен народ, като нас, не заслужава нищо по-добро от претопяване и заличаване.Светът няма да загуби нищо от липсата на едно долно, крадливо, мрсно и ялово племе като нас.
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам ме е само и единствено от народа ми.Държавата, политиците... всичко е само производна на долнопробният ни народ от проституткии и ***.Срам ме е, че съм българин.
11
12
 
4
 
! Отговори
Пояснение преди 7 години
Булгарус означава сбирщина на византийски, виж в уикипедия и се примири с истината. Славейков го е разбрал и без интернет.
10
4
 
9
 
! Отговори
Б. преди 7 години
Аз си мисля друго - че ЕС реално не иска това споразумение, но за да не засегне Канадската страна и да не се влошат отношенията са намислили този вариант - всички казваме "да", само един "не", работата се закучва и не може да се подпише споразумението..
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Българи" вече отдавна няма,тази биомаса, населяваща територията, наречена България,няма нищо общо с българите в онзи идиалистичен смисъл.Тази въпросна биомаса е реално ***, полуцгани, полутурци и страхливи, конформистки помиияри,търсещо на кого да се продадат.Срам ме е, че съм българин.
8
0
 
20
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
Пак чекаме некой друг да ни свърши работата.
7
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правим се на бели хора, но сме по-близо до Африка и Азия.*** с неясен произход, помярско минало, настояще и неясно, но със сигурност още по-помярско бъдеще.Не ни ли омръзна да се правим на такива каквито не сме?Мрсни български свне, срам ме е, че принадлежа на такъв долен народ.
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде накъде пък Европатрябва да търпи германскидиктат и те да ни налагат(без да питат и без да се съобразяват) да приемамемюсюлмани.Тяхната мазнаМеркел да се простира само и единствено в Германия.
5
1
 
31
 
! Отговори
Цук преди 7 години
Браво на гордите валонци! Те това е народ а не *** като нас.
4
0
 
39
 
! Отговори
Продажници преди 7 години
Това е демокрация,явно лидерите на ЕС са забравили какво е това .....
3
0
 
44
 
! Отговори
Валонец преди 7 години
Май ми се струва, че някой газ пикаее:-):-):-) Ха,ха.
2
1
 
52
 
! Отговори
Тарильома преди 7 години
Дойче веле- пуделът на задморските господари.
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сакън, то не може ДВ да премълчат ако са настъпени интересите на гоуемото брат!