Разправиите с Валония - политическа катастрофа за ЕС

Дойче веле: Как местен велможа разиграва 500 млн. души
24 окт 2016 22:45, Елка Василева
190
Разправиите с Валония - политическа катастрофа за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Най-големият търговски блок в света с близо половин милиард население допуска да бъде разиграван по унизителен начин от някакъв незначителен регион и неговия местен велможа. Защо ЕС стигна дотам? Коментар на Барбара Везел за Дойче веле.

Що за политически театър? Един регион с едва 0,7 процента от населението на ЕС е взел за заложници останалите близо половин милиард европейци. Още в първия ден от Срещата на върха в Брюксел регионалният велможа Пол Манет от далечен Намюр изрази надеждата, че валонският проблем би могъл да бъде евентуално решен чрез нови преговори. Затова незабавно бяха поведени трескави среднощни разговори, които обаче не донесоха никакъв напредък. Междувременно Пол Манет продължи с безучастно лице да играе своята партия покер и дори поиска да бъде отложена срещата на върха между ЕС и Канада с участието на  канадския премиер Жюстин Трюдо.

Пълен застой...

За какво става дума всъщност? Един регион, който създава едва 15 процента от белгийския търговски обем, изведнъж превръща споразумението с Канада във въпрос на живот и смърт. При това годишният стокообмен между Валония и Канада възлиза на едва 150 милиона евро. Не можеше ли тази сума просто да бъде преведена на заядливата провинция и да й се каже: „Не закачайте споразумението! Ето ви откуп!”

Още по темата

Проблемът обаче не е в това. Става въпрос за нещо съвсем различно. Съпротивата на Валония е израз на една фундаментална опозиция срещу глобализацията, която отдавна вече залага само на чувствата, а не на фактите. За противниците на СЕТА световната търговия е нещо лошо, а  споразуменията за свободна търговия са направо дяволско изобретение. Те обаче изцяло игнорират факта, че споразумението с Канада междувременно беше силно нагодено към европейските норми.

Валония се противопоставя на СЕТА, защото разполага с такава юридическа възможност, а и защото смята, че целият случай ѝ носи идеологическа изгода. Нещо подобно се случи в Германия преди две години, когато малкият синдикат на локомотивните машинисти реши да покаже на всички, че е способен да извива ръце. Тогава всички влакове принудително останаха по гарите.

Целият фарс естествено е неразделно свързан и с белгийската вътрешна политика. Централното правителство на Шарл Мишел се кастрира политически, предавайки толкова голяма част от властта си в ръцете на регионите, че те вече имат право на глас дори и по отношение на международни договори.

Подобно нещо, разбира се, води до абсурдни резултати. Защо тогава значително по-голямата и многолюдна германска провинция Северен Рейн-Вестфалия или огромният френски регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг също да нямат думата? Белгийският проблем е чисто ирационален и няма нищо общо с принципите за демократичното представителство, той е плод единствено на сбърканата федерална структура в страната.

Катастрофа за ЕС

Разправиите с Валония са истинска политическа катастрофа за ЕС. Най-големият търговски блок в света допуска да бъде разиграван като славната една време римска армия в комикса "Астерикс при белгийците", а това за пореден път намалява доверието към общността.

Ако в следващите дни не се стигне до решение, ЕС ще се изложи окончателно. Кой ли би искал вече да преговаря с него за нещо, след като всевъзможни региони и региончета ще са в състояние да слагат прът в колелата на преговорите и да спират всичко.

А най-лошото в цялата работа е, че ЕС като цяло ще стане обект на злоради подигравки. След като не е дееспособен дори по отношение на ключовите си правомощия в търговската политика, на Брюксел няма да му остане нищо друго, освен скоро да пусне кепенците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: канадаВалонияЕССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
перушина преди 7 години
До АнонименЕлке, стани от капса, че само конски опашки ти се мержелеят из всичките теми. а фактите са следните - Генетиката е сериозна наука, не опорни точки според кефа на шефа.
39
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историческите факти са категорични, когато османците (сбирщайн от половин Ориента) са ни завладели, е започнало такова масово чокане на българки, че сме били "променени" за около 2-3 века.Факт!
38
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редакцията Днес, защо си позволявате такива статии? Излагате се, намразваме ви, четем ви само за да си правим гаргара с вас, мнението ви не ни интересува. Кой го интересува каква нова кофа с поми.я са забъркали от Дойче Веле за да набият обръчите както винаги на някой сърцат патриот, ориентиран към добруване на собствения си народ. Или пък на цял съюз. Подкрепяме Валонците, а вий, вий сте ....
37
0
 
29
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Добре, че бяха Валоците. Иначе от утре ябълките щяха да проговорят. Като гледам средния американец и канадец на какво приличат на 30 години и колко болести имат. И нищо чудно с ГМО *** дето ги ядат.
36
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 63Пазят си бизнеса Валонците. Нищо не се е разковало. Не ти ли се е случвало, компания всички искат да отидат някъде, един обаче не иска. Щото не му изнася. Мислиш ли, че заради това компанията ще се разпадне? Помисли пак ..
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото....българите сме най-изнасиленият народ на света.Долни, мрсни, гадни полу-цгани, избиващи националините си комплекси като си въобразяват, че са бели хора.Смях в залата.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твоят дядо(башибозука) толкова български ,,пищови" е поел отзад, че най-вероятно е родил баща ти, потомък на кьопек.
33
1
 
23
 
! Отговори
фен преди 7 години
Ние вече видяхме какво е глобализация - лидъл унищожи местните магазини, пилешкото се произвежда от трима монополиста, които го пълнят с хормони и антибиотици, а щастливите кокошки се самоизяждат. Американските корпорации изкупиха големите европейски фирми, и произвеждат всичко под техните марки в китай...Евала, на БЕЛГИЙЦИТЕ!
32
12
 
1
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 58И ти не знаеш защо *** off нали ? :) Просто мразиш. Най-вероятно си гледал по телевизията някой как ги мрази, харесало ти е и сега ги мразиш и ти. Ако обаче трябва да обясниш подобно и с факти "защо" , няма да ти се получи. И не си само ти.. Много сте... Податливи на чуждо мнение, основно телевизионно. Някой излиза с 5 факта лоши и край... А ако има 50 000 положителни се пропускат. Банално е вече. *** начин на мислене. Мисли за себе си. Чети факти, не мнения!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се хващайте на тези евтини трикове бе джанъм. Белгия е един от най големите кредитори на кравария и не могат да останат безразлични как канадците ще направят далаверата а титип ще пропадне. Или всичко или нищо - това е девизът на краварите, затова ще направят земята на пепел, скоро...
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ривем сега, нали сме кретенски народ.
29
11
 
2
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Схващам и то много добре. Само дето проблем няма. Има седене и стискане на 2та лева, които имаш. Никой не иска развитие всеки иска да се връща назад. Все едно назад беше чудесно. Трябва поглед в бъдещето. Ако не го умееш не мога да ти отворя очите по никакъв начин.
28
3
 
9
 
! Отговори
Новатор преди 7 години
Да кажа честно не бях чувал за Валония, ама много приятни ми се виждат, след като наакаха Меркел и сие...
27
18
 
4
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Аз съм убеден, че една много голяма част от коментиращите НЕ знаят изобщо какво е СЕТА. Просто мразят всичко и искат анархия. Седнете и прочетете не е толкова страшно.. Канада не са щатите. Никой няма ни превзема или залива с отрова. Четете малко преди да ръсите деструктивни глупости, че се излагате.
26
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АРЕ СТИГА БЕ, ВАС КАТО ВИ ДОМЪКНА ОНЯ С КОНСКАТА ОПАШКА ОТ АЗИЯТСКИТЕ СТЕПИ, КАКВО???!?!?!?!?!КОНСКИ ФШКИИ И СЛАВЯНСКА ***.НА МАМА БЕЛИТЕ ХОРА ТЕ!!!ОТДЕЛНО, КОЙ ОТКЪДЕТО ДОЙДЕ ВИ ТЕГЛИ ПО ЕДНА ЧУРКА.ГЕНЕТИЧНО НАЙ-ЧИСТИТЕ БИЛИ, БОЖЕЕЕЕ,САМО СИ ПОГЛЕДНЕТЕ АЗИЯТСКИТЕ МУЦУНИ В ОГЛЕДАЛОТО!!!!
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валония спаси Европа от наглите еврейски миш"ки,които носят само Зло и Гмо!Браво Валония!Поклон пред вас
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а наще политици а ПРЕДАТЕЛИ и мижатурки командвани от ЗЛОТО...
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валония спаси Европа от наглите еврейски миш"ки,които носят само Зло и Гмо!Браво Валония! ще останат в исторята КАТО СПАСИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПА ..ПОКЛОН
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както писаха британцитепо брегзита ЕС е софт версияна третия райх. Погледнете в България - Била, Лидл и др.си пласират стоката, произведенатам и си изнасят печалбатапак там, бълг. производители нека фалират, а бойковата банда имизпълнява нарежданията.
21
3
 
2
 
! Отговори
Кеш преди 7 години
Предполагам, че срамежливия отдавна се е изнесъл като мене, ама аз хич не ми пука кой кого е оплождал ами се гордея с мене си. Пък и браво на Валония, те излезоха по големи шопи от нашите.