Българите ни от Берлин във Facebook: Стойте си по домовете!

Първият заподозрян за атентата преминал през Балканите
21 дек 2016 08:52, Петя Славова
64
Българите ни от Берлин във Facebook: Стойте си по домовете!
Снимка: архив, Reuters

"Стойте си вкъщи, бъдете внимателни и избягвайте места с много хора".

Този призив разпространиха във Facebook българи, живеещи в Берлин, часове след като терорист се вряза с откраднат камион в коледен базар на една от централните улици на германската столица.

Още по темата

Нашенците са силно разтревожени и от това, че атентаторът до късно снощи все още не беше задържан и затова предупреждаваха в социалните мрежи хората да са по-бдителни.

Подобен призив бе отправен и от германската полиция, която разпространи апел към гражданите за предоставяне на информация, която да доведе до по-бързото залавяне на терориста.

Страхът сред живеещите в Берлин е усетила и българската актриса София Кузева, която разказа пред "Монитор", че в първите часове след нападението улиците на германската столица са били полупразни.

"Движение има, но всички са забързани, сериозни. Затворихме се, край. Останахме по къщите", описа ситуацията актрисата, като обаче подчерта, че в този момент е много важно хората да не не позволят на терористите да осъществят целта си да откраднат свободата им чрез насаждането на страх.

"Паниката беше невероятна. Отначало не се стреснах, когато видях репортажите по новините, защото мислех, че дъщеря ми Криста не ходи по този маршрут, но после се сетих, че тя ми каза, че отива до Западен Берлин и това е точно там", разказа още Кузева.

Тя допълни, че в крайна сметка дъщеря й и приятелите й се отказали да ходят на коледния базар, отишли са малко по-нататък, на 500 метра от мястото и са започнали да четат по телефоните си какво се е случило.

"В един момент са ги предупредили полицаите, че е хубаво да не се разхождат свободно в района, да отидат на сигурно място и те се приютили в дома на техен съученик, който е бил най-близо. Дълго го обсъждахме как да се върне и през нощта взех едно такси и я прибрах", разказа още известната българска актриса.

Часове след атентата пък бе задържан мъж, който първоначално бе обявен за извършител на нападението, но в последствие се оказа, че той няма участие в кървавото меле. Според данните на разследващите 23-годишния мъж, който се представял с името Навед, е минал през Балканите срещу 5000 евро. Той бил родом от пакистанския град Тубат.

В края на 2015 година влязъл в Германия. Смята се, че той е бил прекаран през т.нар. Балкански маршрут, който минава и през България. Според службите цената за това е била около 5 хил. евро, прибрани от каналджиите. Разследващите обаче не изключват и истинският нападател да е използвал същият маршрут. Затова до вчера всички държави членки, за които се знае, че са подложени на мигрантски натиск, са предавали информация на немските си колеги.

България е била една от тях. От ДАНС обаче отказаха да коментират дали Навед е минал през страната ни с мотива, че това създава негативна нагласа към България. Освен това данните били секретни. Според публикации в чужди медии Навед е минал или през страната ни или през Гърция, за да стигне до Австрия, а от там в Германия. Маршрутът му тепърва ще се изяснява.

Същевременно германските специални сили извършиха обиск в бежанския център, разположен в закритото берлинско летище Темпелхоф. Според тях в този бежански център е живял Навед. Разпитани са четирима млади обитатели на бежанския център.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова вчера също не пожела да коментира информацията за преминаването на Навед през Балканите. Тя обаче обясни, че в антитерористичния център у нас постоянно се получавали данни за радикално настроение ислямисти, които правели опити да минат през страната ни и да стигнат в Западна Европа. Бъчварова обаче беше категорична, че за България няма реална опасност от терористични актове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
4
 
! Отговори
Бай Рашо преди 7 години
Те нашенци е вече време да започнат да се оглеждат и мисляткак да започнат да се прибират вече, че ми намирисваче след предстоящото падането на фрау Меркелот власт догодина и възхода на националистите и шовинистив Германия, може отново да задимят комините на концентрационните лагери останали от времето на Перчемлията , а и покрай другите боклуцикоито ще го отнесат /араби, *** и *** / може българите и румънцитесъщо да пострадат в суматохата . . .
51
1
 
0
 
! Отговори
naslushah se преди 7 години
i se na4etoh na glupa.vi saveti i komenti. Naj-tup0t0 bi bil0 da 0tide6 pak v tulpite na bazarite ili konzertite, za da dokazva6, 4e nqma da pravi6 ud0c0lstvie na ter. S edna p0dr0bn0st-vse im e na 0naq rab0ta dali ste si tuk ili tam. Te te iskat v legnalo p0l0zenie...zastot0 si ..ne ...vernik sp0red fa6iz0idnata im ubeden0st.
50
2
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Накрая ВОЛОДЯ отново ще трябва да дава огромни жертви за да освобождава германците от собствената им простотия!!!
49
2
 
7
 
! Отговори
321 преди 7 години
Стойте си по домовете, докато започнат да влизат и в домовете ни, да ни клят даедно с децата ни. Кой има оръжие в дома си ? Дори тези с калашниците на границата са без патрони. Борисов е предател който печели време и пари а простия народ спи
48
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
Да свикват. Така ще е вече. Германия никога няма да е същата.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цър-цър
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 44Когато разбереш че спориш с *** по добре се откажи за да не се окаже че и той прави същото.Така че отказвам се. Който разбрал разбрал.
45
1
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Разбрах само колко си т.ъпА какво е германеца в момента? Знаеш ли на тези хора които имат загинали близки какво им е? Може би нямаш деца и не можеш да осъзнаеш ако дъщеря ти беше сред загиналите какво щеше да ти е.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 44Смешнико,тук става въпрос за нещо друго.Какво е българинът в момента? За това става дума.Човекът който спомена Хан Тервел е прав аз само го поправих за броя на годините без изобщо да влагам зла умисъл.А ако си прочел и осмислил статията би разбрал (евентуално) отговорът на въпроса. От всички предавания които гледах германците казват че не ги е страх и животът продължава.Нашите обаче,бягайте братя да бягаме,стойте си по домовете защото навън е страшно.Сега разбра ли?
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не там! Никой не ви е калесал и не ви е гонил. Живейте си където си искате. Интересуват ме само българите в България. А вие палете свещи и се молете, както каза една германка по телевизията и за терористите. Еврогейци! Те ги газят с камиони, а те свещи палят. За малко да се просълзят от умиление терористите!
42
1
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
абе палячo, няма народ който да не е владян от други такива, знаеш ли англичаните колко народи са им се изредили - французи, викинги, римляни и кой ли още не, а да си чувал че испанците са ги владяли арабите? И историята на българите далеч не започва през 681 година, а много преди това.
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 38Абе ти май не схващаш същността на нещата,когато от 1300 години 700 години тоест повече от половината си под чужда власт,без значение чия е и колко са готини тия които са те владели през това време за каква държава на 1300 години става дума.Това е.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 38Абе хлапе неграмотно как така сме били в пределите на Византия а пък не сме били под нейна власт? Защо тогава нашите са вдигали въстания срещу ромеите? И последно остава да посочиш КОГА точно България е завладяла Византия?
39
4
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
само че 500 години не ни е владяла турция, а османската империя която не е била само от турци. Турците по принцип са нормални хора като нас, проблема е в джихадистите.
38
2
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
Не сме били под власт на римската империя, а сме били в пределите й. Това вече е съжителство, а не както се опитаха да го изкарат с ислямистите. Нито са колели, нито са правели изpодски неща ей така за удоволствие. България и Византия са били доста близки народи и ние сме завладявали тях също. А тези 500 години са вече съвсем друго нещо. Това наистина е петно, което сами сме си лепнали с подценяването на ислямската заплаха, но това никога повече няма да стане.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия великите германци още ли хвърлят боб да хванат терориста?
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тук е България!Само дето от тия 1300 години 500 сме били под властта на мюсюлмани. И едни други 200 сме били управлявани от Източната римска империя.Казвам го със съжаление.Истината трябва да се казва такава каквато е. А и по времето на ВЕЛИКИЯТ хан Тервел хората са били други,след това когато България се е борила за свободата си също.Сега само дърдорене и пъчене по форумите.Справка последните 26 години.
35
2
 
25
 
! Отговори
Тук е България! преди 7 години
Трябва да организираме ловни дружини от млади момчета да пазим жените, децата и пенсионерите от сг.анта из София. Чуеш ли някой да говори на езика на тарамбуките - вади гьостерицата. 1300 години сме пазили Европа от ислямистките орди и няма да се предадем заради някакво побъркано танте. Българите сме свободни хора и не приемаме заповеди от брюкселски двуполови охлюви!! Вечна слава на хан Тервел!
34
9
 
17
 
! Отговори
българин преди 7 години
Хич не ме грее за българите в Берлин, важни са българите в БЪЛГАРИЯ. Ако не сме ние, тези които сме останали, досега тази държава нямаше да я има и нямаше да има къде да се връщат от време на време тези родоотстъпници. По-добре стана че се изчистихме от подобни страхливци, които при първата трудност си бият камшика.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този добре призовава да си стоят вкъщи, но кой ще му работи?