10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?

БВП-то ни расте, но растат и парите, пратени от гастрарбайтери
1 яну 2017 15:00,
417
10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?
Снимка: Reuters

Десетилетие след влизането в Европейския съюз какво влияние има членството върху България и Румъния? По-добре ли са българите и румънците?

Брутният вътрешен продукт бележи увеличение и в двете страни през последните десет години. В България БВП на глава от населението е 41% от средния за ЕС при влизането в съюза през 2007 г., достигайки до 47% през 2015 г. - последната година, за която има налична информация.

В същото време в Румъния през 2015 г. БВП е 57%, покачване от отчетените 43% през 2007 г., показват данните на "Евростат".

По-малък е и броят на хората, живеещи в риск от бедност или социално изключване и в двете държави. В България около 60% влизат в тази категория през 2007 г., а през 2015 г. са 41,3%.

Какво се случва с всички българи, които работят в чужбина?

През 2015 г. броят на българите, работещи в чужбина (2,5 млн.) е по-голям от работната сила в страната (2,2 млн.).

България има полза от парите, изпратени вкъщи, показват данните на "Евростат". У нас са пратени 456 млн. евро под формата на трансфери с лични средства през 2015 г., което е увеличение от 268,9 млн. евро спрямо 2010 г.

По-щастливи ли са българите и румънците?

И българите, и румънците са по-щастливи отколкото преди десетилетие, според данни на проучване от "Евробарометър".

Само 36% от българите, запитани през 2007 г., са посочили, че са доволни от живота си, в сравнение с 53% от румънците. До есента на 2016 г. 51% от българите са заявили, че са доволни от живота си, за сметка на 58% от румънците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горивото ми е на Шел и ОМви, Техниката от разни на ЕС. ПИЕНЕТО ФРАНЦИЯ ,ГЕМАНИЯ АНГЛИЯ Храната от други. И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ СИ КУПА руска салата.
51
7
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
"КАПИТАЛИЗМА" ---Е НАЙ-ДОБРАТА СИСТЕМА .....ЩОМ И ПУТИН Я ВЪЗПРИЕМА!!!!Нали, така ...комунягата....??!!!/..или ти си човек на КИМ..ха,ха,хаааааааа/
50
2
 
1
 
! Отговори
Дишо преди 7 години
До 60.Честита ти нова година и да знаеш,че си мноооооого много ***. Кажи го на децата и на внуците си,за да не им го кажат други хора,че много ще те заболи.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 2015 г. броят на българите, работещи в чужбина (2,5 млн.) е по-голям от работната сила в страната (2,2 млн.).България има полза от парите, изпратени вкъщи, показват данните на "Евростат". У нас са пратени 456 млн. евро под формата на трансфери с лични средства през 2015 г., което е увеличение от 268,9 млн. евро " ДА БЕ ДА ,ГЛУПОСТИ " ! " ВСИЧКИ СМЕ ПРЕДАТЕЛИ И ПАРИТЕ КОИТО ПРАЩАМЕ НЕ ПОМАГАТ НА БЪЛГАРИЯ " ! СЯКАШ ПАРИТЕ СТОЯТ ПОД ВЪЗГЛАВНИЦИТЕ И НЕ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ ?!
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам как сте в БГ но за мен знам че съм много добре. Когато тръгнах от БГ 1995 г. знам че всичко беше зле. Какво развите сте претърпяли незнам само знам че ако бяхте добре нямаше да избягат милиони от БГ. Бях на 23 години когато реших че бъдещето ми не е в БГ. През много трудности минах но все пак успях. За 10 години успях да си купя жилище кола да се оженя и две деца да отгледам. Едвали това което постигнах тук в бялата държава щях да го постигна и за 50 години там при вас в БГ.
47
3
 
18
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Който...имаше образование....топки в гащите...и пипе в главата...се устрои! Аз имам вече много години стаж в Германия.Жена ми промовира тук! Купихме си жилище в един от 2та най- престижни квартали на Франкфурт(и двамата имаме апартаменти в хубави квартали в Пловдив ).Сина ни се роди тук 185 ? детски- не сме богати, но не сме , и бедни.И двамата със съпругата ми получаваме коледни, и отпускарски. През годините съм изпратил на семейството си в БГ. десетки хиляди евро! За нас ЕС си е ОК
46
7
 
16
 
! Отговори
Свети Петър хоро вод преди 7 години
Ужас е ЕС и е факт!. Направиха така, че ние нищо да не произвеждаме и да купуваме техните ***. Единствените които намазват от ЕС са вихрушката във властта. Това е истината за жалост :(
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 53 В БЪЛГАРИЯ РАСТЕ БРОЯ НА НЕМСКИ ФРЕНСКИ ИТАЛИЯНСКИ ГРЪЦКИ ФИРМИ. Защото сме в ЕС.
44
5
 
12
 
! Отговори
do 72 преди 7 години
Капитализмът е система на експлоатация, която дава възможност на тарикатите, престъпниците и крадците да станат професионалисти във всяка област и да командват работливите. Работливите са добре, само ако увеличават капитала на олигарсите неколкократно, в противен случай са последната дупка на кавала. Нашият премиер е толкова кадърен и работлив, че свят да ти се завие
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Също така се набива на очи, че в ЕС дори най-бедните, не пият битова химия.
42
2
 
17
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #12 ха-ха-ха. Станахме още по-бедни в този клуб на богатите. Ние внасяме пари за членство,те ни дават пари за магистрали,Герб половината ги крадат,а половината уж правят нещо,което после се ремонтира. Те измислят някоя санкция,която ние уж не сме изпълнили и си вземат обратно парите,които пак някой прибира и ми се струва,че е някаква пералня .
41
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако в днешно време си умен, образован, но мизерстваш, значи много те мързи.
40
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
които има пари може евентуално да се излекува а които няма пари ще мресамо в последния месец колко бьлгари си отидоха господ ни изпраща непрекьснатознаци ама кои да разчита хитрино магистрала тракия а преди това мизияаспарухово долни лом бисер всеки ден сьбираме за болни хора парикакво става с нашата родина след 10 години нато и ес
39
5
 
5
 
! Отговори
Само НЕКАДЪРНИЦИТЕ.. преди 7 години
...СА НЕДОВОЛНИ ОТ ЕС...!!!ТЕ---СА ВИНАГИ НА ПРИНЦИПА:"ВОДИ НИ ПАРТИЙО , ЛЮБИМА ....!!!! /....или по-точно ... "Носи ни Партийо любима"..ха,ха,хаааа/
38
1
 
11
 
! Отговори
СТАНДАРТА Е ТАКЪВ--- преди 7 години
...КАКЪВТО САМ СИ ГО НАПРАВИШ!!!!!БОЙКО --МИ Е НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ!!!!!!!!АЗ---РАЗЧИТАМ САМО НА САМИЯ СЕБЕ СИ!!!!КОЙТО РАЗЧИТА НА БОЙКО ...ДГД!!!!ТИЯ --КОИТО РАЗЧИТАТ НА БОЙКО ......СА СВИКНАЛИ ДА РАЗЧИТАТ НА БКП И ОФ!!!ЗАТОВА ---ВИНАГИ ЩЕ СА НЕДОВОЛНИ И НЕЩАСТНИ!!!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В моя квартал, клошари са само шведите.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 59.Само да те информирам. ОФИЦАЛНО СПОРЕД МИСЪЛТАТИ СА: АРТИСТИ, МУЗИКАНТИ, Певци. Спортисти , ,Журналисти, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В ЕС. ТИЯ ПРОФЕСИИ НЕ СЕ МНОГО ТЪРСАТ.
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък с всяка измината година от влизането ни в "клуба на богатите" виждам, че клошарите в България стават все повече, на върволици са покрай кофите за смет. На статистиките ли да вярвам или на очите си?!
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм доволен.Ако нещо не ми харесва - чао, България, чао, Бойче, чао, смотани работодатели.Това много му харесвам на ЕС - където те кефи, там живееш.
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЯХМЕ ДА СМЕ НА 50% ОТ ЕС СТАНДАРТА АКО НЕ БЕШЕ ДОШЪЛ НА ВЛАСТ БОЙКО БОРИСОВ 2009-ТА ДА ИЗХАРЧИ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ПЛЮС НА ЗДРАВНАТА КАСА И ДА ВЗЕМЕ ТОГАВА 4 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ЗА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!!България беше допълнително разорена през втория МАНДАТ НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ КЪДЕТО ВЗЕ 16 МИЛИАРДА ПЛЮС Е ПРЕДВИДИЛ НОВИ 5 МИЛИАРДА ЗА 2017-ТА ДАНО НЕ ГИ ОКРАДЕ В ПЪРВИТЕ 22 ДНИ ОТ ГОДИНАТА!