Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!

Съмнява се в германците, демократи са, защото им е разпоредено
2 сеп 2018 10:26, Елка Василева
170
Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!
Снимка: Дойче веле

Ханс Франк е нацистки престъпник, прочул се с жестокостта си. Синът му Никлас се терзае от мисълта, че идеите на нацизма и до днес не са напълно умрели в Германия. „Германската демокрация е повърхностна“, твърди той.

Фамилното име е можело да предопредели и неговата съдба също като тази на някои  негови роднини: един от братята му станал алкохолик, а една от сестрите му се самоубила. И двамата не можели да живеят с петното, което името на баща им - Ханс Франк, им завещал. На Нюрнбергския процес той е съден като военнопрестъпник и е екзекутиран през 1946 година. Преди това е Франк е бил главен губернатор на окупираната от нацистите Полша, пише Дойче веле.

Но Никлас Франк не се пречупва. Нито пък крие произхода си, макар че лесно е можел да го стори. „Цялото това мълчание в Германия все повече ми лазеше по нервите и вече не можех да издържам", казва днес журналистът и публицист.

"Високообразован човек, но и отявлен престъпник"

През 1987 г. Никлас Франк издава книга, в която става дума за баща му и за неговите престъпления. Озаглавява я "Разплата с бащата" и в нея излага всичко, което е знаел за него. Там той определя баща си като "високообразован човек, но също и като „отявлен престъпник".

Бащата на Никлас Франк е известен като "касапина от Полша" или "касапина на евреите от Краков". На територията, за която той е отговарял, е имало четири лагера на смъртта за т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", както нацистите цинично наричали Холокоста. Това са концентрационните лагери Белзек, Собибор, Треблинка и Майданек.

"Франк не управлява, той просто властва", написал за него не без възхищение министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс. Ханс Франк и жена му използвали своята почти неограничена власт и за лично обогатяване - за сметка на жертвите на Холокоста.

Заповед за "безогледно унищожение"

Още от самото начало Ханс Франк се заема със задачата да унищожи научния и културен елит на Полша. Малко след нацистката окупация на страната е затворен университетът във Варшава, а този в Краков спира да приема полски студенти. Много от професорите са изпратени в концентрационните лагери, а една част от тях е избита.

През октомври 1939 г. нацистът Ханс Франк пише, че целта му е да извлече всички възможни ползи от страната  - чрез "безогледно унищожение и прехвърлянето на всички необходими за германската военна индустрия запаси, суровини, машини и производствени мощности, както и  работна ръка за нуждите на Райха".

Франк е бил убеден, че дейността на полската икономика трябва да бъде сведена до минимум - само колкото да поддържа живота на населението, а образователните институции, и най-вече техническите и висшите учебни заведения, да бъдат закрити.

И до днес Никлас Франк носи в себе си снимката на своя баща, увиснал на бесилото. Но го терзае чувството, че човеконенавистните идеи на баща му и идеологията на нацистите не са мъртви, а продължат да живеят в Германия.

Никлас изпитва особено голям гняв от това, че до последно баща му не се е разкайвал за престъпленията си. "Като главен губернатор на окупирана Полша той е бил законен представител и заместник на Хитлер, което означава, че е носел отговорност за всеки един убит. Но той така и никога не се разкая за това", казва синът му днес.

"Липса на гражданска смелост"

Никлас смята, че липсващата по онова време гражданска смелост е била основната причина за идването на нацистите на власт. Но също и днес той чувства недостатъчна гражданска смелост: "Германците винаги сме били народ, готов да се подчинява на авторитети. А демокрацията и в момента е в опасност", твърди Никлас Франк.

Поради тази причина той се съмнява в демократичните способности на своите сънародници: "Преди се доверихме на нацистите, а днес – днес вече сме демократи и уверено градим демокрацията, но всичко това не ни идва отвътре, а ни е разпоредено. Затова се съмнявам в самите нас."

За Никлас Франк това е знак, че германската демокрация е само повърхностна, потвърждение за което той вижда и в отношението на германците към бежанците. "Ние, германците най-добре знаем, докъде води липсата на гражданска смелост - до газовите камери. Трябваше да сме по-добре запознати с това, но се провалихме", казва в заключение той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"окончателно решение на еврейския въпрос" е било Мадагаскар. Има документи, има доказателства. Почти са били стигнали до споразумените, но евреите в посления момент са се отказали. Искали са Йерусалим и близкия изток. А за така наречения Холокост няма никакви документи и доказателства, нито един писмен или веществен - нацисите били унищожили всичко - само противоречиви изказвания на свидетели.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Никлас ФранкХората,които не изпитват вина след като извършат престъпление(я),са 100% психопати.Това е истината.И явно баща му е бил такъв психопат.Властта опиянява хората и ги променя в негативна посока.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се гордее ами, в България и днес си на далавера, ако баща ти е АБПФК.
26
7
 
11
 
! Отговори
ВисокообразованЧовек преди 5 години
но също и отявлен престъпник -Това е разликата между високообразован жител на Централна Европа и внук на неграмотен Ганьовец.Внукът на неграмотния Ганьовец, който започва автобиографиите си с думите "Деда е бил много беден, а тате се е борил с фашистите и не е имал време да учи!" Никога няма да признае, че баща му неведнъж се е държал като обикновен криминален престъпник, ловко прилепил се през август-началото на септември 1944 към онези, които идват на власт.И днес се гордее,че "Тате е АБПФК"
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА защо са унищижавали плячката, вместо да я използват в полза на Райха?
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен,голяма грешка е,да се възраждат нацистките идеи,още повече,че те не са желани от Европа,а са налагани на Европа.Нацизма освен разруха и смърт нищо полезно не е направил или допринесъл на човечеството,а още по-малко на европейците.И не смесвайте събитията от ВСВ със сегашната ситуация,това са съвсем различни неща!
23
0
 
9
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Искам да видя Лилето Биков и всички комунисти да са такива със срам ама не.Поляк украинец турчин еврен не ми ги хвали.А,забравих грък и македонец
22
1
 
19
 
! Отговори
Никлас Франк преди 5 години
има мощни трясъци в главата - и аз да съм на мястото му,със смазващият комплекс за вина и фотографията в джоба...Той обаче живее в едно измерение - а съвременна Германия в друго - и сегашните германци хич не искат да бъдат преследвани и избивани като някогашните евреи,а всички виждат че точно това става - и всички се питат - Докога?!
21
10
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В статията има поне 3 фактологически грешки:1. Холокост не е имало.2. Газови камери - тоже.3. От стенограмите на заседанията на НСГРП в Нюрнберг става ясно, че под "окончателно решение на еврейския въпрос" се е разбирало депортацията на евреите с цел създаване на еврейска държава, а не избиването им.
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кое им е лошото на идеите на нацизма? Това че са защитавали бялата раса ли?И защи изби 20 милиона от бялата арийска раса? Руснаците какава раса са. Защо не нападна испанци, португалци, саксонци? Хитлер беше финансиран от САЩ и Англия именно да унищожи бялата раса, още в книгата си "Моята борба" пише, че се отказва от всякакви претенции към Англия и ще се разширява единствено на изток към Русия.
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКак е защитавал бялата раса Хитлер,като той е избил десетки милиони бели европейци,бе?!И е ... мамата на демографията в Европа,затова се е налагало да внасят хора немците.Ти на луд ли се правиш?
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Антверпен има огромен еврейски квартал .къщите стоят непокътнати . и е пълно с възрастни хора,старци. защо през войната не са били извозени до лагерите след окупацията на Белгия през 1940 ? да не би защото с германците са имали общ бизнес в диамантените мини на ЮАР ?
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юрген Граф беше осъден в Швейцария на затвро заради книгата си "Митът за Холкокоста" - оправдавал престъпленията на Хитлер и нацистите! Но най-интересното е, че получи политическо убежище в Болорусия, а сега има такова в Русия и живее в Москва и се издържа като преводач и журналист. Русия, която даде 20 милиона жертви в борбата срещу Хитлер и нацизма дава политическо убиежище на някой който е осъден за "оправдаване на престъпленията на Хитлер и нацизма" - е това истината за холокоста.
16
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кое им е лошото на идеите на нацизма? Това че са защитавали бялата раса ли? А днешната политика на либерастия и толерастия, която уверено тласка бялата раса към гибел не е ли хиляди пъти по лоша?Не съм расист, но истината е че където е бялата раса там е цивилизацията, там е културата, там са научните открития, и въобще - ако не беше бялата раса днес най-вероятно още щяхме да живеем в пещери!Всички тия, дето идват от юг и изток, доказаха че могат само да рушат и да създават проблеми
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми то го пише в цитата,да беше вникнал в написаното!За поляците е било унищожение,а за нацистите плячка.
14
0
 
9
 
! Отговори
;-) преди 5 години
А сега намерете един син на комунист, да се отрече от зверствата на баща си! Айде де!1. Синът му никога няма да го нарече отявлен престъпник".2. Всички знаем, че няма как да го нарече "високо образован човек".Прочети още на: https://dnes.bg/eu/2018/09/02/sin-na-kasapin-na-evreite-lipsata-na-kuraj-vodi-do-gazovite-kameri.386736#comment-newest
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема с мигрантите, няма решение на площадите.Германия покани гастербайтерите, за да вдигне държавата си. Франция, за да се бият с Хитлер.Сега се търси народно недволство, което по подобие на нацизма да свърши мръсната работа, за да може великите комбинатори отново да влезнат на бял кон като победители. Този план е ясен на елита в Германия, но да повторят следвоенната история, все още не се е намерил германски политик. Урока им тежи. Иначе Поляците въртят същите номера като от преди войната
12
1
 
12
 
! Отговори
;-) преди 5 години
А сега намерете един син на комунист, да се отрече от зверствата на баща си! Айде де!1. Синът ми никога няма да го нарече отявлен престъпник".2. Всички знаем, че няма как да го нарече "високо образован човек".
11
2
 
25
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Като почнат всеки ден и час да ви колят и изнасилват по градове и паланки, друга песен ще запеете шваби прости!!! А това време хич, ама хич не е далече. Афганистанците са най опасни сред новодошлите. В общи линии ви чака хубаво мултикулти бъдеще хахаха.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"целта му е да извлече всички възможни ползи от страната - чрез "безогледно унищожение и прехвърлянето на всички необходими за германската военна индустрия запаси, суровини, машини и производствени мощности, както и работна ръка за нуждите на Райха"Нещо не схващам, каква полза може да извлече за Райха като унищожи безогледно запаси, суровини, машини, производствени мощмости и работната рука? Ами как са водели после войната? Бъларите направиха същото 89та г. и сега виждаме резултата.