"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е като СССР, само че по-рано центъра на властта беше в Москва, сега се измести в Брюксел!!И СССР, и ЕС са обречени и изкуствени съюзи.СССР вече се разпадна.Сега чакаме и разпада на ЕС.
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
168 - това е най-голямата глупост - маджарският е език който няма аналог в цяла ЕВропа.
168
7
 
4
 
! Отговори
Херодот преди 5 години
"ЕС е по-авторитарен и по-тоталитарен режим от СССР."Е, все пак не е тръгнал да гази хора с танкове по улиците на Будапеща.
167
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пичове, не разбрахте ли, че няма мърдане. Брюксел има механизми да смачка всяка държава членка и да я постави на колене. Правете му сметката, да не се стига до там.
166
0
 
7
 
! Отговори
до 166 преди 5 години
той няма избор, защото във вренските основни училища се говори арабски, на група от 26 деца, едва 2 говорят френски. французите нямат деца, щото трябва да работят и плащат "халал" данъци да развъждат Ислямистки джихадисти!!!!
165
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До к0нсерва 166Франция отдавна е поне 30-40 % арабска.............нали така искат господарите на Макарона..........от масонския клан на Ротшилдови, тия дето много мразят и България!!!
164
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
164 ЕС няма ама абсолютно нищо общо с СССР СТИГА писали глупости функционални неграмотници
163
3
 
6
 
! Отговори
НОВИНА преди 5 години
ЕВропарламентът в последните минути е приел и нова директива - за авторското право.Вече ще ни филтрират аз всичко. Не може да пускате линкове, ако не ги платите.
162
4
 
16
 
! Отговори
Излизане! преди 5 години
В ЕС видяхме само мизерия,вече 11 години ни използват и си играят игрички с нас - това го заяви в прав текст дори Борисов. Бъдещето на България е с Русия в Евразийския икономически съюз - там са суровините на света, там са нашите пазари, там е даже и нашият етнокултурен код.
161
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който не слуша, го наказваме и му дърпаме ушите!"Тоя скапан ЕС какво е ?Съюз на равноправни държави или детска градина???
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
167 нещо си се объркал в превода
159
0
 
3
 
! Отговори
до 161 преди 5 години
Нормално, все пак Моника Селеш е унгарка.
158
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам че не съм на 20 г - щях да науча унгарски и да ида да живея в УНгария..Е не е късно. Той унгарският е от групата на тюркоезичните. Ще ти е лесно.
157
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Заглавието е подвеждащо. 1. Орбан не остава без евроглас, а тепърва ще се решава дали да остане без евроглас.2. Еврогласът не е на Орбан, а на Унгария.
156
3
 
14
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Макрон, преди минути заяви във Френският Парламент, че въвежда:1. Арабският наравно Френският във всички училища, т.е. Арабският е вече официален език във Франция2. Халал данък, парите от които ще отиват за Мюсюлманите във ФранцияЧестито, с това днес Франция официално стана Халифат!! А фалшивите новини дори няма да споменат тези факти!
155
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от Брюксел не разбраха ли, че отдавна никой не ги харесва?
154
1
 
16
 
! Отговори
боли ви преди 5 години
В ЕС има огромни и опасни проблеми който вместо да се решават се замазват и после ще стане страшно. ЕС се превръща в СССР....
153
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля че рано или късно бившите социалистически републики Унгария, Чехословакия и Полша ще се върнат в орбитата на Русия.Просто хората там са славяни и са кръвно свързани с руския народ.
152
3
 
8
 
! Отговори
ПП преди 5 години
До АнонименНовия Хитлер вече се е родил въпрос на време е кога ще излезе на сцената!
151
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е ЕС да бъде ислямизиран.................така искат висшите масони, като тия от Ротшилдовия клан.............те си избраха Макарона за президент на Франция.