"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
83 - ей затова няма да се оправим. Човек който защитаав независимостта си веднага става "руска подметка". За твое сведение през 1989 Орбан е излязъл на площада да скандира срещу комнустическия строй и е бил в челните редици. Къде е бил твоя лидер - ББ - тогава? търкал е ушите на Тато! Унгарците защитаваха независимоста си от СССР с кръв, днес я защитават от ЕС. А ние?
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства" - Ако това беше истинската причина, отдавна да са ни изхвърлили от съюзът като мръсно коте.

България е номер 1 по точене на европейски пари и корупция. Това става по най-очевиден и неприкрит начин. Но слушаме и изпълняваме каквото ни се нареди. Затова се правят че не ни виждат. По добре управниците... мафията да краде трохи, а ЕС легално да дои България.
76
0
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
До Нено

Аз искам излизане от ЕС, ма евриете са сложили Бойко д апази от излизането, затова ще бутнем Бойко, а теб ще те пратим в изгнание, заедно с него и Цветанов!
75
0
 
19
 
! Отговори
до 66 преди 5 месеца
Защо да напуска, изгонете го сами ама не можете щото сте едни шмиргели. Унг-ария не приема бежанци, задръжте си бежанците и си игрaйте на демокраиция много ви здраве На Виктор Орбан не му трябват вашия ЕП и никакъв глас там, този глас тъй или иначе е глас в пустиня.
74
4
 
5
 
! Отговори
Орбан преди 5 месеца
Не Зная дали ЕНП ще успее да спечели ИЗборите. Вярвам, че ЕНП е последната голяма партния която може да управлява. това което ви предлагат социалистите и либералите е кошмар. Само ЕНП е в състояние да защитава христинянските ценности. Ако ЕНП загуби ще падне и последната крепост
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересното е, че другият популист Курц също му заби нож в гърба на Орбаня. Това им харесвам на популистите, никога не пропускат да си ругатни ножове в гърба един другиму. Българските евродепутати от популистките партии също му рухнаха ножа. Все пак това е задачата спусната от знаете къде, да се разединява съюза.
72
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Казано по-простичко - Орбан изгони Сорос и му разтури НПО-тата и вдигна среден пръст на баба Шмъркъл за мигрантите. Това са причините за тази ситуация
71
1
 
6
 
! Отговори
до Т преди 5 месеца
прав си, зелените и социал-демократите са най-продажните партийни съсловия, с най-големите золуми сторени. Там няма правда, кривда, интереси, пари, власт...
70
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По- добре е немците да си изтеглят заводите и инвестициите, да го видим тоя герой-как като Ердоган ще го докара... Ще му бият шута маджарите за 0 време, те не са матрял като турците и руснаците.
69
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спасението е излизане от тоя ялов съюз. Излизаме от ЕС и предоставяме на Русия сухопътен коридор от Крим през Сърбия до Бондстийл в Косово. Бензина и газта ще стабат по 10 стотинки, налагаме мита на западни стоки и развиваме собствено производство да продаваме в бившите на СССР, безработицата ще падна пот 1%, там ще ни купуат стоките, в ЕС няма шанс да продаваме, 30 години нищо не става.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
448 За и 197 Против - з сравнеие само ЕНП се състои от над 200 души, т.е. дори не всички хора от собственото му политическо семейство са гласували за него. ЗА това Орбан е много разочарован и казав, че ще остане за да реформира ЕНП.
67
0
 
28
 
! Отговори
до 49 преди 5 месеца
Нещо си се объркал - унгарците боготворят Орбан.
Той е политикът, който се ползва с най-високо доверие от народа си - над 92%.
66
1
 
14
 
! Отговори
Веско преди 5 месеца
Офф, тука пак няква бясна цензура! напускам
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спомняте ли си в началото на демократичния процес за Дядо Бахър и "Аз ще се изкажа вместо него", та дотам я докараха демократите в ЕС
64
3
 
7
 
! Отговори
Inter преди 5 месеца
Europa Acbar
mashallah
63
14
 
1
 
! Отговори
Антон Гербераста преди 5 месеца
Който не му ааресва да доги в Евразийския съюз.. айдее
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Франция например са ужасни лицемери. Франция бяха сред основните играчи в Първата Пустинна Буря, а също и в Либия, където бутнаха Кадафи. Саркози взимаше паричките на Кадафи, посел като стана явна аферата ходи да го бута. Сега обаче Макров не ще имигранти в дома си, но това не му пречи да ги пробутва на итиалианците. Много ку---нски номер.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница,
както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от
френската и испанската делегации в ЕНП.
---
Е, само седем групи делегати. Нищо работа ...
Тия в ЕС не правят ли сметка, че така като "наказват" страни-членки (по свои критерии), съюзът вместо да се разширява, ще започне да се "стеснява"?
60
0
 
13
 
! Отговори
Веско преди 5 месеца
дреме му на Орбан, насила герой го правят! Еврочиновниците са почнали процедура срещу Полша 2017-та, а сега и с Унгария планират да папкат тлъсти заплати поне до 2023-ма!
59
0
 
17
 
! Отговори
T преди 5 месеца
До ПЕНКО

Всичките в Брюксел са мафиоти и лицемери. Тези "зелените" са едни от най-големите. Потърсете информация за лицата, които стоят зад "зелените", Eamonn Bates, Clean Europe Network, Pack2go. Всичките са на един адрес регистрирани, в един офис, едни и същи хора/далавераджии. Лобират за големите корпорации и спъват всякакви екологични инициативи в ЕС, а уж са зелени и еко. Пълни мизерници са. За долари им светват очите. Притежават и фирми за пластмасови опаковки и ни заливат с боклуци.