"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
50
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Браво на ЕС, че се събуди и почна да действа в своя защита. Дано не е твърде късно, защото на националпопулизма трябваше да се реагира много по-рано.
429
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 425Какви рубли, *** неадекватен? Само рубли са ви в главите на герберските западнопоклоннически ***. За Сорос и Ротшилд вземи прочети няколко реда, барем нещо ти влезе в празната олигофренична тиква. Деня на въжето идва за тия като тебе, и то бързо!
428
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СмъртЗа БрюкселскотоСоросоидно котило и неговите чобани отвъд океана, американскитеЧифути!!!
427
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан, ако беше толкова неудобен, отдавна да са намерили начин да го отстранят политически, в краен случай - и физически.Щом това не се е случили, значи масоните имат друг план за Унгария. Не може да знаете какво става в масонските глави..............да видим какво ще стане с Унгария.Сега се смейте или давайте минуси , но един ден да не излезе, че съм бил прав!!!
426
3
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Нено Ти България за богата ли я смяташ ? Или искаш да ставаш шут на ЕС и да разсмиваш хората тук .
425
3
 
31
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До До 427 Аз пък се смях на пияните английски и германски сви.не дошли на алкохолен и нарко туризъм в България ,като ги гледах как се търкалят по улиците пияни и дрогирани и мръсни и потни с миризма на пор .Направо се отвратих от тях
424
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте какво,либералите са група от хора от около 5-6 държави,които държат всичко в ръцете си и цоцат отвсякъде,поне така го представиха в Тубата,такива са Германия,Франция,щатите и други силни.Те са свързани и с разните там банки,фед,мед и тралала всички организации,държащи парите и властта и прибиращи облаги.И затова интересите на по-силните в Европа,никога няма да съвпадат с интересите на останалите европейски държави.Но разпадането на Европа също не ми харесва.
423
2
 
69
 
! Отговори
big enough преди 5 години
Да наказваш държава за това, че е отказала да вземе сумати имигранти известни със своята примитивност и агресия е много силно доказателство, че цялата идея зад "бежанския потоп" не е от благородни и хуманни съображения, а е зловещ и пъклен план, и че тиквите от Брюксел не са никакви лидери, а СЛУГИ!
422
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всеки като Орбан,който се опитва да защити държавата си и интересите ие мачкан?Някой има ли обяснение?
421
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващия път,когато говорите за банани и тоалетна хартия,които всъщност ги имахме,спомнете си,че източна Европа е хранила и запада,пълнейки златните им резерви,спомнете си че Източна Европа спаси запада и от банкрут!И бъдете бладодарни.
420
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 427Ами запада е бакрутирал когато СССР спират да им изпращат злато.Към 1944 г. англичаните и австралийците вече бяха напълно изчерпали своите златни запаси. Само Сталин продължаваше да пълни сейфовете на Форт Нокс със злато. Така продължи чак до 70-те години, когато СССР напълно изплати на Вашингтон последнитедългове по ленд-лийза. Изплати ги напълно със злато.И тогава настъпи първият шок. Реално САЩ обявиха банкрут и на 15 август 1971 г.
419
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А знаеш ли как може да се разпознае българин в Москва ?Ходи като ударен самолет плюе по улиците пуши цигари говори на висок тон общо взето селяния до шия !Срам !
418
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз преди няколко седмици се върнах за малко в България и наистина смех но не на Русия :)Хората гладни злобни и черни !С такива впичатления останах още два дена и си бия шута от тази клоака !!!!!
417
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на гс.Орбан !Нашите кО р Ви кога един път ще застанат като мъже ?Кога тоя дебелея ще се опъне на тези кърлежи в ЕС ?Никога !!!Защото го държат за топките, а е мръднал ........Отставка и напускане на ЕС !!!!!!!Оглозгахте я тази държава само администрация и никакъв бизнес !!!!!
416
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"....И тогава настъпи първият шок. Реално САЩ обявиха банкрут и на 15 август 1971 г. президентът Ричард Никсън съобщи за отмяна на златното обезпечение на долара........САЩ бяха вече победена държава, но не от външен противник, а от вътрешната си върхушка. Но това в СССР и социалистическите страни не беше разбрано. Същото се отнасяше и за Китай, с когото Никсън успя да сключи съюз срещу СССР."Сега разбирате ли,че превземането на източна Европа е спасило запада от банкрут?
415
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лицето на ЕС-тоБойко и герберите ги създадоха фашистка организация на Аденауер,която зароби Европа,разбрахме го много късно.Затова,той никога не може да бъде Орбан,нито някога ще защити българските интереси,хората живеят в концлагер.
414
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марш, унгарците от Европа! Нахални дървеници, които Симеон Велики трябваше не да заселва в Панония, а направо да ликвидира!Стига сте ми го яли, *** с Ротшилд или Сорос!Освен за рубли, хабер нямате от нещата!
413
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накратко - "Тя не беше нито Втората световна, нито съпротивата във Франция. За нея не се знае почти нищо. Опитват се да я наместват в така наречената конспирация, т.е. да я омаловажат. Но това беше най-важната война на генерал де Гол, която в крайна сметка, той загуби. С нея обаче започна войната срещу САЩ и техния долар, която е основната причина за ставащото сега на планетата."
412
3
 
22
 
! Отговори
Лицето на ЕС-то преди 5 години
За да дават на правителствата да крадат еврофондовете, те трябва да слушат ЕС-то. Така си продадоха родината и Боеко и много други. Само Орбан защитава страната си.
411
2
 
11
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До АмериканИмам пред вид чукундурите гласъвали срещу Унгария