Юнкер: Пчелите са важни колкото Тръмп!

Десетки хиляди протестират за опазване на природата
21 фев 2019 14:05, Елка Василева
56
Юнкер: Пчелите са важни колкото Тръмп!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Въпросът с опазването на околната среда бе сред темите на среща, посветена на гражданското общество и организирана днес в Брюксел от Европейския икономически и социален съвет. Сред гостите на събитието бе Грета Тюнбер, 16-годишната шведка, прочула се с изказването си в защита на природата на срещата в Катовице през декември.

Десетки хиляди младежи протестират по улиците в Брюксел, стотици хиляди правят същото по света, посочи тя в словото си в деня, в който в белгийската столица е насрочен поредният ученически поход в защита на природата.

Нямаме време да чакаме да пораснем, за да поемем отговорност. Повечето политици не желаят да разговарят с нас и ние също не желаем да разговаряме с тях. Искаме вместо с нас политиците да говорят с учените, да ги чуят. Нямаме други искания, освен спазването на постигнатите международни договорености за опазването на природата, заяви Тюнбер.

Мнозина поставят под въпрос нашите стачки, питат дали не трябва да се върнем в училище, наричат ни "кукли на конци". Отчаяно се опитват да сменят темата. Не искат да водим разговор, защото знаят, че ще го изгубят. Имаме нужда от нова политика и нова икономика, от нов начин на мислене. Политическата система, която създадохте, е изградена на надпревара и лъжете, за да печелите, каза шведката.

Трябва да спрем да се надпреварваме и да започнем да работим заедно за справедливото разпределение на земните блага. Отстъпете няколко крачки назад в полза на всички живи същества. Може да звучи наивно, но би трябвало да знаете, че друг избор нямаме, добави тя.

По нейните думи има още 11 години преди настъпването на необратими верижни промени извън човешкия контрол. Тюнбер допълни, че целите на ЕС за намаляването на вредните газове до 2030 г. трябва да бъдат утроени. Тя призова възрастните да се присъединят към младите природозащитници. Заехме се да разчистваме стореното от вас и няма да спрем, докато не приключим, завърши словото си Тюнбер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че когато е поел поста, е отказал да подкрепи въвеждането на общоевропейско изискване за работата на тоалетните казанчета. По неговите думи подготвяната промяна е щяла да доведе до спестяване на енергия, но той не можел да застане пред медиите и да защити предложението, защото обещал комисията да се занимава само със значими въпроси.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите приятели са на мнение, че промените в околната среда са измислица. Според мен трябва да наблюдаваме околната среда, за да забележим признаците на промяна. Пчелите са важни колкото Тръмп, каза той, цитиран от БТА.

Юнкер настоя, че политиците не стоят със скръстени ръце и заяви, че има други също толкова важни въпроси като опазването на природата. Той съобщи, че в новия бюджет на ЕС до 2027 г. всяко четвърто евро ще бъде насочено за защита на околната среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 33 Без Трамп света може и да оцелее,но ще става все по-гадно място за човешката раса.Той е последната надежда на много хора в САЩ и по света.Всички честни и нормални,работещи хора милеещи за семействата си и бъдещето на децата си са определено ЗА ТРАМП.Всички други не ме интересувате.
34
3
 
0
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Нерде Тръмп,нерде пчели...Впрочем и без тях може,ама без лекарства за ишиас-никак не се издържа!
33
2
 
1
 
! Отговори
Велес преди 5 години
Хе...хе...хеееее... Тоя го е хванала "асфалтовата екзема"....
32
2
 
4
 
! Отговори
тТт преди 5 години
По-учените от вас ви казаха преди дни, че северния магнитен полюс вече се мести не с 10, а с 50 км на година!!! До 1000 години щели да се сменят северния с южния. Па вие си драскайте за Путин, Тръмп и пчеличките... Не забравяйте, че ние сме *** на тази планета и рано или късно тя ще се очисти от нас!
31
6
 
0
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Само дето живот и растения е имало далеч преди да се появит пчелите, но нищо продължавай да си полираш мозъчето, в това те бива много, никаква мисъл, само възпроизвеждане на простотии, така се прави.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накратко климата не е константа, има цикли, има глобални периоди на охлаждане и затопляне и в миналото, когато човека не е съществувал, така че цялата теория за климатичен апокалипсис породен от човешката дейност е мека казано псевдонаука, направо престъпна манипулация. Да се хвърля в пространството, че ни чака глобална катастрофа след някакви си 11 години, е венеца на зелената хипи-секта простотия.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без Тръмп светът ще оцелее, и дори ще е по-добре! Но, без пчелите загиват и растения, и животни , и хора! Кой е по-важен?!
28
2
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Накратко г-н хипи със завършен трети клас, доказано е че е имало множество ледникови периоди като цикъла на охлаждане и затопляне продължава средно около 100 хил. години, доказано е че в миналото Земята е била доста по топла и влажна от днес, като в тези периоди живота е разцъфтявал най-силно. Доказано е че както Н2О има цикъл, така и СО2 има такъв, но това са факти които не съотвестват на хипи талибанската религия и те се замитат под килима.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко не се заяжда с европейските държави,Тръмп може да си управлява колкото иска и никой не го интересува нищо,но защо се заяжда с европейските държави,това не мога да разбера!Самият той е европеец - с английско-немски произход.
26
3
 
14
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Юнкера като дръпне 2 - 3 ишиясови ракии и му се замъглят очилата и му бръмчат пчели в ушите
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНакратко, предполагат,че е от изригванията на вулканите и също от метеорит,образува се токсична димна завеса около планетата,която се явява бариера за лъчите на Слънцето и така се появява ледниковия период.Но да не забравяме,че небесните тела се движат и физичните изчисления се променят.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистОранжевия ще го преизберат, така че се готви да ти спрат субсидията.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой хипи-учен да ми обясни, защо преди 20 000 години Европа е била покрита с ледници, а сега ги няма?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Футуролог-се ла виКарл Маркс приема християнството още в Триер,все пак баща му е бил адвокат и работещ в най-католическия град след Рим - Триер.Сега погледанах в Уикипедия,много неща са измишльотини за биографията му, изобщо Уикипедията често лъже или умишлено пропуска информация и така се променя реалния смисъл на текстовете.
21
5
 
4
 
! Отговори
Евролиберасоносител преди 5 години
Ще затрием и пчелите и белият човек ристиянин, а наздраве дружина. До 2050 Европа ще е с бурки и през бурката и да искате нема да може да плюскате медец. Ще ви осветлим и от кой пол сте дори и вас и вашите деца и децата на вaшите деца. ЕС е най-великото нещо на света и има много алкохол, банани и тоалетна хартия.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
А пък преди 15 000 години последния ледников период свършил и започнало глобално затопляне, защото човека открил огъня, добре че тогава сме били добри катерачи нали така г-н хипи талибан?
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИма покачване на нивото на водата,не е лъжа затоплянето.Но на нас не ни дреме,ние сме планински район,да му мислят тези в ниското.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От западна Европа, напоследък струи само лудост, някакви предположения колко време ще продължи това? Не знам за пчеличките, но на европееца му остават няколко десетилетия живот.
17
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Всъщност пчелите са много по-важни от оранжевия комплексар, на който му остават още година-две избиване на комплекси...
16
4
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Е това наистана е много голям, сега като се замислих, трябва да има евро регламент за допустимите техники за изхождане, какви са тези своеволия сега, какъв е този хаос. Пък и това си е дискриминация, ще ми уринират мъжете прави, а пък жените ще седят, не това е нациско, за такива тежки престъпления, трябват сурови наказания.