Да ти закъснее пратката с четири... века! Версай получи искан мрамор

Блок от червен мрамор бил поръчан за параклис в двореца
Обновена: 25 фев 2019 20:22 | 25 фев 2019 18:45, Нели Христова
13
Да ти закъснее пратката с четири... века! Версай получи искан мрамор
Снимка: Reuters

Следващият път, когато стоката, която сте си поръчали по интернет закъснее, спомнете си за архитекта на Версай, който преди 400 години поръчал огромен блок червен мрамор, ала пристигането му се забавило... с четири века.

Преди няколко дни, на 782 км от двореца Версай, група работници в кариера за добиване на чакъл и пясък открили парче камък, което не би трябвало да е там. След като успели да го почистят, те установили, че това е червен мрамор, който някак е попаднал на работното им място.

От Френската мраморна асоциация пък веднага намират заповедта, с която плочата е била поръчана от архитекта на Версай преди 400 години.

Истината е, че червеният мрамор е загубен в реката при пренасянето му, но и до ден днешен никой не знае как се е случило това и как камъкът е изчезнал за толкова дълго време. Предназначението му било да украси параклиса в двореца, но след като архитектът така и не го получил докато бил жив, проектът е бил изоставен.

Ала червеният мрамор все пак ще стигне до Версай през 2024 година. Може би се чудите защо толкова късно?

Доставката на 3-тонния блок ще отнеме близо 4 или 5 години. Ако този дълъг период от време ви озадачава, обяснението е следното - Френската мраморна асоциация, която е поела ангажимент все пак да откара камъка във Версай, ще го направи само с помощта на логистиката, която е била достъпна преди четири века.

Това означава, че блокът ще се повози на вагони, теглени от коне до Южния канал, където ще бъде качен на сал, който да го откара до Бордо. От там, той ще поеме към Руан в Нормандия, където отново чрез сал ще плава по Сена, докато не стигне във Версай.

Пътуването на мрамора ще бъде използвано като информативна кампания.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари