Да ти закъснее пратката с четири... века! Версай получи искан мрамор

Блок от червен мрамор бил поръчан за параклис в двореца
Обновена: 25 фев 2019 20:22 | 25 фев 2019 18:45, Нели Христова
13
Да ти закъснее пратката с четири... века! Версай получи искан мрамор
Снимка: Reuters

Следващият път, когато стоката, която сте си поръчали по интернет закъснее, спомнете си за архитекта на Версай, който преди 400 години поръчал огромен блок червен мрамор, ала пристигането му се забавило... с четири века.

Преди няколко дни, на 782 км от двореца Версай, група работници в кариера за добиване на чакъл и пясък открили парче камък, което не би трябвало да е там. След като успели да го почистят, те установили, че това е червен мрамор, който някак е попаднал на работното им място.

От Френската мраморна асоциация пък веднага намират заповедта, с която плочата е била поръчана от архитекта на Версай преди 400 години.

Истината е, че червеният мрамор е загубен в реката при пренасянето му, но и до ден днешен никой не знае как се е случило това и как камъкът е изчезнал за толкова дълго време. Предназначението му било да украси параклиса в двореца, но след като архитектът така и не го получил докато бил жив, проектът е бил изоставен.

Ала червеният мрамор все пак ще стигне до Версай през 2024 година. Може би се чудите защо толкова късно?

Доставката на 3-тонния блок ще отнеме близо 4 или 5 години. Ако този дълъг период от време ви озадачава, обяснението е следното - Френската мраморна асоциация, която е поела ангажимент все пак да откара камъка във Версай, ще го направи само с помощта на логистиката, която е била достъпна преди четири века.

Това означава, че блокът ще се повози на вагони, теглени от коне до Южния канал, където ще бъде качен на сал, който да го откара до Бордо. От там, той ще поеме към Руан в Нормандия, където отново чрез сал ще плава по Сена, докато не стигне във Версай.

Пътуването на мрамора ще бъде използвано като информативна кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
11
 
! Отговори
Слънчарски преди 5 години
"където отново чрез сал ще плава по Сена"Значи да очакваме ново включване през 2420-та година, хаха.
10
3
 
20
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Български пощи!?
9
2
 
5
 
! Отговори
Азе преди 5 години
Хм....въпреки саловете, на мен ми изглежда доста креативно.
8
0
 
4
 
! Отговори
Упс! преди 5 години
Закъсняло им е
7
0
 
30
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Накрая докато го качват на някой от саловете пак ще потъне и ще бъде твърде скъпо да го извадят. Та ще чакаме още 400 години да дойде кораба ентърпрайз от стар трек и със трактор бийм да го извади.
6
0
 
15
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Кристина - Здравей !Приятно ми е да чета забележките Ви. Съжалявам , че и аз допускам грешки в правописа .Благодаря за проявената взискателност към българската граматика и писменост .
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи имало и по-зле от Спиди
4
1
 
34
 
! Отговори
Кристина преди 5 години
А на Вас още четири века няма да Ви стигнат да се ограмотите. Това пълен член, запетайки, "окраси".............Днешните "списвачи", защото сте далеч от понятието журналист, сте отчайващо неграмотни.
3
6
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Toва е резултата от хибридните атаки на пpoccията срещу цивилизована Европа!
2
6
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Toва е резултата от хибридните атаки на *** срещу цивилизована Европа!
1
6
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Eй тъй след 400...години,може да се...намери и задейства някоя...държавна поръчка от времето на Тиквун,за направа на...грандиозен стадион в някое...нашенско село.Проблема ще е,че селото вече го няма,но така или...иначе стадион ще има,защото парите са...усвоени.