На Ботуша: Все повече млади хора влизат в интензивното с COVID-19

"Добре е да свикнем с мисълта, че това ще бъде дълга война"
Обновена: 13 мар 2020 12:52 | 13 мар 2020 12:52, Елка Василева
46
На Ботуша: Все повече млади хора влизат в интензивното с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Типът пациенти, заболели след зараза с коронавирус, в Италия се мени. В сравнение с началото на епидемията сега все по-често 40-годишни влизат в интензивна терапия, каза в тв интервю за “Раи Нюз 24” лекарят Лука Лорини от болницата “Папа Йоан XXIII” в Бергамо. Градът е сред най-засегнатите от епидемията в Италия - само до 11 март броят на заразените в него е 1815 - първо място в област Ломбардия.

“Пристигат все по-често млади хора и то във все по-усложнено положение. Те са заболели преди 6-7 дни и са мислели, че с младия си организъм могат да устоят, но след това пристигат тук в много критична ситуация и влизат направо в реанимация. Нашето интензивно отделение е с 88 места и половината от пациентите са интубирани. Проблемът е, че изписваме по 2-3-ма на ден, а пристигат нови 5-6 заразени на тяхно място”, казва докторът.

За 18 дни Бергамо е дало 142 жертви на коронавируса. Властите в града обявиха, че са свършили местата в моргата и труповете вече се настаняват в църквата, пише „24 часа“.

Още по темата

На 12 март влезе в сила ново затягане на драконовските мерки за самоизолация, които Италия си наложи, за да се справи с епидемията. В реч пред нацията премиерът Джузепе Конте обяви, че карантината предвижда затваряне до 25 март на всички магазини и търговски предприятия, които не са свързани с продажбата на неща от първа необходимост.

Затворени са и всички барове, ресторанти и сладоледаджийници. Отворени са хранителните магазини, супермаркети, аптеките, вестникарските будки, бензиностанциите, банките, погребалните служби. Забранени са визитите на приятели и роднини.

Много полемики предизвика сред италианците въпросът могат ли или не да излизат на разходка или джогинг в парка сами, след което вътрешното министерство трябваше допълнително да уточни, че разходката не е забранена, но ги подканва да не я правят. Разходката на кучето пък трябва да е кратка и пред дома. Всеки италианец, напускащ дома си, трябва да си носи писмена декларация, в която описва къде точно отива и по каква причина.

“Добре е да свикнем с мисълта, че това ще бъде дълга война, SARS беше много по-малко заразен и свърши към май-юни. Сегашният вирус е много по-заразен и мисля, че ако всичко върви добре и работим всички заедно, ще се стигне до лятото”. Така каза пред италианските медии епидемиологът Валтер Ричарди от СЗО, който сега е съветник на правителството по коронавируса.

Той смята, че една седмица още броят заразени в Италия ще расте и едва после ще започне да спада. Според експертите в момента ситуацията в Германия, Франция и Испания е същата, както беше в Италия преди 9-10 дни, така че и там се очаква същото развитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Италиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огромно преструктуриране на икономиката ще последва. Най-печеливши ще са производителите на стоки от първа необходимост, на козметика и фармацевтични продукти. Всичко около транспорт и туризъм рязко надолу. Луксозни прищявки надолу. Телекомуникации и интернет - рязко нагоре.
18
3
 
7
 
! Отговори
MLN-4760 преди 4 години
кодът е в капачките!
17
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианците са чревоугодници и цинични непукисти. Може да вдигне скандал в заведението, ако прецени, че не са му сложили някаква подправка или кафето му няма същия вкус като предния път...
16
7
 
16
 
! Отговори
Св преди 4 години
А какво точно ще работят? По какви поръчки IT тата. В смисъл, говорим вече за физическо оцеляване. Разглезени сайтчета, магазинчета, игрички, ентъртеймънт? Или пък софтуер за коли които скоро няма да се купуват, банки? То не е само да правиш програми дистанционно, нали някой трябва да ги плати?
15
5
 
2
 
! Отговори
Нотингам Форест преди 4 години
Де да бях на 16 два пъти по толко и вече съм за гробищата.
14
9
 
9
 
! Отговори
MLN-4760 преди 4 години
Западняка се оказа неспособен за оцеляване ***.А тия италианци еваси лаладжиите.
13
0
 
12
 
! Отговори
Форест Уитакър преди 4 години
А Вие Нотингам Форест на 16 ли сте че се младеете? Дано успеете да доживеете до 50 да видим тогава какво ще думате. Да вметна аз нямам проблем с годинките които са над 40 ;)
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западнякът в последните десетилетия е разглезен хедонист предследващ удоволствия без усет за пазене на род и родина. Ако баща му или детето му умре ще го приеме много по-равнодушно отколкото в нашата източна култура...
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и как ит сектора ще е в голяма криза? Точно там всички могат да си работят от вкъщи и не им трябва да ходят на работа. А в сегашния свят, дотолкова обвъраз с нехниката, без ит няма как да мине
10
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус е като Хитлер. Те го насочиха на Изток, а той тръгна на Запад.После -леле, какво стана?
9
1
 
28
 
! Отговори
АЛов преди 4 години
. Властите в града обявиха, че са свършили местата в моргата и труповете вече се настаняват в църкватаВ Б-я няма да ви казвам какво ще стане
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задължително винаги си приготвяйте буркани и зимнина,защото вижте какви неща се случват!Използвайте само стерилизирана храна и буркани!
7
11
 
25
 
! Отговори
Нотингам Форест преди 4 години
ИТ сектора баш нищо нема му има всичко е ай ти.Ще са в затруднение неграмотните бантустанци без образование.
6
5
 
30
 
! Отговори
Кон спиратор преди 4 години
Ами те го пуснаха тоя вирус за азиатци, ама той ги изненада като сняг софийска община и взе че мутира, та ни почна наред.
5
23
 
23
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Надушвате ли приятният аромат на ужаса наречен световна криза! Великата депресия от миналият век ще изглежда като незначително неразположение. И така, стоп на бизнеса. Фалити, безработица. Ниските цени на нефта ще погребат шистовата революция в САЩ. Сътресението ще бъде със силата на изригването на Ейлоустоун. Първите които ще отнесет какалашката ще бъдат услугите (финасовите лаладжии) и ИТ сектора. Все пак, парите и компа не стават за ядене !
4
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чух, че тези "европейци" масово не си спазвали карантините... Даже на почивки ходели...Забележете, че в по-дисциплинираните страни смъртността е значително по-ниска.
3
7
 
55
 
! Отговори
факт преди 4 години
*** с десетки всеки ден - църквите им пълни с трупове, а те тръгнали да мислят дали можело да излизат с кучето на разходка!? еваси де'билите
2
64
 
10
 
! Отговори
Нотингам Форест преди 4 години
Е че 40-годишен си е дъртак бе!през 1920-та малцина са стигали 40-така
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
vai, i tegliat golemi potrebitelski krediti...za sapun i topla voda