ЕС ще помогне със 100 млрд. евро на най-засегнатите страни

Италия и Испания вероятно ще получат най-голяма подкрепа
36
ЕС ще помогне със 100 млрд. евро на най-засегнатите страни
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) планира да осигури заем от 100 млрд. евро в подкрепа на най-силно засегнатите държави от кризата с коронавируса, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

През последните дни бяха отправени критики, че ЕС прави твърде малко, за да ограничи икономическото въздействие от пандемията. Но Европейската комисия подчертава, че планът ще помогне на правителствата да подкрепят компаниите, за да задържат служителите си на работните места.

Според проектодокумент за предложението програмата ще бъде под формата на схема за кредитиране с гаранции от страните членки на ЕС.

“Целта е да се помогне на Италия, Испания и всички страни, които са най-тежко засегнати“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ връщането на хората на работните им места, когато търсенето започне да се покачва, е от ключово значение за рестартирането на икономическия двигател на Европа.

Тя не разкрива подробности за програмата, която се очаква да бъде представена от комисията до края на тази седмица.

ЕС получи критики заради бавната си реакция на кризата заради разногласия между страните членки. Девет държави, сред които са Франция, Италия и Испания, настояват утвърждаването на инструменти за съвместен дълг, но Германия и Холандия са против. Френският финансов министър Бруно Льо Мер настоява за общ спасителен фонд на ЕС.

Еврозоната се изправя пред най-тежката рецесия в историята заради влиянието на пандемията, която доведе до смъртта на над 25 хил. души в Европа и принуди редица правителства да въведат строги ограничителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Ако четем внимателно,то разбираме,че помощта е под формата на заеми от страните членки,за да не мърдат и да не си помислят за излизане от ЕС. Другото е пренасочване на фондове,а страна ,като нашата ,която се хвали,че се справя най-добре от всички,ще получи......Освен това се говори за еврозоната, За нас остава нови заеми,дългове,безработица и горене на отходни продукти
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е най-великия политически проект, а Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят, включително на ЕС!Vive la Republique! Vive la France! Vive l'Europe!
18
0
 
1
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
ГЕРБ чакат парите не пускат власта,ЕС да не отпуска никакви помощи за Б-я,няма смисъл Барселона каза има пари няма страшно сложиха едни грозни легла в Армеец без апаратура нищо ,няма персонал защо да дава пари .Някой ще ги присвоят помощите.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха. Това означава,че още от понеделник вече няма да сме в Карантина за да се вдигне бройката на заболелите. Иначе нема как да се вземат парите ако не сме от най-засегнатите. А и в близките 2 месеца няма да има други смъртни случаи освен от COVID, дори ако са от автомобилна катастрофа
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със заем? Аз си помислих, че е помощ, защото ще помагат... пък те - заем?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но за получим има условия,карантини и починали хора от вироса,пък и може пиян да падне и почине е ейго вироса
14
0
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Нов призрак броди из Европа. Ковид-мафиот.Кога най-после ще се отървем от този *** ?Какъв имунитет при тоз капацитет ?Без друго се задъхваме, а взехме да издъхваме. Дай Боже, след тази беда да оценим безличната си свобода. Ний доброволно се заключихме отвътре и ключа хвърлихме навън. Кога най-сетне ще дочуем спасителния звън ?!Автор:. Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните ,полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2020).
13
2
 
1
 
! Отговори
. преди 4 години
А Бойков Бантустан?
12
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДОКАТО ИМА ПАРИ В КАЦАТА НА ЕС ЩОТО ТОВА ЧУДО НАДАЛИ ЩЕ МИНЕ И ПРЕЗ АПРИЛ И ПРЕЗ МАЙ
11
0
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
"Тати каза , че ще ми купи колело , ама друг път..."Такива , дето започват със "ще" сме ги слушали, слушали . Ама резултат я има , я - не !
10
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Вероятно?!Е,хайде от нас да мине,ще ви отпуснем най-после някаква помощ,май.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 4!Никоя дьржава незнае колко са болните!
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен радев съсипа България и икономиката!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кухото *** пак цъка минуси.Да му заседнат парите в гърлото.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде утре очаквайте удължаване на извънредното положение и скок на болните десеторно! Честито!
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се Бойко коя екзотична дестинация ще избере за новата вила, която ще построи с усвоените милиарди от ЕС. Монако, Сан Марино или някъде другаде. Вие как мислите?
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е помагате на засегнатите страни с КРЕДИТ?Честно ли заробвате милиони европейсци с КРЕДИТИ?Аз не искам да плащам КРЕДИТИ, които мафията ще открадне за да осигурите децата си за 100 г. А аз ще мизерствам!!!!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще имаме 100,000% ръст на заболелите значи
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не, нашите русофили ще се мръщят на пари от ЕС. Нека да поискаме малко рубли от Путин ама и той нещо се изолира и не са добре нещата.
1
1
 
21
 
! Отговори
нова топла баница преди 4 години
Вирус? Пандемия ? Нов Световен Ред ? Дренки.Който и каквото да ви говори, става въпрос винаги за пари.