9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството

Заради COVID-19 отбелязването му ще е скромно
275
9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството
Снимка: Pixabay

Европа отбелязва безпрецедентен 9 май в условията на коронавирус.

Още в петък честванията на 75-тата годишнина от края на Втората световна война бяха ограничени в тесен кръг.

Днес традиционният Ден на отворените врати на Европейския парламент ще се проведе дистанционно.

Онлайн ще протече и гражданският диалог  с българския еврокомисар Мария Габриел.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния войн.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
17
 
2
 
! Отговори
окупатори преди 4 години
Руските окупатори дненс она нират с георгиевски лентички в ръце. Тъй наречената победа е началото на съветската окупация над източна Европа. И докато нте се спука руският цирей, мир не може да има. България беше 45 години под съветска окупация. И Русия още не си е платила за окурацията!
122
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ой лиНяма нужда да се връщаме толкова назад. Цялата ни история свързана с Русия е един низ от събития, в които Русия действа за своя изгода и след това с десетилетия плащаме скъпо и прескъпо за "блгородството" им. През 44-45 така ни "освободиха", че още не можем да се оправим от "освобождението".
121
15
 
4
 
! Отговори
истина преди 4 години
Като сравняваме сега Русия и Германия, виждаме че победител е Германия, а победена Русия. Ако сравняваме Сталин и Хитлер, установяваме че нямат разлика. Хитлер убива евреи и роми - тогава не са се казвали роми. Сталин убива руснаци, и най много комунисти.
120
12
 
2
 
! Отговори
ой ли преди 4 години
Цитат от форума: България винаги е била добре, като е била с Русия" Само недейте забравя как първото робство, византийското, сме го изтърпели по вина на руснаци, на Святослав Игоаревич, който ни окупира и ни оставя в ръцете на византийците. Ако не беше така, нямаше да има и турско робство!
119
13
 
3
 
! Отговори
уау преди 4 години
Социалистът Димов тази сутрин само дето не се сби с Румяна Коларова в ефир. Господинът дойде в ТВ студиото накичен г георгиевска лентичка /чужд символ на чужда победа/ и надвикваше дамата, държейки се по оБичая на социалистите невъзпитано. Реших, че лентичката ще му стои много добре на друго ездно място, вързана там на фльонга, коеито в момента и правя. Димов - по лентичка!
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ден на Г-Йропа не празнувам аз,а празнувам деня на победата!!
117
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9.Май ден на победата над фашизма и нацистка Германия
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАШИЯТ СЪЮЗ И НАШИЯТ ПРАЗНИК . Каскети маикя си ли дирите тук
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България винаги е била добре като е с Русия!
114
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам какво представлява сегашна Германия започвам да се чудя кой е победителя във войната.
113
11
 
3
 
! Отговори
как не преди 4 години
За мен това е единствено Деин на Европа. Ако е дан на победата, то на чия победа над кого? България е победена страна и няма да се радвам на поледата на руснаците. Не се радвам на чужда победа, на чужди облаги от войната. Защото в резултат на тази война руснаците владяха източна европа цели 45 години.
112
10
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До до ЧебурашкаИ какво толкова те е впечатлил този надпис?" Благодаря" на езиците на съюзниците. От всички участници във ВСВ единствено СССР не съществува. И единствено руснаците не станаха нормална нация а живеят единствено с минали победи.
111
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114А алтернативата беше? Да останем извън него и руснаците да ни смъкват по три кожи во веки веков, защото сме прекалено малка държава да се борим с тях?
110
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС Е ЦИОНИСТКО-ГЛОБАЛИСТКИ САТАНИСТКИ ПРОЕКТ КОЙТО ЦЕЛИ УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЯЛАТА ХРИСТИЯНСКА РАСА И ЗАТРИВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ И МОРАЛ.
109
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе презедентот ,само така искаме да те виждаме ТВЪРД ЕВРОПЕЕЦ .Нещо напоследък беше излязал от релсите и залиташе към ония разпрани дивани ама не е късно да те вкараме във правият път.
108
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С днем Победы! Слава СССР!
107
3
 
19
 
! Отговори
9 май ден на Победат преди 4 години
Ако не беше Червената армия сега ч***футчетата-*** дето плюят по Русия щяха да са перилни препарати и абажири в кабинетите на висши есесовци.
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли в България такава партия евроскептична партия да обещаят референдум за излизане от ЕС и НАТО! в много държави вече има тякива партии
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най голямата грешка е че държавите от източна европа влязохме в тоя така наречен кофтор ЕС
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не отговаряйте на чеберашка,да видим как ще си изкара надника тогава,нека сам си пише будалата