В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират

Над 25% от хората в ЕС не искат ваксина срещу COVID-19
13 май 2021 17:00, Елка Василева
315
В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Още по темата
Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират.

В Ирландия само 10 процента от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59 процента в Румъния до 33 процента в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40 процента сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави членки на ЕС.
/БТА/
 


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ние не сме против ваксините а против това да ни пускат вируси и след товаза 6 месеца да измислят маимунска ваксина подписваш декларация не можешда съдиш фирмата имунитета е 6 месеца е за какво е цялата работа да напълнимедни гуши които са вечно гладни и жадни няма да стане ние не сме стадо
266
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
daje si niamat bg vaksina.
265
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 263Аз съм на 60 години . Собствения ми опит от многото ваксини които са ми били през живота ми, включително за жълта треска, показва че не съм имал никакви проблеми. Същевременно никога не съм се разболявал от сериозните болести за които съм бил ваксиниран. Също опита ми след доста полети през пандемията показва че не съм се разболял още защото съм спазвал дистанция и винаги съм носим маска FFP2 с 95% филтрация на въздуха. Аз вярвам на собствения си опит а не на Интернет глупостите.
264
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в мозъците си да се ваксинират за повече акъл ако може ама едва ли аз не искам
263
0
 
0
 
! Отговори
нърт преди 1 месец
До 259Много сте прав за съжаление, но изкаването Ви показва,че вашата критичност към изливащото се от медиите е нулева. Цитирам Ви, "включва собствения си опит и мозък", опитайте се и Вие да ги използвате.
262
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
za ko da sa vaksinirvat...nali imat hirurzi...kat vi fani virus...otivat na hirurg da im vadi virusa ot glavata...ama takuva s glavi sa tvarde malko...
261
3
 
7
 
! Отговори
От Берлин преди 1 месец
Актуално :Немското здравно министерство потвърди с нежелание, че има над 2700 умрели от Ковид след първа ваксинация...Умрелите след 30 ден не влизат в официалната статистика!?Зощо ли?Няма и увеличена смъртност в сравнение с последните години...Къде е пандемия та, по дяволите...???!
260
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами естествено. Нали руските тролове и рубладжий цял ден разпространяват фалшива информация с цел дестабилизиране на държавата. Другари, я кажете защо във верния руски сателит Сърбия ваксинацията върви добре?
259
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема е че българина се има за много умен и сведущ по всички въпроси а всъщност повтаря като папагал конспиративните теории които е прочел в интернет без да включва собствения си опит и мозък.За соса и сме най-зле икономически - заради несъответствието между това колко *** е българина и колко умен се мисли че е
258
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние все сме по-хитри от другите и все сме на дъното
257
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как с пластмасова спринцовка дето ги произвеждат с милиарди в найлонови торби ,,стерилни,, та как с такава спринцовка детска играчка се отмерва от по голямо шише нужното количество каквото и да е.
256
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са на грешен път Българите...
255
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно, израелците и англосаксонците са най-простите в света и скоро ще погинат от ваксините и *** ще се окаже прав. Поне на това се надява, докато редиците му намаляват. Накрая ще остане само *** и третия свят, защото там на ваксини не вярват.
254
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами няма лошо, това е личен избор. Който иска да се ваксинира. Аз лично се замислих, но застраховката ми не покрива никакви странични ефекти, защото ваксината е експериментална. Обадих им се и ги попитах... специално. И на тази етап ще пропусна това експерементче.
253
8
 
15
 
! Отговори
neon7 преди 1 месец
До Анонимен261 А не забелязваш ли, колко са болни,затлъстели и пълни с аутисти станаха "ония, дето са измислили имунизациите " ? А от многото антибиотици се появиха резистентни бактерии .
252
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.''Ами,как ще са скептични ,като не търсят истински източници,а вярвят на пропагандата на медии,които лъжат.Ако се поровят малко и дори да ползват официалните страници на компаниите производители на ваксини,ако проследят мненията на лекари,имунолози,независими учени,ще открият много ,,смущаващи'' факти относно тия ваксини и този напън всички да бъдат ваксинирани
251
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ония, дето са измислили анибиотиците, имунизациите срещу полио, шарка, туберколоза, хепатит, рентгена и прочее са тъпи, необразовани, неинтелигентни, а ние, които и ДОСЕГА нямаме един кьорав нобелист сме най-най-най, нанай!Тъжно е, но е факт, че освен раздувки из чаршията и хоремаговете за нищо друго не ни бива.Все някой ни пречи, все някой ни е виновен, а в същност сме пречка на самите себе си.
250
11
 
21
 
! Отговори
до 255 от славянин преди 1 месец
''Защото сме с най ниския интелект в ес. Вижте само че вкараха чалгаря да управлява държавата''''Пандемията'' показа кои са с най-нисък интелект - локдауни, вечерни часове, маски навсякъде, тестове навсякъде, и резултат.................................................нулев! И това определено не беше в България, а при ''високоинтелектните''!
249
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото сме с най ниския интелект в ес. Вижте само че вкараха чалгаря да управлява държавата
248
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до до релист 224Защо тези страни допуснаха дивия фашизъм. За Англия се тревожа. Другите две не ме вълнуват, особено едната.