ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години

Настоява и за ежегодни доклади за състоянието на пространството
Обновена: 2 юни 2021 14:50 | 2 юни 2021 14:50, Камелия Цветанова
197
ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви днес намерение да започне изготвянето на годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство. В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, защото двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години, съобщи БТА.

Още по темата

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас, отбеляза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас на пресконференция. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, добави той. Фактите ясно показват, че трите страни са готови, допълни Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро.

Комисията отбелязва в днешното предложение нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими. Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства. Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.
 


197
Още от ЕС
И граждани, и юридически лица ще подават сигнали към европрокуратурата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народа никога не е решавал нищо. Всичко се решава горе. Народа може да избира, но решенията не се вземат от масата. Така, че релакс. Решенията са взети преди 30 години, сега се изпълняват само.
153
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
138, за Шенген вече питахме къде ни е ползата и за сега никой не отговори. Минахме към друг въпрос - приемане на еврото, защото и това идва като следващо. Но ако искате да се върнем на Шенген. Е, защо ни е? И защо точно сега, защото ще искат нещо от нас, срещу няма нищо от тяхна страна. Както винаги е било до сега.
152
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И какво ще правим в Шенген. Българинът вече какво ще спечели?
151
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Необходимо е това влизане, както и влизането в еврозоната да се подложи на референдум.
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма не искам,няма недей!Сваляй гащите наведи се, и хайде в Шанген!!
149
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Долни *** мутри неви искаме никакв шенген нито пък евро стига вече неразбрахтели вие долни мутри неискаме това го решава народа ане вие мръсни хуани
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма значение дали народа иска или не, влизаме за да могат големите да си играят картите. Със или без съгласие влизаме, 2024 та еврото влиза със или без съгласие -няма значение! Пушек се вдига за да се настроят масите, че зависи нещо от тях, както е при изборите.
147
3
 
6
 
! Отговори
хахах преди 1 седмица
А не той боко им се е обадил сега че нали избори ще има да си вдига рейтинга.
146
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще влезнем в Шенген веднага след като махнем ветото за Македония.
145
9
 
6
 
! Отговори
Кеф преди 1 седмица
Още един удар по евроазиатските мекерета Бялата Златка,Костя Копейкин!
144
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С тоя корумпирания съд никакъв Шенген не ни се полага
143
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Англия излезе щот са по-глупави сигурно, в дългосрочен план не гледате ей, еднодневки
142
0
 
22
 
! Отговори
Я преди 1 седмица
10 години в десета глуха, а сега изведнъж се сетиха, направо съм впечатлен !
141
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
всичко е за да могат Американците да си организират безпрепятствено фланга, може постепенно да ни вдигнат и стандарта т.е. цените , естествено и след като БГ приюти италианските бежанци, както с *** ;) като нямаме собствено производство ще слушкаме и ще ни "уважават", нали това сте искали преди 30 години.
140
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Даа!/139"1 евро = 1. 27 марки" - кога???
139
9
 
16
 
! Отговори
Крайно време е вече. преди 1 седмица
Вече щяхме да сме в шенген поне по въздух ако не бяха изцепките националния предател Станишев. Изцяло заслуга на Станишев и русофилската му партия е това че все още България не е в Шенген.
138
2
 
16
 
! Отговори
до 132 преди 1 седмица
Бъркаш Евро зоната с Шенген. То бива неграмотност, ама чак толкова. Бърза да се изхвъpли като чкия на мoкър пясък.
137
8
 
4
 
! Отговори
Даа! преди 1 седмица
До До анонимен 132,.. А Вие защо сте сигурен че сте прав ?Работата отива , 1 евро =8 лева !''Ако всичко беше наред , отдавна да сме минали към еврото ,... ЗАЩО ?СпоВняте ли си , на колко евра беше = 1 марка , 1 евро = 1. 27 марки ,... а от там , на колко би се равнявало 1 евро / при положение че икономиката на България е доста по-ниска от тази на Германия с марката на времето / !?Ще се радвам ако 1 евро = 1.95 лева ,.. А ДАНО , А МА ЕДВА ЛИ НЕ !
136
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега чакаме другарката Захарова пак да дойде да ни обясни какво й се струва с назидателен тон.
135
5
 
13
 
! Отговори
Какво е Шенген преди 1 седмица
Още един налог/данък/такса ....която да си имаме да плащаме....В момента пътувам из цял свят (такава ми е работата) ....нямам проблем с минаването на европейските граници....а за останалата част от света ...където има цивилизация...е още по лесно...нищо че нямат Шенген....