България е преди Словакия и Румъния в класация по богатство в ЕС

Датските семейства са най-богатите в Европейския съюз
Обновена: 1 юли 2021 22:17 | 1 юли 2021 22:00, Анисия Иванова
182
България е преди Словакия и Румъния в класация по богатство в ЕС
Снимка: БГНЕС

България се нарежда на едно от последните места в ЕС по богатство на населението, предаде Bloomberg, позовавайки се на данни от централната банка на Дания.

Българите имат средно 17.6 хиляди долара като финансови активи, 3.7 хиляди в пасиви, а нетното средно финансово богатство възлиза на 13.9 хиляди.

След България в класацията се нареждат Словакия (съответно с 22.2 хиляди активи, 11.7 хиляди пасиви, и 10.4 хиляди богатство) и Румъния (12.0 хиляди, 3.0 хиляди, 8.9 хиляди).

Датските семейства са най-богатите в Европейския съюз, с най-голям запас от парични и пенсионни спестявания, според последните данни на централната банка.

На база на глава от населението датчаните разполагат с около 1,3 милиона крони (208 000 щатски долара) във финансови активи, повече от два пъти над средното за ЕС. Това е след изваждането на дълга.
Това поставя Дания на първо място, като Холандия, Швеция, Люксембург и Белгия допълват първите пет, дори когато банките в страната все повече предават загубите от отрицателните лихви на централните банки на спестяващите.

Дания държи световния рекорд за отрицателни лихвени проценти, след като централната банка ги наложи за първи път през 2012 г. за контрол на обменния курс.

Камила Поулсен, икономист в Nykredit Wealth Management в Копенхаген, казва, че най-високото класиране в Дания има много общо с решенията, взети преди десетилетия, за въвеждане на програми за пенсионно спестяване, които започват незабавно с постъпването на работа.

Датските домакинства държат и друг, по-съмнителен рекорд: те са и сред най-задлъжнелите в Европа, като заемите са предимно под формата на ипотеки. 86% от този дълг е обезпечен, което не е включено в изчисляването на богатството на домакинствата, каза централната банка. Междувременно цените на жилищата са рекордно високи.

Още новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България на пп герб ако си политик или олигарх никога няма да влезеш в затвора и можеш да крадеш колкото си искаш. Учете за да станете български политици, деца.
141
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди герб немахме пари за банани и бегахме, а сега имаме ферарита в които ядем банани и не бегаме.
140
3
 
3
 
! Отговори
хм преди 2 години
До Алтернативна вселенаЕвалла, Бойко Рашков! Големец си ти!
139
4
 
11
 
! Отговори
Алтернативна вселена преди 2 години
Аз лично, от получената пенсия този месец си платих вноската за Майбаха, поддържам двуетажна вила за отдих в Созопол и луксозна къща в Драгалевци, та ми останаха 2000 евра и ги дадох на внуците да си купят Гучи, защото много им харесва.
138
0
 
2
 
! Отговори
М преди 2 години
Не става ясно, това на глава от населението ли е или на семейство!
137
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв гербаджийски чиновник-парашутист се е развилнял да се хвали как имал 3 коли и ходил в Гърция на море и как всички българи били като него. Нека ти кажа нещо за мнозинството българи. Заплатите и пенсиите са им ниски, а цените са високи. Много българи с мъка си плащат тока и парното в края на месеца. Ходи на пазара и виж какви са цените на плодовете и зеленчуците. България е най-бързо топящата се нация в света. Младите масово напускат. 12г. Бойкономика = разруха.
136
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статистика е някаква измислица защото Словакия е много пред нас във всичко, а Румъния дръпна сериозно пред нас през последните години. Там се правиха истински реформи и влязоха политици в затвора, докато Бoчко си пълнеше чекмеджето.
135
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А рашката към кои е ... 19 имота, къща с 12 тоалетни, басейни, фитнеси, апартаменти и къщи и над половин милион в банкови сметки ...Цецо апартамента е като пионерче пред него.
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как точно изчисляват в тези класации, ама аз имам познат, който работи като пазач на минимална и като цяло си е ***. В същото време има 2 къщи и апартамент, отделно и разни наследствени ниви. Такива в БГ никак не са малко и такава класация не може да ги хване.
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България се нарежда на едно от последните места в ЕС по богатство на населението"
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в ЕС имаме банани и можем да бегаме, а преди не можехме да бегаме и да ядем банани.
131
9
 
6
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 2 години
Ам ся,ко ша прая?!Що ми дръпате килимчето изпод краката?!Ми нали тва ми е най главната опорна точка,че Пожарникаря разсипа блатуту,че сме най бедни,най про сти,че сте крас тави жа би,които аз и само аз и пак аз ще превърна в принцеси и принцове?!Остава да покажете и класация за свобода на словото,че не сме на 122ро място,а много по напред и напрао ша умра!Не знам ка а,*** неа така работата с таа класациа?!Не ми тревожете им бе цилите с положителни факти!Вето и само вето,напред към Урал!
130
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам какви глупости чета в коментарите. Черно на бяло ти е написано, че сме в дъното на класацията, а някакви тролещи обявяват това за успех.
129
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖИИИИИ6 месеца писахте, че сме най-бедните и последни в ЕС почти всички показатели . Първи по смърност.СЕГА СИ ПРОТИВОРЕЧИТЕ слуги на ГРОБ!!!
128
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се има предвид колко хилядарки изхвърлихга старците от балконите съм склонен да вярвам на тази информация. Но също така съм сигурен, че скоро радевата компания ще ни върне там където ни е мястото - на дъното.
127
1
 
3
 
! Отговори
до Баче Кико преди 2 години
Много си "умен"....
126
1
 
3
 
! Отговори
Еми то... преди 2 години
...Шиши е по-дебел откъм пари от всички страни на Балканите взети заедно ;) . А останалите са в Черепа и сие...
125
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 2 години
До Анонимен 123 Ама поне кажете кой е този българин, де!
124
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 2 години
Преди няколко години бяхме последни по богатство, но вече не сме.
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера отивам на интервю в провинцията за IT - системен aдмин, дават хиляда лева стартова заплата. Посмях се, посмях се, после ми стана тъжно щото тва го имат за "висока заплата, щото те it -тата вземали повече".. та да се върнем на темата, с такава заплата трябва да пестя всичко, което изкарам близо 30г.