При мама и при тате: Чак на 32 години българските мъже се изнасят

Младите в Швеция най-рано напускат дома
Обновена: 12 авг 2021 18:58 | 12 авг 2021 16:29, Камелия Цветанова
458
При мама и при тате: Чак на 32 години българските мъже се изнасят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По случай Международния ден на младежта статистическата служба на Европейския съюз публикува данни за възрастта, на която младите хора напускат дома на родителите си. През 2020 г. младите хора в ЕС са напускали дома на родителите си средно на 26,4 години, но тази възраст е различна в отделните страни членки, съобщи Евростат.

На най-късна средна възраст - 30 и над 30 години, напускат дома на родителите си младите хора в Хърватия (32,4 години), Словакия (30,9 години), Малта (30,2 години), Италия (30,2 години) и Португалия (30 години).

На най-ранна средна възраст - под 22 години, това става в Дания (21,2 години), Люксембург (19,8 години) и Швеция (17,5 години), показва статистиката.

В повечето северни и западни страни младите хора са напускали дома на родителите си средно на възраст между 20 и 25 години, а в южните и източните държави това е ставало на възраст средно между края на 20-те и началото на 30-те години.

Данните сочат, че мъжете остават по-дълго от жените в дома на родителите си. Средната възраст, на която мъжете в ЕС са напускали дома на родителите, е била 27,4 години, а при жените тази възраст е била 25,4 години. Тази тенденция е наблюдавана във всички страни. Единственото леко изключение е била Швеция, където жените са напускали дома на родителите си средно с 0,1 година по-късно от мъжете.

Най-големите разлики между мъжете и жените са били установени в Румъния, където младите мъже са напускали дома на родителите си средно на 30 години, а жените - на 25,5 години (разлика от 4,5 години). На второ място е била България, където при мъжете това е ставало средно на 32 години, а при жените - на 27,8 години (разлика от 4,2 години). На трето място в това отношение е била Хърватия, където и мъжете, и жените са напускали дома на родителите си на най-късна средна възраст в ЕС - съответно 34 и 30,9 години (разлика от 3,1 години).

В Швеция, Люксембург и Естония са били регистрирани най-малките разлики между мъжете и жените - съответно 0,1, 0,4 и 0,5 години.

Разликите между двата пола са били по-отчетливи в страните, където младите хора са напускали домовете на родителите си по-късно, а не са били толкова открояващи се в държавите, където това е ставало на по-ранна възраст, показват данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още по темата: мъжемладижениЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
0
 
0
 
! Отговори
Закъснявам... преди 6 месеца
Ехх, на 33 съм и още съм при мама и тати. Колко гадно за икономиката и робовладелците. Отказвам длъжности и позиции, които не ми допадат било заради условия или нещо друго, щото не съм нагърбен с кредит до живот, заради скапана панелка в столицата. А живея в голяма къща, колко тъжно... :(Робовладелците много добре промиха мозъка на повечето млади, че най-важното нещо е да плащаш кредит цял живот пред това да живееш с родителите си дори и да имате предостатъчно голямо жилище.
354
0
 
0
 
! Отговори
циклите преди 2 години
Българинът е страшно *** и вместо да си повиши заплатите, реставрира държавата и освободи от старите комплески си цикли в миналото на едно и също място...
353
8
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Анонимен 362 Баща ми живее в Ню Йорк, работя дистанционно за Англичани, с двойно гражданство съм и въпреки това, с усмивка, вкарвам ~3000 на месец тук, вместо в Тайланд, Сингапур, Перу, Аржентина, Испания, Португалия, Египет, Израел :} Аз съм един от 300,000 вкарващи от чужбина за да може останалите 6.7млн да се заблуждавате, че Вие и Вашите деца сте бъдещето на някой си. Цял свят се чуди дали Земята няма да ни измете, но българите в Долни Дрен задълже по 4 деца в името на народа! Хахахаха
352
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Европа и Америка изхвърлят децата си на 18 години и повече не се интересуват от тях. Като кучета"Пълни глупсоти ... това са под 1% от населението, дето го прави това, но и при нас иг има.
351
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо - Ем умните хора там се ориентират. Съжалявам, но е така. Далавераджийствто изисква интелект,...
350
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До 380...Ти си убеден,че парите отиват при хората с високо "Ай-кю"?!...Е,драги,мога да ти кажа,че твоето едва ли достига числото на годините ти,щом твърдиш такова нещо!....Парите отиват ПРИ КРАДЦИТЕ,ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ и МОШЕНИЦИТЕ!!!!...При това колкото по-ниско е "ай-кю"-то им,толкова повече имат шанс да забогатеят,защото КРАЖБИТЕ и ДАЛАВЕРИТЕ НЕ изискват особен интелект!..ТОЧНО ОБРАТНОТО!
349
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Колко мило,...дай сега и "Маминото детенце" на Каравелов!
348
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо като одъртеят наще , моите ще пораснат да могат да продължат да ме гледат.
347
8
 
5
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Българските жени се връщат при мама и тате на 32 с мелезче в ръце.!.
346
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само със здрави обувки и дрехи не се живее,някои искат джуки,и други неща, пак здрави.Модата от кого е измислена и за какво?Външен стремеж към съвършенство ,или?
345
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичо Стоян пише за нормалното и устойчивото,за някои то е застой и липса на прибавена стойност...
344
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа и Америка изхвърлят децата си на 18 години и повече не се интересуват от тях. Като кучета. Всъщност там повече се интересуват от кучетата и котките, отколкото от децата си. Сега остава българските журнаристи да обяснят какъв пример намират в това? Добре е българските журналисти да си припомнят какво е семейство.
343
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има изследване,че семейните живеят по-дълго,а това не пълни нечий джоб.Оборота е бавен и нисък.За това революции, войни,епидемии,и всякакви занулявания.Дори и извънземни.Всичко,за свеж и невеж материал,и свежи капитали.
342
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умен,начетен,богат , наследник,практичен,устойчив.Думи различни
341
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката винаги се е клатила,така именно се управлява прираста на населението.Поставени сме в такава матрица и после ни сочат за грешни.Но човек може да устои,без много сравняване чрезСМИ и ламтеж.
340
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами какво да кажа, младостта е непостоянна, игрива,и дано свестните при свестни отиват,за да не се трупа гняв страдание и озлобление.На всички мъдрост и късмет!.Винаги може и по-добре.За всеки мъж има една жена и нека кепенците на семейството хлопнат.И нека да си помагат.Иначе......комуна,кой на кого е!?
339
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо да правя семейство ,ако след това и то ще се пръсне насам-натам с тази неустойчива икономика ?
338
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поживей си ,мама,че при каква ли ще попаднеш...Майките дърпат назад.Жените бутат напред.За да го има семейството.И не за употреба става въпрос.А за естествено развитие.Иначе - обратно в утробата,както изпяха Металика - международната псувня - върви на .........
337
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрите взаимоотношения,не трябва да включват глезена.Мъжете като деца наистина са много по-глезени от момичетата.Постила им се от далече на повечето.Към другите ,които успяват да завъдят семейство,дори без да са разточителни,скромно и с любов,моите уважения! Традиционното семейство е на прицел.То загине ли(начини либерастите пропагандират),значи сорос е успял.Не се наежвайте едни към други.
336
1
 
2
 
! Отговори
Тука е така преди 2 години
Ами малоумия с инфраструктурата и корупция навсякъде. Цените на наеми/жилища са непосилни (80% от цената е за далавера и подкупи, 20% е реално строежа) за повечето млади хора. И това е резултата.