При мама и при тате: Чак на 32 години българските мъже се изнасят

Младите в Швеция най-рано напускат дома
Обновена: 12 авг 2021 18:58 | 12 авг 2021 16:29, Камелия Цветанова
458
При мама и при тате: Чак на 32 години българските мъже се изнасят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По случай Международния ден на младежта статистическата служба на Европейския съюз публикува данни за възрастта, на която младите хора напускат дома на родителите си. През 2020 г. младите хора в ЕС са напускали дома на родителите си средно на 26,4 години, но тази възраст е различна в отделните страни членки, съобщи Евростат.

На най-късна средна възраст - 30 и над 30 години, напускат дома на родителите си младите хора в Хърватия (32,4 години), Словакия (30,9 години), Малта (30,2 години), Италия (30,2 години) и Португалия (30 години).

На най-ранна средна възраст - под 22 години, това става в Дания (21,2 години), Люксембург (19,8 години) и Швеция (17,5 години), показва статистиката.

В повечето северни и западни страни младите хора са напускали дома на родителите си средно на възраст между 20 и 25 години, а в южните и източните държави това е ставало на възраст средно между края на 20-те и началото на 30-те години.

Данните сочат, че мъжете остават по-дълго от жените в дома на родителите си. Средната възраст, на която мъжете в ЕС са напускали дома на родителите, е била 27,4 години, а при жените тази възраст е била 25,4 години. Тази тенденция е наблюдавана във всички страни. Единственото леко изключение е била Швеция, където жените са напускали дома на родителите си средно с 0,1 година по-късно от мъжете.

Най-големите разлики между мъжете и жените са били установени в Румъния, където младите мъже са напускали дома на родителите си средно на 30 години, а жените - на 25,5 години (разлика от 4,5 години). На второ място е била България, където при мъжете това е ставало средно на 32 години, а при жените - на 27,8 години (разлика от 4,2 години). На трето място в това отношение е била Хърватия, където и мъжете, и жените са напускали дома на родителите си на най-късна средна възраст в ЕС - съответно 34 и 30,9 години (разлика от 3,1 години).

В Швеция, Люксембург и Естония са били регистрирани най-малките разлики между мъжете и жените - съответно 0,1, 0,4 и 0,5 години.

Разликите между двата пола са били по-отчетливи в страните, където младите хора са напускали домовете на родителите си по-късно, а не са били толкова открояващи се в държавите, където това е ставало на по-ранна възраст, показват данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още по темата: мъжемладижениЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
2
 
11
 
! Отговори
Г-н Никой преди 2 години
Аз живея под наем в София и ми е супер(мога да си го позволя - наема ми е около 15-20% от заплатата), не съм зависим от никой и нищо, нямам кредит и никога не бих взел(особено на тези космически цени и лихви), освен ако не е за собствен бизнес или друга смислена инвестиция. А на тия, които ще кажт "А какво ще оставиш на децата си?" ще кажа, че който е оправен и не го мързи и не чака на готово винаги ще се оправи в живота, който не е и 2 апартамента да му оставиш файда. Гол идваш и гол си отиваш.
334
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..Ама човека демонстрира логика,бе драги!..ЛОГИКА!...Какъв е смисъла да има необитаеми жилища,когато има толкова много бездомници в територията?...Какъв е смисъла да въртиш баници,когато НЕ ги даваш на многото НЕДОХРАНЕНИ в територията?..Какъв е смисъла да си милионер,като има толкова много бедняци,едва свързващи двата края?..Е?..-Ами НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ!...НИКАКЪВ!...Просто загуба на ОБЩЕСТВЕНИ РЕСУРСИ ,заради болните мераци на безумните..
333
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Капоне 380 - Да се консикуват? Ко? Ти малоууууумен ли си. Прооост ли си? Глууупав ли си? - Да и на трите!
332
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Капоне..ха ха!...Добра идея!...Но може да се осъществи САМО ако станем "Джамахирия"..А това може да стане само ако "джумхуриета" фане та осъзнае,че силата е в него,в неговата ЦЯЛОСТ..
331
6
 
5
 
! Отговори
Капоне преди 2 години
25% от жилищата в София са необитаеми. Да се конфискуват и да се дадат на хората с най-високо IQ от провинцията.
330
2
 
19
 
! Отговори
... преди 2 години
Аз на 27 си купих апартамент с кредит ама щото съм в ИТ сферата. Иначе не ме питайте колко още щях да си седя вкъщи при нашите. От къде да се вземат тия пари за жилище? Или искате да кажете да живеем под наем? Наемите са по-високи от вноските по ипотеката. Живях при нашите и 5г спестявах 15% от стойсността на имот за да го взема. После още 2г живях при тях докато намеря пари да го ремонтирам. Сега разни девойки искат да се нанасят при мен след 5 срещи. Те що не си вземат?
329
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наличието на апартамент прави един мъж 'годен' в България, значи съм от тях, имам няколко, само един е наследствен, другите ги купих след яко учене и работа в чужбина години наред (очевидно не миене на чинии). Само дето и на мен ми се промени манталитета и тези 'принцесите', дето чакат наготово, сега само ги пускам за по една вечер. Щото за да си принцеса, баща ти трябва да е цар. На запад двойките си плащат кредита заедно и жените им не чакат наготово да се събудят в хорския дом.
328
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко процента и до каква възраст българските жени, ако не си намерят някой с купено жилище, стоят при родителите си? Не виждам защо сравнявате с Дания, там двойките си плащат кредитите по равно, имат икономика и се изнасят на 18-19 години от вкъщи. У нас като са свикнали все родителите да купят жилище на децата, или пък 'вземи си мъж с къща'? Свърши тая, който иска да живее като на запад, отива на запад.
327
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До 367..не си разбрал...Но нищо..Обаче я кажи:-Ако декларираме,че нашите гени нямат нищо общо с Адамовите,ще има ли българи след 100,200 години на тая райска земя?...Ами ние И СЕГА ВЕЧЕ СМЕ МАЛЦИНСТВО,ПРЕТОПЯВАТ НИ!!!
326
3
 
5
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
По важно е че в България работа няма. По скоро има но тя е за 300 лв даже и за вишистите. Затова на 32 години младежите зарязват и мама и тате и родината. ГЕРБ и ДПС за 12 години ни направиха пустиня и бунище без население.
325
2
 
1
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Когато живеехме под наем, преди да си закупим имот ми правеше впечатление следното - на всичките 4 етажа живееха по 2, до 3 домакинства, вярно, че и апартаментите бяха големи - 3 с тайните с отделна кухня в Гео Милев и Изток реални 120м2 . Та така по 1 стая на домакинство. Никой и не си правеше труда да си изнесе домакинството отделно. Защото говорим за топ център на Сф все пак. Та ще си мълчат и ще чакат....
324
2
 
15
 
! Отговори
Ако оставим настрана преди 2 години
Ако оставим настрана факта , че северните народи традиционно нямат силни семейни връзки и всички човешки взаимоотношиния се свеждат до необходимия минимум/ или под него/ децата просто не е прието да живеят с родителите си често и много преди да навършат пълнолетие - пращат ги по училища и колежи далече от родното масто . Така че логична статистика На юг семейството и рода са съвсем различни неща
323
8
 
2
 
! Отговори
До 366 преди 2 години
Какво лошо има децата да са край родителите?По ли е хубаво да се изнесат на 19 години и като остареем да ни пратят в старчески домове.
322
2
 
17
 
! Отговори
Мосю Густав преди 2 години
Ааа, старата традиция - отглеждай децата близо до себе си, за да те гледат един ден теб. Отглеждате си домашни помощници, а не свободни хора. И им насаждате вина, ако решат да бъдат самостоятелни.
321
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До 349...Ние ВСИЧКИ носим гените на Първия-Адам!..Всички!..Така че с деца,без деца,НЕГОВИТЕ -на Адам гените,ПРОДЪЛЖАВАТ да съществуват..Разбира се,използвам "Адам" в качеството му на .."прототип","първоизточник"..ВСИЧКИ последващи изменения в генетиката на човека са в една или друга степен деформации на оригинала..
320
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
родителите сме виновни!..Нямаме вяра в децата си...Мислим си,че без нас те ще загинат..И ги СТИМУЛИРАМЕ да се навъртат покрай нас..Напр.:-Имам една позната..Тя има син на 50 може би,има и внук на 25..Големи мъже..Обаче като я гледам как ги ***.."Миличко,слънчице,бабе,..",с най-умалително име се обръща към сина си,който всеки момент ще стане дядо,просто ме втриса..Не смея да й направя забележка,защото ми е просто позната..Но сме така-глезим децата си,после се сърдим,че не стават за нищо..
319
9
 
5
 
! Отговори
До 349 преди 2 години
Децата са най-важното нещо на света.Човек предава гените си и след смъртта си продължава да живее чрез децата и техните поколения.Ако си направим ДНК тест ще се видят гените на някой предтеча преди 1000 или 10000 години. На хората без деца светът свършва след смъртта им.
318
2
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Няма имоти всичко е изкупено кво да правят хората. Пък същото време няма и работна ръка която да строй нови блокове за намаляващото ни население.Пак нали пенсиите са много големи мама и тате няма как ги харчат сами!
317
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не се изнасят и на 32, ами водят невестите при мама и тате в една стаичка. То е вериги доживот. Мама, тате, баба, деде...Всичко на едно място.
316
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до xaxsasб - Най-голямото богатство на един народ и държава са хората и семействата. Защо, защото освен ако не си от тези които създават патенти и т.н. - твоята бъдеща стойност за държавата и народа е 0 (нула). Като всеки има право сам да си реши как да живее.Иначе ти, като човек използващ всички плюсове на консуматорското ни общество, да наричаш другите консуматори е двулично и смешно.