При мама и при тате: Чак на 32 години българските мъже се изнасят

Младите в Швеция най-рано напускат дома
Обновена: 12 авг 2021 18:58 | 12 авг 2021 16:29, Камелия Цветанова
458
При мама и при тате: Чак на 32 години българските мъже се изнасят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По случай Международния ден на младежта статистическата служба на Европейския съюз публикува данни за възрастта, на която младите хора напускат дома на родителите си. През 2020 г. младите хора в ЕС са напускали дома на родителите си средно на 26,4 години, но тази възраст е различна в отделните страни членки, съобщи Евростат.

На най-късна средна възраст - 30 и над 30 години, напускат дома на родителите си младите хора в Хърватия (32,4 години), Словакия (30,9 години), Малта (30,2 години), Италия (30,2 години) и Португалия (30 години).

На най-ранна средна възраст - под 22 години, това става в Дания (21,2 години), Люксембург (19,8 години) и Швеция (17,5 години), показва статистиката.

В повечето северни и западни страни младите хора са напускали дома на родителите си средно на възраст между 20 и 25 години, а в южните и източните държави това е ставало на възраст средно между края на 20-те и началото на 30-те години.

Данните сочат, че мъжете остават по-дълго от жените в дома на родителите си. Средната възраст, на която мъжете в ЕС са напускали дома на родителите, е била 27,4 години, а при жените тази възраст е била 25,4 години. Тази тенденция е наблюдавана във всички страни. Единственото леко изключение е била Швеция, където жените са напускали дома на родителите си средно с 0,1 година по-късно от мъжете.

Най-големите разлики между мъжете и жените са били установени в Румъния, където младите мъже са напускали дома на родителите си средно на 30 години, а жените - на 25,5 години (разлика от 4,5 години). На второ място е била България, където при мъжете това е ставало средно на 32 години, а при жените - на 27,8 години (разлика от 4,2 години). На трето място в това отношение е била Хърватия, където и мъжете, и жените са напускали дома на родителите си на най-късна средна възраст в ЕС - съответно 34 и 30,9 години (разлика от 3,1 години).

В Швеция, Люксембург и Естония са били регистрирани най-малките разлики между мъжете и жените - съответно 0,1, 0,4 и 0,5 години.

Разликите между двата пола са били по-отчетливи в страните, където младите хора са напускали домовете на родителите си по-късно, а не са били толкова открояващи се в държавите, където това е ставало на по-ранна възраст, показват данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още по темата: мъжемладижениЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
13
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До 306 - ами то е и много просто, че ще търсим богати, а не някой бедняк, дето ще иска от сутрин до вечер на работа, после непрестанно готвене, пране, деца, понеже няма пет лева за ресторант или поне за някои облекчаващи домакинството екстри? Толкова ли не виждате, че нещата са еднакви, а не само да обиждате жените как били търсачки?
274
0
 
16
 
! Отговори
До 307 преди 2 години
Викаш само ергените да са обложени с данък.А старите моми-за тях трябва ли да има данъци?
273
9
 
9
 
! Отговори
До 306 преди 2 години
Много ясно,че мъжете ще търсим жени,които да се грижат за домакинството,да са хубави и да не ломотят много. За какво ми е някое грозно плямпало,което нито готви,нито чисти и пере.
272
7
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До до работят почтено - не се нервирайте - има някакъв процент мъже, за които всички жени без изключение са к....и, използвачки, бавноразв.....ващи се, дори и виновни за всички войни. Постоянно цитират хубавата Елена, макар и децата да знаят, че тя е повод, а не причина. Безмислено е да спорите с злобни, нискообразовани и в общи линии нещастни и депресирани хора.
271
1
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Много от пишещите са лицемери и гладна кокошка просо сънува.Ако човек не се научи да бъде отговорен до 25 г, след това е много трудно да взема смели решения и ще чака някой друг да го прави вместо него и ще си мисли, че ВСИЧКИ са му длъжни. Е, животът си е ваш последиците от решения също.
270
7
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До чакащия жените да търсели бедни като въшки - ще дочакаш тогава, когато мъжете започнат да търсят само грознички, неугледни жени. Стига с тези глупости, дето пишете и ревете как сме търсели само богати. Мечтата на 80% от мъжете, това знам лично от тях, Търсят тъ.пи хубавици, да могат да готвят и да мълчали. Бих добавила - и да се издържат сами.
269
11
 
4
 
! Отговори
мамин преди 2 години
Аз съм на 50 и живея с мама и тате, а децата също са с нас в една къща.За какво да даваме пари за нови жилища да пълнеме джобовете на тъпите брокери да плащаме данък сгради. Най- добре е всички на куп.
268
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам статия за жените които търсят спонсори, бедни са като въшки и само търсят кой с бмв и апартамент да им направи едно дете. Обаче балъците свършиха и сега са самотни майки и на квартира.
267
0
 
15
 
! Отговори
жорко преди 2 години
До АнонименТака е. На 18 години им събират багажа и навън. Следващото по възраст влиза в стаята им с радост. Държавата им дава заеми да учат, да живеят и др. помощи. Живял съм в Швеция 1990-1996. Имат чудесна държава и система, която е основана на използиването на техния човешки капитал - не лъжат, не крадат, работят съвестно. Ние това го намаме.
266
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция се изнасяли на 17,5г. А кой им плаща жилището и издръжката? На тази възраст още учат, едва ли работят и се издържат сами. Да са живи и здрави татко и мама.Тази статистика не е показателна- важното е не кога започват да живеят отделно, а кога стават независими от родителите.
265
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
интересно при кого и къде отиват жените щом се изнасят по бързо от родният дом.
264
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
- На 40 си вече, сине, а и ерген при това, няма само на наш гръб да живееш.- Изчакайте още малко, докато си намеря жена.
263
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
293, явно си нямаш представа колко струва една "западна къща". Звучиш ми като от соца. Бг мъжете в чужбина заработват навярно лелошо (не всички) и ако докопат да си купят прилично жилище в Бг е пак ОК.
262
6
 
10
 
! Отговори
до 296 преди 2 години
На теб ти харесват електронните игри не за друго, а за да избягаш от действителността.Нямаш връзка, щот жените са разбрали що за "бебе" си.А ако някога се решиш, като ти се падне някоя недотакована Мата-Космата на 35 с "благ" характер, веднага ще се върнеш към ел. игри.П.П. Да имаш деца е най-нормалното нещо в живота
261
10
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 293 - хаха защо за ситуацията трябва да се търсят виновни? На мен ми харесва да играя електронни игри и да бъда необвързан и въпреки, че не го правя на глас, често се смея на хора с деца. Осъзнатият човек е самодресиращо се животно и познавам много хора, които са се програмирали на полигамия. Вече 4 години не съм бил във връзка и е супер. Преди това в продължение на 10 години се опитвах да се убедя, че искам семейство, но винаги съм знаел, че е лъжа. Откритата полигамия е топа.
260
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ко лошо да живееш с родителите си ако не си обвързан. Да пълниш гушата на някой хазайн и да му плащаш ипотеката ЛИ? Приятел, живее с техните, взима над 1200 около, всеки месец спестява 1000 лева! Ако е на квартира, ще спести ***! Хората по този начин събират пари, за да купят апартамент, за бизнес, за кола, или за ремонти за техните си домове. Ама не ходи, живей сам, да си всиките пари за разходи, живей кат *** ама да кажат БРАВО самостоятелен си! Калкулатор изпозлвайте!
259
13
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Иначе съм твърдо ЗА живота близко до родителите. Не виждам причина да стоя в България ако не е заради майка ми. Работя дистанционно в АйТи сектора и отдавна съм осъзнал, че дали ще живея в Сингапур, Буенос Айрес или Бейрут е все тая и че стоя в България заради удоволствието да спя дори на работа. Ей сега майка ми е на село и аз директно си се намърдах в нейният апартамент в детската ми стая, да не живеем в 20ти век че да си създаваме семейства имаме електронни игри, тиндър, полигамия,
258
11
 
5
 
! Отговори
SPERMOLEY преди 2 години
хахахах много засърбели женички има тука които се дразнят от факта че "няма мъже" в България и няма кой да ги начеше здраво!Само че истината е че и мъжете и жените са ЕДНАКВО виновни за сегашната ситуация!истинските мъже отидоха в чужбина да бачкат да си построят хубави западни къщи с дворове и да си направят семейства. А в България цъкат на компютъра дори не ходят на работа т.нар. мъже! от друга страна жените не помагат с нищо за изправянето на тази ситуация...
257
10
 
13
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
На мен майка ми ми купи апартамент на 3 блока растояние и ме изгони като бях на 24. Сега съм на 30 и ме кара да си хващам жена, ама не е познала... Вече е твърде старомодно да си обвързан. Готино е да живееш сам. Толкова е уютно, че почти не си комуникирам с външният свят. Живял съм и с жени, страшно е натоварващо, по цял ден се вършат хаотични работи и по цял ден нещо се иска, търси, прави и т.н. Благодяра на ***, че ме научи на усамотение.
256
1
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
288Приемни изпити, кандидатствах сам по мое желание.Когато стигнах казармата, ми беше детска градина.На 14 г първата ми работа , хвърлях железа. Имам два белега от тях.Днешните 30 годишни са безотговорни защото са наняни твърде дълго.