Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против

Надигат се вълнения в страни като Австрия и Нидерландия
Обновена: 20 ное 2021 16:39 | 20 ное 2021 16:37, Красимир Ангелов
217
Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против
Снимка: БГНЕС

Серизони вълнения се надигат в Европа, докато правителствата се връщат към строги мерки като блокадите в опит да противодействат на новата вълна на коронавируса в стария континент, пише в свой анализ Investor.bg.

Въпреки солидният брой ваксинирани в някои страни, броят на новозаразените достига рекордни нива, а някои държави, включително Германия, Чехия и Гърция, налагат мерки, засягащи неваксинираните, тъй като здравните системи са на предела на силите си. Австрия отиде още по-далеч като обяви национална блокада от понеделник.

Демонстрации, прераснали в насилие, избухнаха в Ротердам в петък вечерта заради рестрикциите, които Нидерландия наложи заради вируса. Полицията дори изстреля предупредителни изстрели и разпръсна тълпата с водно оръдие. Съобщава се за най-малко седем ранени.

Още по темата
Нидерландското правителство предложи отрицателните тестове да бъдат изключени от националния здравен пропуск, позволявайки в него да попадат само ваксинация и преболедуване.

Провинция Саксония в Източна Германия – една от най-тежко засегнатите страни от настоящата вълна, късно в петък обяви по-строги ограничения на обществения живот. Коледните базари бяха отменени, а хората, които не са ваксинирани, са изправени пред полицейски час на местата, на които има най-много случаи. Бавария също заложи на микс от блокада и полицейски час.

Австрия предприе най-драстичната стъпка досега, като обяви четвъртата си блокада от началото на пандемията. Повечето магазини, ресторанти, спортни обекти и културни институции ще бъдат затворени през първите три седмици от блокадата.

Хиляди планират да се стекат във Виена в събота, за да протестират срещу мерките, които включват и задължителна ваксинация от февруари за участие в различни части на обществения живот.

Службите в Австрия предупредиха, че протестиращите могат да се опитат да влязат в болници, след като се появиха призиви за "действия" в групите срещу ваксините в социалните мрежи.

Полицията във Виена призова демонстрантите да останат у дома, предупреждавайки, че повече от 1300 полицаи ще бъдат на улиците.

Австрийската популистка Партия на свободата популяризира съботния митинг от дни. Демонстрациите бяха планирани, след като правителството въведе мерки, засягащи неваксинираните – стъпки, които сега обхващат абсолютно всички.

Дневните случаи на Covid-19 в Австрия нараснаха до рекордни нива този месец, а смъртните случаи, макар да не растат толкова много, са най-високите от миналата зима. Залцбург и Горна Австрия имат най-високата 7-дневна заболеваемост от Covid-19 в Европа, твърдят от Световната здравна организация.

Лотар Вилер, ръководител на института за обществено здраве в Германия RKI, коментира пред DPA, че контактите между гражданите трябва бързо да бъдат намалени в цялата страна, за да се спре нарастването на броя на заразените. Той също така призова са масово увеличаване на ваксинациите.

Около 68% от германците и 65% от австрийците са напълно ваксинирани срещу Covid-19, под нивата, за които се смята, че водят до „стаден имунитет“ срещу вируса. Те изостават спрямо съседни държави като Франция и Италия, но ваксинационните нива в Източна Европа са още по-ниски – от 59% в Чехия до 24% в България.

Цялата статия може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у нас Алибегов протестира,че му били нарушени правата.Де,сопа,де!
26
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй ама няма да се спрете с тия "ваксинационите нива "и тем подобни глупости,докога ще се правите на кьорави след като и страни с напълно ваксирано население и такива като нас чупят всички рекорди по заразяване!
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси демокрацията, избираш некви да те управляват и тия после си правят с нас квот си искат, та даже и армията ще пращтат да трепе .
24
3
 
23
 
! Отговори
Братя преди 2 години
Комунделите искат да затворят Европа, въпреки че всички са "ваксинирани", ерго вирус в момента не би трябвало да има.
23
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте на живо в ютуб протестите в Австрия, Франция и Италия, защото българските продажни медии няма да ги покажат.
22
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на Краварските вакси вируса мутира и стана десет пъти по заразен отколкото беше в първоначалният си вариант. В оригиналният си вид не заразяваше толкова много и смъртните случаи се брояха на пръсти. Това геовете у брюксел неможаха ли да го разберат. Поне народа разбрали го или си пита шапката. Поне 70 процента са га разбрали Затова и ваксинацията в БГ пропадна. Но западналите нищо не са разбрали и се ваксаха над 70 процента. Сега *** като мухи и управниците им се чудят какво става.
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протест ли, преди да пишете да бяхте изгледали някой репортаж от ТВ за какво става въпрос след тия мерки в Австрия, Чехия, Швейцария....
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако един лекар със световна репутация излезе пред ТВ и ни каже, че има измислена ваксина/лекарство против грип, тогава ще се боцна неколко пъти, ама нема такъв, само *** :))) Разбирам, то срещу фарма-мафията е трудно да се противопоставиш, търсят си нови клиенти :)))
19
2
 
34
 
! Отговори
nekoj преди 2 години
В Африка - 1-2% 'ваксинирани' - а масов мор няма, болниците не са пълни??? А 'боцнатите ' - Европа, Израел и Америка - се 'задъхвали' от нови случаи... Що ли?
18
4
 
13
 
! Отговори
Не знам преди 2 години
Как е в Китай, но по ОРТ казаха следния случай станал през седмицата - в Китайски град затварят цял увеселен пар с 36 000 посетители заради 1 позитивен. Май това, което искаха някои медици още в началото е непрекъснато тестване, ще излезе вярно. И у нас след като започна масовото тестване се откриха много случаи. После почнаха да ни досаждат с ваксините
17
3
 
40
 
! Отговори
до 14 от славянин преди 2 години
Най-набодения континент е европа, не някой друг, и въпреки това все нови рекорди по заразени с всеки изминал ден! Даже и шимпанзе вижда връзката между масовото бодене и рекордите по заразени, но не и нарковаксърите, което показва че IQ-то ви е под това на шимпанзето!
16
3
 
26
 
! Отговори
ковит ли? преди 2 години
Пий един нурофен, 3 дни чайчета и си готов. Стига сте се опитвали да го изкарате смъртоносна чума.
15
2
 
18
 
! Отговори
мееметчу преди 2 години
"""""Европа пак налага строги COVID мерки""""" ----- Щоту некой тихо е прошепнал на ушото на политиците у Еуропата, че Ваксата не струва и 5 цента (у евру)! Числоту на заболелите драматичну расте (кът у Шекспировъ драмъ) с или без вакса, мъ от друга страна еурупейските политици ги е страх да признаят тоз "Чуден Факт", щоту шъ трябвъ да свалят QR кодовете и не мой обяснат за кво съ похарчили стотици милиарди евро за неефективните ваксини!
14
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сте ваксинирани? Нали щяхте да сте свободни? Е, имате свободата да се боцкате през 6 месеца. Тази свобода ли искахте? Съмнявам се.
13
1
 
30
 
! Отговори
славянин преди 2 години
А властта и нейните копои сигурни ли са, че са готови да носят отговорност за кървавата баня, защото тя няма да се размине!?
12
0
 
46
 
! Отговори
Bg преди 2 години
Като си помисля, че точно преди 1 месец в Амстердам не носеха маски. Сега всичко се промени отново.
11
1
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Да наистина е така, освен това и посещава тайно жена ти което се разбира от натрупаната омраза и излияния в този форум.
10
57
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял свят има сертификати и ограничения. Китай, Япония , Южна Корея, нова Зеландия Австралия, САЩ, латинска Америка. Не е само в Европа. Тук,където има най-развша демокрация, най-закъсняват с ограниченията. Затова сега е мор е ужас. Другите не си играят на протести. Ваксинират се и ни гледат сеира.
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууууууу ко стана сега, взеха да се усещат западняците.......хахахаха :))) После само ние сме псували и роптаели :)))
8
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Европа, вече не е оная Европа на "свободно движение на хора, стоки и капитали". GAME OVER.