Доходите в Люксембург пет пъти по-високи от тези в най-бедната България

Неравенството между бедни и богати се задълбочава още
Обновена: 8 дек 2021 20:27 | 8 дек 2021 19:15, Камелия Цветанова
177
Доходите в Люксембург пет пъти по-високи от тези в най-бедната България
Снимка: Pixabay

Разликата в доходите на най-богатите и най-бедните европейци е нараснала в повечето страни от ЕС през последното десетилетие, показва нов доклад, който подчертава необходимостта от действия за премахване на бедността, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/, съобщи КНСБ.

Докладът "Неравностойна Европа" е изготвен от ЕКП и изследователския й институт ETUI. Според данните неравенството в заплащането се е увеличило в 14 държави членки между 2010 и 2019 г., най-вече в Унгария, Испания и Белгия, следвани от България, Естония и Италия.

Неравенството в заплащането на труда е намаляло най-много в Германия, Литва и Гърция, Латвия, Словения, Австрия, Португалия, Полша и Хърватия. България остава в групата на страните със силно подчертани разлики в заплащането. В доклада страната ни продължава да е негативен пример за най-бедната страна в ЕС с най-драстично ниски показатели спрямо останалите икономики.

През 2019 г. брутният вътрешен продукт /БВП/ на глава от населението на най-богатата държава членка - Люксембург, е почти пет пъти по-висок от на най-бедната - България, докато в ЕС-27 средният БВП на глава от населението е почти два пъти по-висок от този на България, се посочва в доклада.

Като цяло негативните изводи за неравенствата в ЕС се обясняват от ЕКП като резултат от свиването на дела на работниците, обхванати от колективни трудови договори, и намаляването или замразяването на относителната стойност на минималните работни заплати.

От 2000 г. насам обхватът на колективното трудово договаряне е намалял в 22 от 27-те държави членки на ЕС в резултат на политиките, провеждани от ЕС и държавите членки.

Неравенството в заплащането на труда се е увеличило в oсем от 14-те държави, в които относителната стойност на законоустановената минимална работна заплата като процент от медианната или средната работна заплата е намаляла или е била замразена от 2010 г. насам, посочва още докладът.

Eвропейските синдикати призовават за праг на достойнство за законоустановените минимални заплати, определен на 60 процента от медианната заплата и 50 на сто от средната заплата във всяка държава членка. Те искат забрана за отпускане на публични средства на предприятия, които отказват да участват в колективни преговори или нарушават споразумения, като част от мерките за увеличаване на обхвата на колективните трудови договори във всички държави членки.

ЕКП призовава за гаранции, че новата директива за минималната заплата няма да засегне съществуващата добре функционираща система за колективно договаряне в Швеция и Дания.

"Ясно е, че политиките, провеждани на равнище ЕС и на национално ниво през последното десетилетие, са увеличили неравенството и този доклад показва, че много работници са изоставени. Главните изпълнителни директори могат да си позволят повече лукс, докато милиони работещи хора се борят да платят сметките си за отопление, трябва да се хранят по-малко и с по-некачествена храна и са принудени да задлъжняват, за да си позволят наема. Едва ли е изненадващо, че през последното десетилетие социалната и политическата поляризация нараснаха", коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч. По думите на Линч, не бихме могли да бъдем по-далеч от "икономиката, която работи за хората", обещана от Европейската комисия.

Според нея докладът показва, че решенията на проблема са също толкова ясни, колкото и причината за него - адекватните минимални заплати са от решаващо значение за намаляване на неравенството, а по-силното колективно договаряне е най-добрият начин за действително справедливо заплащане. "Директивата на ЕС за минималните заплати е шанс да се поправят грешките от миналото и да се гарантира, че милиони работещи хора и техните семейства вече няма да живеят в бедност", заявява Линч, цитирана от КНСБ. Тя добавя, че ръководителите на ЕС и на държавите членки трябва да се съобразят със спешността, която изисква ситуацията, описана в този доклад, и да приключат преговорите по директивата възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да ти предлагат 500 лева, дори да си некакъв неграмотен, това е смешно за БГ.....:))) Очакват да си рискуваш жвота, да си полиглот, да имаш минимум 2 висши, но да взимаш минимална заплата.......хахахахаха :))) Еми нема как да стане това нещо :))
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко зависи от човешките ресурси, от хората. За сведение Люксембург нямат почти никакви природни ресурси. Значи са пет пъти по-умни от нас. Не знам как да се каже по-точно. А вие си гласувайте за недоразумения като Костадин Костадинов. Патриотизмът е в прогреса, не в регреса.
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боико преди да вземе държавата българия беше трипъти по зле от сега много по зле катастрофално зле така че не се управдаваите с него една птичка пролет не прави стига си михте ръцете с него управдания заради ваще несполуки не търсете вината само в хората търсете вината и в себе си не можеш да кажеш този е виновен за това и да го сочиш с пръст виновните са много не само тои много преди това българия е докарана до дъното и разграбена.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП фалираха 3 пъти България за първите 15г. след 1989г. Схемата им беше приватизация, кредитни милионери, банкови пирамиди. След трите фалита много бавно и трудно започна да се стабилизира държавата. И ахаа. Тъкмо хората започнаха да си насмогват на масрафа сега идват отново БСП на власт през задния вход с 26 депутата. Нинова като стане втори премиер отново ще върнат България с 32г. назад. Каква Швейцария ви гони? Комунисти там нямат.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За минималната заплата ли става на въпрос ? Щото тази точица като държава има 10 пъти по големи заплато от нас, разбира се изключвам нашите мутри, те са богопозани :)))
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, товарищи, как пропуснахме Лаксемберг.
28
7
 
6
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Нас ни управляваше *** Винету,ай да видим има ли в Люксембург шкафче като неговото?
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са богати ама на кредит. Прочетете какъв външен дълг имат. Ако ги засилят да го връщат няма да имат пари и за хляб.
26
1
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
На тая географска ширина с роми и ДПС между Турция и Русия няма как приятелю България да е Швейцария! Колкото и да ми се иска.. Не забравяй, че Швейцария го играе неутрал през войните докато ние ядем дървото през всичките наред..
25
2
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Изпратете им от нашите самоизбрали се депутати и след кратко време пак направете класация. Изненадани могат да бъдат само люксембурци!
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можеше и България да е Швейцария на балканите ама т.иквоча за 12 години на власт направи така че ни върна 200 години на зад
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сме гледали другите колко има. На изборите през април - Възраждане - и да си оправяме държавата с това което имаме. Може да не е много, но не е и малко.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наследство от тиквун паша
21
2
 
3
 
! Отговори
Четворната преди 2 години
Коалиция може и да успее да направи отново българите мултимилионери, като по Виденовско - като се има предвид, че Гечев им прави финансовата програма в молчето.
20
4
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мене монакските доходи по ме кефат от люксембургските.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При площ от 2586 кв км и население от 613 894 какво очаквате
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама там не ги е управлявал полуграмотен пожарникар, благодарение на него сме с най ниски доходи в Европа.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Люксембург е една малка измислена държава между Франция и Германия, служеща за банка и за регистрация на седалища на международни фирми, така че да плащат по-малко данъци отколкото в голямата държава.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко са в Монако, колко са в Монако?