Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?

Технически това става много лесно, обясняват експерти
3 апр 2022 12:20, Петя Славова
367
Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?
Снимка: БГНЕС

Който не плаща, няма да получава газ, каза Путин. Възможно ли е той действително да спре доставките за Европа? Чисто технически това става много лесно, казват експерти. Но какво ще прави тогава Русия с излишния газ?

Газово съоръжение

За да продължат да получават руски газ, чуждите клиенти трябва да извършват плащанията си през сметки в руската "Газпромбанк", предава "Дойче Веле". Това предвижда декрет, подписан от руския президент Путин. По сметките във въпросната банка ще могат да постъпват както евро, така и долари, а "Газпромбанк" ще ги обменя в рубли. Ако плащанията спрат, спират и доставките на газ, предупреди Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц и други западни правителствени ръководители реагираха спокойно на това последно развитие. "Във всички случаи за фирмите важи следното: те искат, могат и ще плащат и занапред в евро", подчерта Шолц. И все пак във въздуха витае заплахата от спиране на газовите доставки. Но може ли
Зеленски е уволнил двама "предатели". Киев твърди, че руски войници край Чернобил са били силно облъчени. Русия обвинява Украйна за първи път в нападение на руска земя. А опера в Сибир се отрича от Анна Нетребко.

"От чисто техническа гледна точка доставките на газ могат да бъдат управлявани, т.е. възможно е кранчето да бъде врътнато", казва професорът по енергийна икономика от Техническия университет в Дрезден Доминик Мьост. Подаването на газ към Европа може да бъде спряно много бързо, обяснява той. За целта просто трябва да се затвори един вентил.

Още по темата

По-различно стоят нещата със спирането на добива на газ. Според шефа на украинския енергиен концерн "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ФАЦ, Русия просто не може да спре тази дейност. "Сондажите не могат да се спрат просто така. Ще рече, че добиваните количества не могат да бъдат рязко намалени, което пък означава, че добитият газ ще трябва да се изгаря. Затова смятам, че по тръбите ще продължи да тече нефт и газ", казва той.

Китай като купувач?

Русия би могла да пласира една част от добитите количества газ в Азия, казва Мьост. През последните години Москва сключи редица договори за доставки с Китай и Индия, а в началото на 2022 Русия и Китай подписаха нов договор за доставки на 10 милиарда куб.м. руски газ годишно през следващите 30 години.

"Това обаче съвсем не означава, че Русия би могла да пласира в Китай всичкия газ, който добива", разяснява експертът. Той припомня, че не всяко газово находище е свързано с газопровод, водещ към Китай, а съществуващите тръбопроводи и сега са запълнени докрай.

Освен това Китай не е зависим от руския газ, казва Хорст Льохел, ръководител на Китайско-германския център към Франкфуртското училище за финанси и мениджмънт. "Китай няма да се нуждае от излишъците руски газ, ако Русия спре доставките за Европа", твърди той. Народната република може да покрива енергийните си нужди с въглища и ядрена енергия. Доставките на газ служат на Китай само за това да намали трайно емисиите на въглероден диоксид, твърди Льохел.

Изгарянето като последна опция

Ако Европа отпадне като купувач на руски газ, при всички положения една част от добитите количества ще трябва да бъде изхвърлена. "Една от възможностите е газът да бъде изгарян. Това обаче би била последната опция за Путин, тъй като това означава унищожаване на нещо, което струва пари", казва Мьост.

Според руския енергиен експерт Михаил Крутихин евентуалното спиране на газовите доставки ще има тежки последици и за Русия: "Ако Русия спре да продава газ за дълго време, някои от активните сондажи ще трябва да бъдат затворени. А не всички от тях след това могат отново да се отворят, за да бъде възстановен добивът", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мими, стой си на тъмно и студено и гладна. Не ни пречиш. Но не очаквай съчувствие нито да се включим в изпълняване на идеите ти. Да не си мислиш, че хляба се печв на слънце. Ниро, че житото расте бе подхранване с торове. Като НАТО учеше украинци кк д разполагат военни части в детски градини не протестираше. Нито когато биолаборарориите там правиха експерименти с болести. Нито кто искат д разположат ракети в укр. Срещу русия.
286
0
 
0
 
! Отговори
Хуйло преди 2 години
Е как- по стар фашистки почин ще напълня Русия с газови камери.
285
3
 
2
 
! Отговори
Мими преди 2 години
С тази газ спонсорираме войната , ние сме егоисти, предпочитам да спрем с тая руска газ , да не сме съучастници в тази война , когато си сипвам гориво в колата помагам на един убиец на деца и невини хора .Това си мисля , помислете и Вие, знам ,че това ,ще се отрази на икономиката , инфалация и т.н , но хора ли сме или машини за ***. Поне с това можем да дадем принос ,за да спре тази война.
284
12
 
1
 
! Отговори
Слава на Русия преди 2 години
Продажните българи как им се иска да заграбят имотите и ресурсите на руснаците.
283
1
 
1
 
! Отговори
Олиото брашното преди 2 години
Не го мислете, ще намали кранчето. Газта ще си остане там където трябва. Европа как ще готви без брашно и олио. Колко струва в Германия? Износа започна и у нас веднага скочи цената.
282
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре е да се замислим, какво ще правим ние с недостига на газ или с прекалено високата му цена. За Путин няма какво да се тревожим. Има си газ, нефт, злато, редки метали, пшеница. Все ще им намери приложение.
281
0
 
2
 
! Отговори
Бадъф преди 2 години
В попку прислонить
280
34
 
14
 
! Отговори
Pro ru.ssian преди 2 години
'' Успех на Русия, нека по-бързо се придвижва на юг към нашите граници! ''
279
22
 
35
 
! Отговори
Кунтьо преди 2 години
Най-богатата на ресурси държава в света е един от най-ниските стандарти на живот не само в Европа, но и в цял свят. Благодарение на побъркания диктатор Путнята - минимална заплата 330 лв на месец.
278
13
 
19
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Потин и руснацит ше ядат газ и ще пръ.цкат копейки това ще стане!
277
25
 
42
 
! Отговори
Драго преди 2 години
Спирайте го този газ бе! Щом това може да съсипе червената икономика и да спре войната, да го спираме тогава. Ще го преживеем някак си. Важното е да се спре с този геноцид.
276
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще се моля проекти като Wendelstein 7X и ST40 на Tokamak Energy да бъдат доведени до успешен край.Е,тогава вече никой в света няма и да си помисли да използва газ.Интересно съвпадение е ,че Wendelstein 7 X се намира точно там където е краят на тръбата на Северен поток-в Грейфсвалд.Та дано още преди газа да са го спрели Wendelstein 7 X да потръгне!
275
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще я продава на много ниска цена в Азия. И така от там ще се насочва към Турция. Това му е изхода.
274
24
 
15
 
! Отговори
До 312 преди 2 години
Абсолютно вярно! Европа и САЩ наистина разполагат с невероятни технологии от ново поколение. НО те са предвидени за внедряване и масово ползване след установяването на новия световен ред. Сега няма смисъл да се дават на диваците защото ще се изтрепят с тях. След като въведат нов ред тогава ще пуснат и новите технологии. Както стана със сегашните. Военните имаха таен интернет, компютри и мобилни телефони още 1960г. а обикновените хора получиха достъп до тези технологии чак 1990г като падна СССР.
273
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще намали добива, как какво. Излишен газ няма.
272
20
 
22
 
! Отговори
Изкуствена зависимос преди 2 години
Европа реално няма нужда от руски ресурси. Не разбирам защо всички се тревожат за газта? Това е много странно имайки предвид технологиите с които разполага ЕС. Европа има достатъчно учени и ресурси с които могат да построят хиляди малки ядрени реактори от ново поколение. Технологиите ги имат налични във Франция и Германия и то от доста отдавна. Но поради незнайно каква причина нарочно ги задържат. Сякаш изчакват нещо да се случи преди да пуснат новите технологиите за масово ползване.
271
9
 
12
 
! Отговори
БГ платец преди 2 години
Ще плащаме в натура! На рускините в президентчето...
270
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малкия да стяга куфарите за Хага, че го търсят да го бият.
269
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще прави Путин с излишния газ ...... ще прави като вятъра :)
268
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е расия да бъде на е бана .