Мариупол едва се държи, опитът за евакуация е неуспешен

Последните събития около войната в Украйна
21 апр 2022 07:00, Петя Славова
208
Мариупол едва се държи, опитът за евакуация е неуспешен
Снимка: БГНЕС

Мариупол едва се държи, Русия тества балистична ракета, Уимбълдън раздвои света. Последните новини около случващото се в конфликта в Украйна, предава БГНЕС.

Мариупол може да падне до "часове"

Командирът на силите, защитаващи Мариупол от стоманодобивния завод в обсадения пристанищен град отправиха отчаяна молба за помощ, заявявайки, че неговите морски пехотинци "може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове".

"Врагът ни превъзхожда с 10 към едно", казва Сергей Волина от 36-та отделна бригада на морската пехота.

 Опитът за евакуация е неуспешен

Усилията за евакуация на цивилни от Мариупол отново се провалиха заради руски обстрел, твърдят официални лица в Киев. „За съжаление днес хуманитарният коридор от Мариупол не сработи по план“, казва вицепремиерът Ирина Верещук.

 ООН иска срещи между Русия и Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска да се срещне с президентите на Русия и Украйна в съответните столици на страните, каза говорител на ООН. Тъй като организацията беше до голяма степен отстранена от конфликта досега в конфликта, Гутериш отправи искането в писма, изпратени до руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски.

 Само части за самолети

Министерството на отбраната на САЩ оттегли твърдението си, че Украйна е била снабдена с повече самолети, заявявайки, че са доставени само части.

Още по темата

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че макар самолети с фиксирани крила да са били предложени от неидентифицирана страна за укрепване на отбраната на Киев, "те не са получили цели самолети от друга нация".

 САЩ ръководят бойкота на Русия на Г-20

Финансови служители от най-богатите страни в света се събраха, за да се справят с глобалните предизвикателства, включително възможна продоволствена криза. Преди това, обаче, трябва да преодолеят помежду си напрежението заради руската инвазия в Украйна.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън повлече крак за оттеглянето на множество финансови министри и шефове на централни банки, които изключиха камерите си при стартирането на речта на руския министър. Към Йелън се присъединиха британски, френски и канадски служители.

 Немско главоболие

Германският канцлер Олаф Шолц е под натиск заради отказа да изпрати тежки оръжия в Украйна. „Вярваме, че Бундесверът ще бъде в състояние да ни снабди с оръжията, от които се нуждаем в момента“, каза посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник пред телевизионния оператор ZDF. "Не знаем защо това не се случва."

Генерал Маркус Лаубентал твърди, че Берлин не е в състояние да изпрати оръжията, които Украйна иска, тъй като това би "значително отслабило собствената отбранителна способност на Германия".

 Повече от пет милиона са вече бежанците от Украйна: ООН

Повече от пет милиона украинци вече са избягали от страната си след руската инвазия, съобщи ООН.

ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците, съобщи, че 5 034 439 украинци са напуснали след нахлуването на Русия на 24 февруари.

За разлика от тях над милион украинци са се върнали в страната си от началото на руската инвазия, каза говорител на граничните сили на Киев.

Киев предложи преговори с Русия в обсадения Мариупол

 Украйна предложи да проведе "специален кръг" от преговори с Русия в обсадения град Мариупол

"Да. Без никакви условия. Готови сме да проведем „специален кръг от преговори“ точно в Мариупол", написа в Twitter главният преговарящ на Украйна и помощник на президента Михаил Подоляк, цитиран от АФП. "Едно на едно. Две на две. За да спасим нашите момчета, Азов, военни, цивилни, деца, живи и ранени. Всички. Защото са наши. Защото са в сърцето ми. Завинаги", написа Подоляк.

Ракетна заплаха

Президентът Владимир Путин каза, че Русия е изпробвала успешно своята междуконтинентална балистична ракета "Сармат", добавяйки, че оръжието от следващо поколение, способно да носи ядрени заряди, ще накара враговете на Кремъл да "помислят два пъти".

 Шеф на ЕС в Киев

По време на посещение в Украйна върховният представител на ЕС Чарлз Мишел каза, че съюзът ще направи "всичко възможно", за да помогне на Украйна да спечели войната и че молбата на Киев за членство в блока е "приоритет".

Той също така настоява военните престъпления, за които се твърди, че са извършени от руски сили, да бъдат разследвани.

 Офанзива в Донбас

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че нейните войски са отбили руска атака в град Изюм, вход към източния регион на Донбас, който е обект на голяма руска офанзива.

Киев също заяви за загубите на врага при украинска контраатака близо до град Маринка в южната част на Донбас, където проруските сепаратисти се бият с правителствените сили от 2014 г.

 Дебатите на финландските депутати за присъединяване към НАТО

Финландският парламент започва дебат за това дали да се стреми към членство в НАТО.

Русия предупреди за ядрено натрупване в Балтийско море, ако Финландия и съседна Швеция, която също обмисля присъединяване към НАТО след инвазията, се присъединят към западния съюз.

 Забрана на Уимбълдън

Уимбълдън забрани руски и беларуски играчи от тазгодишния турнир от Големия шлем заради нахлуването на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
54
 
12
 
! Отговори
Героите на Мариопул преди 2 години
Дано Украинците успеят да пробият обсадата от вън.
92
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В навечерието на специалната операция в рамките до седмица руските политически анализатори черпещи информация от разни кръгове като едно политическо разузнаване говорещи в кръга на политическия препоръчителен анализ с прогнози за свеждане до знанието на техните обществени по направления,ведомства,отрасли с прави действия за набиране на информация и обратни за реагиране на службите им подходящи с агентите на уж на държавни служби и от вербувани на тяхна и чужди територии,че ще има масови убийства
91
8
 
54
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 2 години
България незабавно трябва да излезе от тази фашистка организация, подчинена на САЩ, наречена НАТО! Българските медии трябва да престанат да дават трибуна на наркоманите от украинското фашистко правителство, както да престанат да дават трибуна на извергите нацисти от батальона Азов и всякакви подобни садистични формирования. В българският парламент не може да се дава трибуна на ръководителите на украинци пряко ръководили и участвали в този геноцид! Един ден ще се срамуваме от постъпките си днес
90
6
 
40
 
! Отговори
Христос Воскресе! преди 2 години
И животът в Мариупол се върна! Там се вее руското знаме, хората са по улиците, погребват жертвите на "национал-демократа" клоуна Зеленски, разчистват руините и се радват на пролетта, която носи надежда.
89
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осем области - Луганска, Донецка, Харковска, Херсонска, Запорожка, Днепропетровска, Николаевска и Одеска са новите руски територии с общото име Новороссия.
88
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122: Какво значи "поискаха помощ от чеченците"??? Чечня е част от Русия, а военните части в Чечня са част от руската армия. При това прекрасно обучена и боеспособна част. Защо да не ги изпратят да воюват?
87
5
 
33
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 2 години
Да не се окаже, че "борещи се за демокрация " натовски офицери в едно с военни части от натовските държави, са организирали експлоатацията на военни лаборатории и произведеното в тях био и химично оръжие, както и същите тези офицери и военни части са въоръжавали и обучавали украинските неонацистки военни формирования , как "демократично" да избиват цивилни граждани на Украйна и как "демократично" да палят живи хора и как садистично да се отнасят към военопленници!
86
5
 
42
 
! Отговори
Важно уточнение преди 2 години
Мариупол е освободен. Над всички обществени сгради се вее руски флаг. Хората в града получават хуманитарни помощи от руски военни камиони. Има кадри в Телеграма. Даже показват отворени магазини и заведения, които са оцелели. Цивилни се разхождат спокойно. Единствено групировката на нацистите от полка Азов е обградена в завода Азовстал. Там държат и цивилни граждани, като заложници и жив щит. Съдбата на бандеровци ще бъде като на шеста армия при Сталинград. Ако оцелеят ще бачкат в Сибир на - 60 !
85
7
 
40
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 2 години
Колкото повече се доближават до край на военните действия в Мариопул, толкова повече се увеличават опитите на украинският президент и международни организации, подчинени на САЩ, да "освободят цивилното население" от подземнията на завода Азов ! Странно, дали тези цивилни лица няма да се окажат облечени с военни униформи на натовски офицери. Какво ли още, толкова компрометиращо, ще излезе от азорските подземния? Истината трябва да бъде обяснена и обявена пред целият свят!
84
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същността на доброто е: да опазваш живот, да развиваш живот, да изведеш живота до най-висшата му стойност. Същността на злото е: да увреждаш живот, да възпираш живота в неговото развитие. Русия върши Зло и с право я наричат Империята на злото. И всички, които я подкрепят всъщност служат на Злото.
83
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мариупол падна. Държи се заводът.
82
3
 
21
 
! Отговори
Любопитно ми е преди 2 години
Вчера ми разбиха мазето и откраднаха 25 буркана компот. Дали са били украински герои от Азов? Те са с опит по мазета. За компотите не ме е яд, но са взели и дамаджана селска ракия, подарък от мой другар.
81
2
 
46
 
! Отговори
НИМРОД преди 2 години
ДНЕС В БЪЛГАРИЯ СА ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА НА ТАЗИ ФАШИСКА *** , УТРЕ КАТО ГИ ПУСНАТ ОТ МАРИУПОЛ ЩЕ ДОЙДАТ ТУК И ТЕ! Защо държавата ни храни някакви навлеци които за да получат два пъти по 40 рева се регистрират на две места - НА МОРЕТО и в СОФИЯ! На някой направи ли му впечатление как ТУРЦИЯ нападна преди ден ИРАК и избива мирни иракчяни?!!! Сега и КЮРДИ от Ирак ли ще приемаме?!! ЗАЩО НИКОЙ НЕ ОСЪЖДА ТУРСКАТА АГРЕСИЯ?!! Защо мисирките мълчат, в жабешкия хор по оплюването на Русия ?!!
80
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията има малко общо с реалността. Пропагандата ви е на махленско ниво. Не ви ли е срам, от човешка гледна точка, да наричате гну'сните нарко'манизирани ф'ашаги "защитници на Мариупол"? Азовският командир във видеото реве като "женско междукрачие". Срам и позор! Да си пусне един куршум в главата - на г,нусния му живот такава смърт приляга.
79
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахмат Сила, в Азовстал действат чеченци.
78
8
 
20
 
! Отговори
Смело в борбата! преди 2 години
Хич ни съ бойте, НАТОто е зад вас!
77
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последен шанс, за нацитата. Изобщо, не казвали на войниците, че има коридори, за да се предават. Е днес, ще им се стъжни.
76
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градската част на Мариупол е под руски контрол поне от месец. Русия да се напъне малко да вземе целия Донбас, да го анексира и да спира тази война, че на всички им омръзна вече от нея.
75
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Режима на Зеленски пада, Украйан ще бъде освободена, да се готви Белгия и Британия. Свобода за Каталуния, Шотландия,Фландрия.. доста регионите искат да се освободят от примката на банкерските фамилии. Който е прецакан от статуквото ще търси сметка .
74
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"великата руска армия" е толкова велика, че Украинците ги наритаха от Киев. Толкова е велика, че им потопиха корабчето. Толкова е велика, че поискаха помощ от чеченците. Толкова е велика, че щеше да превземе Украйна за 2 часа, а вече 40 дни не може да превземе 1 градче.