Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!

Според Красимир Катев, са несъстоятелни аргументите, че инфлацията ще скочи
2 юни 2022 07:10, Петя Славова
498
Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!
Снимка: БГНЕС

Няма категорични и солидни аргументи против влизането на България в еврозоната, а колебливата позиция на някои политически сили се дължи на популистки съображения. Референдумът е излишно упражнение и не е отговорна национална позиция. Това коментира Красимир Катев, управляващ партньор в "Делта кепитъл инвестмънтс" и бивш зам. финансов министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Всички политици, които искат референдум го искат с користни политически цели, всеки иска да дръпне килимчето под коалицията и да тръгне по популистката вълна. За много неща е хубаво да няма референдуми, както например във Великобритания. Там хората се подведоха и сега са много по-зле икономически", смята той.

Още по темата

Катев е категоричен, че приемането на еврото ще доведе до повече инвестиции и по-високи доходи. „Да имаме втората по сила валута в света носи репутация, самочувствие, голямо улеснение при пътуване, по-ниски разходи за трансакции. В краткосрочен план ще имаме и по-ниски лихви по заемите, макар да се очаква че скоро лихвите ще се вдигнат от ЕЦБ. За сметка на това ще има прилична лихва по депозитите в евро“, припомня той пред Bloombergtv.bg.

Според него аргументите, че инфлацията ще скочи с приемането на еврото са несъстоятелни особено като се има предвид, че България е във валутен борд с еврото от много години. „Де факто ние сме в еврозоната от 25 години, казва той. „Поради строгия валутен борд и липсата на монетарна политика в България ние консумираме всички негативи от това да сме вързани за еврозоната без да имаме място на масата и да ни се чува гласа.“

Катев смята, че трябва да се погледне опита на другите държави от Източна Европа, които вече са приели еврото. По негови думи Латвия, Литва и Естония са отчели единствено позитиви от това, като първоначалната инфлация след приемането е била между 0.3% и 0.4%.

И в Хърватска имаше популисти, които искаха да изчакват и да правят референдум, припомня той, „но там политиците постъпиха далновидно и не допуснаха това. Ние започнахме процеса заедно с тях, но те вече са одобрени и ще въведат еврото на 1 януари 2023г.“

"Според мен опозицията срещу приемането на еврото се води от местни корпоративни интереси, които смятат че банковия надзор ще бъде по-лек при БНБ, макар че откакто влязохме в банковия съюз големите банки вече са под надзора на ЕЦБ. Може би по-малки играчи имат интерес да останат необвързани. Има и руски лоби в България, която води хибридна война срещу еврото. Някои популистки партии са яхнали тази метла и смятат, че ще им донесе позитиви при евентуални избори", смята Катев.

Относно Унгария, Полша и Чехия Катев подчертава, че „те са по-развити икономики, при тях аргументите срещу еврозоната са наистина националистични, особено в Унгария. В Чехия вече са с толкова силно развита индустрия при която имат полза от това да водят собствена монетарна политика. Видяхме, че сега те вдигнаха лихвите много по-рано, в момента техните лихви са 4-5%. Те имат възможност да водят адекватна и независима монетарна политика, а ние нямаме това. Техните централни банки водят по-адекватна политика от ЕЦБ допреди 6 месеца. Ние от своя страна печелим членство в много силен блок, с дългосрочна стабилност и ниска инфлация“, категоричен е той.

Катев предупреждава, че има "80% вероятност догодина да не покрием критерия за инфлация. По правило ние трябва да имаме не повече от 2% отклонение от средната инфлация на трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната. Това е много трудно да се постигне при настоящата ситуация и има голяма вероятност ние да не покрием този критерий". За сметка на това по негови думи „правителството и БНБ са се насочили към търсенето на компромис‘.

Целият разговор вижте на Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
3
 
32
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и защо е "НЕРАЗУМНО" да има референдум за еврото ?!?!?!?!...Кое му е "неразумното" ?-Че ще бъде попитан народа за неща,които ПРЯКО ГО ЗАСЯГАТ ?!...Тия АГИТАТОРИ дали си дават сметка какви ОТРОВИ са ?..-Едва ли!...Лошото обаче е,че и НИЕ не оценяваме степента на ОТРОВНОСТ,която нац. ни предатели ни НАТРИСАТ..
357
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя работата е ясна, 2024 приемаме еврото, със или без наше съгласие, 2045 Русия ни освобождава от ЕС, хахаха, дано да не съм прав, ще ми се да имам спокойни старини
356
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 382: то и телефони с шайба и кабели се продават, ама това, не означава, че на ден ще се купят повече от 100 в цяла Европа.
355
11
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 382: като знаеш какво можеш да произвеждаш какво чакаш? Как ти пречи ЕС да си създадеш фабрика? Пречи ти да се регистрираш ли? Пречи ти да наемаш работници ли? Как точно ЕС точно на теб ти пречи за така бленуваната от теб фабрика за калкулатори? Пазар ли нямаш? Ето ЕС е голям пазар, даже митница няма да минава стоката ти, днес я правиш в България, утре е на щандовете в Германия, а там всички се редят на опашка и чакат ли чакат някой да им достави калкулатори!
354
5
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 382: е какво чакаш тогава? Давай, прави фабрика и повай да произвеждаш. Това, че нещо се предлага, не означава автоматично, че ще имаш достатъчно поръчки, че да поддържаш производство, ама това в Аз Комсомолеца не го пише, нали? Ти какво си мислиш? Че на ден в света се купуват по 200000 калкулатора, че да може да си поддържаш фабриката ли? И с какво ще ги правиш? С машини от перестройката на СССР от 30-те години на миналия век ли? Или чипа на Бил Гейтс ти пречи?
353
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напират за еврото защото еврото до няколко години ще стане цифрово всичко ще се плаща електронно няма да има кеш. Ей заради това напират.....а тогава контрола става тотален.... ако не го приемем няма как толкова бързо лева да стане дигиталени съответно няма да могат да ни контролират и икономика и всичко...
352
2
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Отиваш в емаг и пишеш калкулатор и виждаш богат избор, ама няма български за съжаление. Толкова за познаията ти по икономика и приемане на еврото.
351
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красимир Катев е поредния ***. Не само, че ще стане по-скъпо, а и България ще загуби последната капчица независимост, която има. Финансовите решения ще се взимат изцяло от Брюксел. С налагане на еврото ЕЦБ ще задължи България да изплаща дълговете на чужди държави.
350
0
 
12
 
! Отговори
нагледци преди 1 година
До kk Тоя е от тия богатите, които обикалят света, ама се циганят, щото горките трябвало да платят за обмена. Неоспорими ползи имало, но до сега само това чувам - ще спестят превалутирането. Това не може да е довод за смяна на валутата.
349
1
 
19
 
! Отговори
kk преди 1 година
До Анонимен До "Референдуми се правят в страни с интелигентно население като Швейцария, а в БГ референдумите трябва да бъдат забранени в Конституцията!" Както имаме задължението да плащаме данъци и да хрантутим депутати, така имаме и правото да кажем какво искаме, включително и като референдум. Да не забравяме, че депутатите са избрани от нас, а не назначени от ЕС. И като се смяташ за нещо повече от обикновените българи, взимай куфачето и марш където ще се чувстваш 'сред равни'
348
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това доживях. Да чета официални призиви за отменянена демокрацията. Все повече ми се повдига от политиците и политиката. А и как изобщо журналистите си позволяват да публикуват това....
347
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдуми се правят в страни с интелигентно население като Швейцария , а в БГ референдумите трябва да бъдат забранени в Конституцията !
346
4
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 375: електрокарите с какво искаш да ги правим? Със суровини които нямаме, с машини от средата на 19 век и с техническо мислене от зората на социализма? С образование в университетите в което говорят за компютрите като нещо което ще започне да навлиза в светът след 30+ години? Без модерна апаратура за създаване на модел? И кой те спира? Прави фабрика и давай, че и заплати можеш да даваш каквито сметнеш за добре. Какво чакаш още? Позволение от Господ или завода да падне от небесата?
345
2
 
3
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
А за електрокарите нещо да кажеш? За плодовете и зеленчуците?
344
1
 
5
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Статистиката я има и е в НСИ трябва само да се потрудиш и да отидеш на сайта на НСИ в раздел библиотека и да потърсиш натурални показатели на икономиката за 1990 -2020г. Само че се различава профила и мноооого , щото както по-долу някой ти каза услугите са 70% а индустрията 25%. Успех ти желая с търсенето.
343
4
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 370: ти сериозен ли си? В 21 век електронни калкулатори? Ти какво очакваш всеки да си зареже телефона и да си купува сметало, че да можеш ти да работиш? В 21 век не сме произвели нито един калкулатор, че то кой вече си купува такова нещо? Имаш го вградено в компютъра и телефона, но неее, ние сме смазани икономически защото не сме произвели архаично изделие от една отминала ера. А, че дялъни камъни за воденици вече не правим няма ли да дадеш за пример?
342
1
 
1
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
какъв курс ще минеш, ако не ти разреши работодателя? какво обединение за да наколенчиш работодателя ще направиш? Ми нали още си казал А и си навънка, ще вземе другия по-простия но по-покорен.
341
5
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 369: тази комунистическа стъкмистика от вестник комсомолеца днес съм я чувал. Но никъде в НСИ няма такава статистика! Дори и да приемем, че е вярно (което не е), колко от това което сме произвели се е пласирало на пазара? Една фирма като е успешна, тя ще оцелее, защо сега не ги произвеждаме? А? Това, че си бълвал голямо количество непродаваема стока не прави икономиката ти силна или на печалба. Голямата гордост, че 1988 сме произвели 10000 дрелки по стандарт на СССР от 1940г.
340
1
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
ИЗНОС:Електронни калкулатори: През 1988 г. 46 700 бр. Сега 2014 г. 0 бр.Електрокари: През 1988 г. 44 700 бр. През 2014 г. 0 бр.Телефонни апарати: През 1988 г. 630 000 бр. През 2014 г. 0 бр.Радиотелефони: През 1988 г. 121 000 бр. През 2014 г. 0 бр.Пресни плодове: През 1988 г. 139 000 тона През 2014 г. 7 000 тона.Домати: През 1988 г. 78 900 тона През 2014 г. 1 100 тона.
339
0
 
7
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.Електрокари: През 1988 г. 47 400 бр. През 2014 г. 180 бр.Мотокари: През 1988 г. 35 100 През 2014 г. 210 бр.Домашни хладилници: През 1988 г. 111 000 бр. През 2014 г. 0 бр.Цветни телевизори: През 1988 г. 124 300 бр. През 2014 г. 0 бр.Памучни платове: През 1988 г. 362 млн. кв. м. През 2014 г. 8 млн. кв. м.Айде смятай!