Меркел: За Путин само властта е от значение

Тя изчерпала властта, нужна за да се повлияе на руския президент
25 ное 2022 11:41, Йоана Цонева
61
Меркел: За Путин само властта е от значение
Снимка: БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия, предхождаща февруарската инвазия на Владимир Путин в Украйна. В интервю за Spiegel тя заяви, че в края на мандата си била изчерпала властта, нужна за да се повлияе на руския президент.

Меркел разкри, че се е опитала да свика „европейски формат на разговори“ с Путин и с френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 г. – след срещата на руския държавен глава с Джо Байдън. "Но нямах властта да постигна своето", каза тя. "Наистина всички знаеха: през есента тя ще си отиде".

След четири мандата като канцлер Меркел напусна поста през декември 2021 г.  Последно посети Москва през август миналата година. „Усещането беше много ясно – по отношение на властовата политика – ти си свършена“, констатира тя, тълкувайки отношението на руснаците спрямо нея. „За Путин само властта е от значение“.

Още по темата

Знаменателно е, че за последната им среща Путин е довел със себе си външния министър Сергей Лавров. Преди това двамата с Меркел са се срещали на четири очи, отбелязва тя.

Относно инвазията на Русия в Украйна, предшествано от седмици на масирано военно струпване по границите - мнозина твърдят, че Меркел и други лидери на ЕС е трябвало да възприемат по-твърд подход към Кремъл още тогава. Експертът по външна политика в нейната Християндемократическа партия (ХДС) - депутатът Родерих Кийзеветер, е сред тези, които казват, че тя е знаела, че Путин се опитва да раздели и отслаби Европа, но е смятала, че "меката сила" е правилният подход. Преди инвазията Кийзеветер твърдеше, че Германия е твърде зависима от руския газ.

В интервюто за Spiegel Меркел заяви, че нейната позиция по отношение на Украйна по време на мирните преговори в Минск е дала на Киев време да се защити по-добре от руската армия. В беларуската столица беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и по време на нейната война в Донбас. Но ключовите точки, включително разоръжаването и международното наблюдение, не бяха изпълнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Построявайки Северен Поток 2 и заобикаляйки Украйна, Германия и отне единствения коз срещу Русия. В момента, в който Украйна изгуби коза си на политическата карта, Русия я нападна. Само се чудя, дали Германия и Русия се бяха наговорили, или Германия просто са глупави.
44
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо не спряхте порошенко с неговите изцепки 8 години русия ви изчака да севземете в ръце напълнихте европа с бежанци съсипахте техния живот и този наевр народи сега и украина впк на сащ и останалите не си ли напълниха гушите8 месеца вече хаиде спрете се вече искаме мир и спокоиствие
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По лайковете се познават.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшивите лайкове няма как да помогнат на Украйна сами по себе си. Но те помагат на пълзящата украинизация. Защото Запада няма да спре с оръжията. Освен че ЕВропейските народи издържат бежанците ще трябва да плащат и борчовете на Украйна защото САЩ може би ще си потърсят парите от ЕС. То развяването на чуждо знаме не е случайно. Съпричастност още много дълго ще трябва. На сорросоидите запада им плаща те са лесни. От където дошло там отишло , а вие бг ще плащате със собствените труд и пари.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизъм и фашизъм има в Европа. Европарламента и Еврокомисията са доказателство за това . Те са на светлинни години от пазарна икономика колкото и да приписват на Русия това с една особена омраза че се чудя бг ли си. Мисля че не. Срамувам се от родоотстъпниците.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робите са слепи за диктатурата. Те я носят на гърба си но не я виждат а тя ще им извади очите...
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел беше четири мандата и можеше да продължи но се наложи да се откаже защото политиката на добра воля вече отмина и сега има нова политика на война. Русия и Украйна са изпълнители по неволя .
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това корилото бе да не говорим за това че се пише Россия а не като тебе. Важното е че имаш много много удобрения . Айде отнемай ми достъпа.
37
6
 
4
 
! Отговори
нормален преди 1 година
абе меркел , кажи нещо за мигрантите . още ли да сме толерантни и търпеливи ?
36
8
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Това че Меркел се задържа толкова дълго на корилото на най-развитата в обществено-икономическо отношение държава в Европа, говори недвусмислено за нейните качества, това че позволи на много мигранти от горещи точки на планетата да потърсят спасение в Германия пък говори за съвременна Германия, която се отрече от хитлеровият фашизъм и изкупва грешките си по един хуманен и цивилизован начин, за разлика от нея путинова раша и сега доказва че комунизмът и фашизмът в рассия са еднозначни понятия.....
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата по форумите се превръщат в една диктатура на НПО мненията които са политкоректни и всички останали мнения ако не бъдат изтрити или не им бъде отнет достъпа или и двете както вече много пъти ми се случи ей тъй на.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко мнение го пиша по два пъти уж че кода бил сгрешен. Ок но не е тъй.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Лошо. Колкото и минуси да ми слагате минусчиите това го пише в прав текст по горе. Всеки може да го прочете. Може да прегледате и въпросната реч. Слагай минусите то лицемерието ви е на всякъде.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ний пак сме тук групичката която също открито признава че целта им е да променят обществените нагласи в Атлантически чрез лъжи инсинуации манипулации и открити фалшификации.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая тетка забрави, че се беше вкопчила във властта чак до пенсионна възраст. Не даде път на младите докато не започна да се тресе и олюлява по срещите.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гумата пак е тук.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лошо. В прав текст признава че са лъгали за да може украйна да се въоръжи. В навечерието на войната Путин каза : Запада ме излъга.
28
9
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Власта има значение ... ако Меркел е преизбирана 5 пъти, то е било на демократични избори много от които е печелила с минимална преднина...в рассия кремълските аятоласи, като путин печелат с по 75-80% от гласовете на подопечните си гласоподаватели, като често опонентите им са застрелвани като Политковская и Немцов, или са вкарвани в затвора като Навални...само Великият Слънцеограян лидер Ким чен Грух води на путин по "всенародна любов", а това е показателно за всичко което се случва в рассия
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пиша едно. Коректора го преиначява. Аз го поправям и пускам. То излиза както то си знае. Демек да тормозим хората до край. Докато не ги уморим.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи Украйна трябвало да се разоръжи а тя се въоръжила и милитаризирала още повече.