Столтенберг: Русия няма да се откаже да поеме контрола над Украйна

Според него е нужен дългосрочен план за подкрепа за Украйна
2 яну 2023 07:30, Петя Славова
461
Столтенберг: Русия няма да се откаже да поеме контрола над Украйна
Снимка: БГНЕС


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че е необходим дългосрочен план за западната подкрепа за Украйна, която се противопоставя на Русия.

"Трябва да сме подготвени за дълъг период от време, защото, както забелязахте, Русия няма намерение да се откаже от основната си цел - да поеме контрола над Украйна", каза Столтенберг.

Още по темата

Според него успехите на украинската армия не бива да създават измамно усещане за предстояща победа на Киев.

"Украинските войски контраатакуват от месеци, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, а много от мобилизираните сега преминават обучение. Всичко това подсказва, че те се подготвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива", заяви генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг подчерта, че в сегашната ситуация Украйна има голяма нужда от военна подкрепа от Запада, предава БТА.

"Ако искаме мирен договор да утвърди позицията на Украйна като суверенна, независима и демократична държава в Европа, трябва да й осигурим подкрепа. Включително и военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима европейска държава", уверен е Столтенберг.

"Повечето войни завършват с мирни преговори. Това вероятно ще се случи и в тази война. Но знаем, че условията, при които ще бъде сключен мирът за Украйна, зависят изцяло от баланса на силите на бойното поле", заяви генералният секретар на Северноатлантическия пакт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
13
 
2
 
! Отговори
Моля американските преди 1 година
Но на въпроса ми пак не можеш да отговориш а?
309
16
 
7
 
! Отговори
До 353 преди 1 година
Е по добре от Нато, те цели 20 години освобождаваха в кавички Афганистан и се провалиха!
308
3
 
17
 
! Отговори
До 351 преди 1 година
Да, освобождава Украйна 11 месеца и още не може да я освободи. Смях с магучая и непабедимая.
307
2
 
13
 
! Отговори
До 349 преди 1 година
Да, освобождава ги. И България беше освободена веднъж и завинаги, но виж какво се получи и затова не са виновни западняците, а двукракия ***-капитал, населяващ въпросните, защото акъл не се налива.
306
13
 
7
 
! Отговори
Моля американските преди 1 година
Значи отговора е, че Нато освобождавало Кувейт и Афганистан и Сирия?? Ами то и Русия освобождава Украйна!и диоти!
305
9
 
6
 
! Отговори
До 348 преди 1 година
Така ли? А загубата в Украйна се чудя как ще е оправдаете? Че Нато си пазисилите за война в Тайван?? Ха ха ха (-;
304
7
 
4
 
! Отговори
До 347 преди 1 година
А искаш да кажеш , че Нато не напада нелегално държави а ги освобождава?? Също като Путин в Донбас? Ха ха ха ха
303
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтеглянето от Афганистан беше заради Украйна. Заради едни фереджета и бурки на жените не може да се стои в Афганистан, докато Европа е пред война.
302
5
 
8
 
! Отговори
До 342 преди 1 година
Явно си ходил прав под масата и не знаеш, че НАТО освободи Кувейт, който беше узурпиран от Садам, а с Втората "Пустинна Буря", приключихме с диктаторския терористичен режим на сатрапа. Чети, преди да пишеш свободни съчинения. Путин и вашата Блатная са на ред. :)
301
10
 
5
 
! Отговори
Моля американските преди 1 година
Тролеи да ми отговорят, защо САЩ не бяха убийци и агресори през СВО в Афганистан, Либия, Ирак 1 и 2, Сирия, Сърбия, Виетнам, Кория и атомната бомба върху Хирошима, а само Русия е агресор и убиец в Украйна??Моля само сериозни отговори!
300
11
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Минските съглашения бяха изцяло в полза на Украйна ако Киев искаше да задържи Донбас и да избегне войната. Под тях се бяха подписали президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия. Това (и отказът от членство в НАТО) беше пътят към мира. Е, не поискаха от Киев да ги изпълняват, искаха военна победа. И затова сега губят Донецк и Луганск. И то с цената на много жертви и разрушения
299
5
 
3
 
! Отговори
До войн преди 1 година
И като декларираш официално загуба, тя си остава загуба!!
298
8
 
8
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Когато европейските политици говорят със Зеленски много им се иска да се покажат като големи защитници на украинският народ. Енергични ръкостискания, големи обещания. А всъщност правят всичко възможно войната да не приключи скоро и да има повече жертви.
297
10
 
8
 
! Отговори
До 337 преди 1 година
Да бе..след 20 години подорно загубиха в Афганистан и висяха от самолетите! И в Ирак позорно загубиха- не откриха химическото оръжие да което избиха 2 милиона цивилни!!Всяка една от тези войни беше нелегална!! Агресори и убийци на цивилни! Какво ревете че Русия прави същото, което Нато!! Бомбардира Сирия и Сърбия и остави цивилните без ток и вода!! А и в Сирия спечели Нато дааа!
296
4
 
12
 
! Отговори
Войн преди 1 година
Още преди две години САЩ декларираха официално изтеглянето си от Афганистан. Това беше отразявано не веднъж и дваж и в съветската преса и медия, но явно тук има само "писатели".
295
11
 
5
 
! Отговори
Кой крив кой прав преди 1 година
Интересно е да се отбележи, че в Сирия и Ирак никой не броеше жертвите. По-точно, брояха ги само в Алепо, който беше превзет от правителствената армия с помощта на Русия. А в Ракка, която беше сравнена със земята от американски бомбардировки, труповете някак си бяха изчезнали.
294
12
 
4
 
! Отговори
А Афганистан? преди 1 година
До До 329: Къде е американската армия в Афганистан след 20 години война с талибаните?
293
18
 
7
 
! Отговори
Западно лицемерие преди 1 година
До Война можеше да няма: Меркел като канцлер на Германия и Макрон като президент на Франция подписаха Минските съглашения заедно с президентите на Русия и Украйна. Но дойде време и двамата да си признаят, че изобщо не са имали намерение да настояват за тяхното прилагане, а само за да дадат време Украйна да се подготви за война с Русия.
292
3
 
20
 
! Отговори
До 329 преди 1 година
Всички войни са спечелили от НАТО. Враговете ни са разбити, а на държавите даден шанс да се оправят както могат. Югославия - изфиряса, Садам - увисна на въжето, Бин Ладен - застреляхме, Арабската Джамахирия, Либия - дадоха фира, Източна Европа беше освободена, а СеСеСеРето - отиде в небитието. В Чили московската чума не прокопса чрез намесата на ЦРУ и т.н.
291
17
 
5
 
! Отговори
Нато преди 1 година
Е нещо много наа кано и разциврено! Да си стоят извън Украйна и няма страшно за тях!