Германия има огромна нужда от работници

Навсякъде има обяви за работа
22 фев 2023 21:10, Росен Стойчев
79
Германия има огромна нужда от работници
Снимка: БГНЕС/EPA

В бонския квартал Бад Годесберг обущар се оплаква, че децата му не желаят да поемат семейния бизнес - те предпочитат да следват в университет, а намирането на чирак се оказва трудна задача. Ковачът в близкия център за конна езда пък казва, че след края на обучението на стажанта му, се е опитал да го задържи, но той не е пожелал да остане. Много трудно е да се намери нов, подходящ човек, казва той.

Още по темата
Друг германец, работещ за голяма корпорация, винаги отчаяно търси компютърни специалисти, а навсякъде из кафенетата в Бон висят обяви: "Търси се персонал".

"Много предприятия в Германия вече са силно засегнати от недостига на квалифицирани работници", признава федералното министерство на икономиката. "Повече от 50% от фирмите виждат в това най-голямата заплаха за развитието на своя бизнес". И въпреки че много компании усещат осезаемо липсата на подходящи кадри, ситуацията вероятно тепърва ще се влошава.

През идните години предстои пенсионирането на т.нар. бейби бумъри. А до 2035 г.  в Германия ще има недостиг на 7 милиона квалифицирани работници, твърди Институтът за изследване на заетостта.

Но дали в страната наистина има прекалено малко квалифицирани работници? Икономистът и специалист по пазара на труда Симон Йегер, който ръководи Института за икономика на труда (IZA) в Бон, казва следното: "В момента имаме рекордна заетост в Германия. Около 46 милиона души работят - това е повече от всякога и това развитие всъщност противоречи на тезата за недостига на квалифицирани работници".

Според него младите са по-добре образовани от онези работници, които сега се пенсионират. Йегер обръща внимание и на резкия спад на заплатите в реално изражение, който през 2022 е бил 5,7 процента, съобщи DW.

Йегер, който има докторска степен от Харвардския университет и е преподавал в Масачузетския технологичен институт (MIT), смята, че в Германия се е формирал "резерв от работна ръка, който не се използва". Според него в този т.нар. резерв попадат хора, "които вероятно биха искали да работят, но не излизат на пазара на труда. Или пък има "работещи на непълно работно време, които при по-добри условия биха работили и на пълно работно време".

Според Федералната агенция по заетостта, едва 11% от хората, които работят по 20 часа седмично, са заявили, че биха желали да работят повече. Основната причина обаче все пак е друга - най-вече поради грижи за деца или болни роднини.

"Компаниите трябва радикално да променят условията, които предлагат. Те трябва да ухажват хората", категоричен е Щефан Шайбле от управителния съвет на консултантската компания "Роланд Бергер". "Работодателите, които не са разбрали, че трябва да инвестират в своя персонал, сега имат много голям проблем", казва той.

Експертите по пазара на труда твърдят, че за преодоляване на недостига на квалифицираните кадри в Германия е необходима нетна имиграция от 400 000 души всяка година. Досега контролираната работна имиграция от трети страни е била ограничена до максимум около 60 000 ежегодно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
ДО 32 - и това е на месец!
29
0
 
23
 
! Отговори
Да бе да - преди 1 година
Германия търси будали да изкарват социалните..Сирийско семейството Осама получава статут на бежанец през 2015 г.През август 2015 г. ДАБЧ предоставя статут на бежанец на лицето, търсещо убежище. Скоро след това на съпругата и седемте му деца е разрешено да се присъединят към него. Според бележката Центърът за работа в Нойс е изплатил на семейството добри 2100 евро социални помощи плюс наем от 1486 евро плюс 1713 евро детски надбавки. Общо: малко под 5300 евро. Здравни и други над 7000 евро
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те още малко да доставят танкове на украинците, до като руснаците хвърлят атома и тогава няма да им трябва нищо ....
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая "хубава" новина означава само едно,още по голямо обезлюдяване на феодална България!
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, нали си вкараха бежанци, поканиха ги, че всички тия бяха не знам си какви ИТ специалисти, инженери и т.н. Какво стана а тях, къде са!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кадри . Тез никога няма и да имат кадри .
24
2
 
26
 
! Отговори
еми преди 1 година
Ханс да не се вълнува както вървят нещата няма да имат промишленост така,че и нужда от работници ще отпадне.
23
1
 
24
 
! Отговори
работник преди 1 година
До АнонименАма тук си много прав.Роби търсят не работници . Ама и ние сме на свършване че да видим тая палач там
22
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците са невероятни лицемери и егоисти. От 20 години работя с германци , такова лицемерие и безсрамие не бих вярвал , че може да има.
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там е страшна скъпотия особено на жилища. А заплата не стига и за наем. Е как ще намерят тогава. Трябва много да дигат заплати за да дойде някой.
20
0
 
27
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Търсят хамали, а не капитани далечно плаване.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите ромове кво чакат?Да отиват!С 200!
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нещо сериозно сбъркано в западналата ситема уж са много богати, а хората не огат даси позволят да имат деца от там идва проблема с работната ръка според мен им е сбъркана ценностната система.
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали си вкара всякаква паплч да им работят.
16
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фюрерът се върти с 8000 оборота в минута в гроба от яд като вижда на какво е замязала неговата Германия. Ако е жив би обесил на първото дърво Меркел задето наводни Германия с тия пришълци.
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то вече е поопоскано. Източна европа и тя е в демографска криза.
14
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът се влошава, мигрантите не работят и внасят данъци в хазната, а точат пари, че и помпят германиките.
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 12 Тя Германия, Франция, Англия вече не можеш да разбереш от арабския свят ли са или европейски държави. Скакалците от Африка и Близкия Изток са ги превзели на 80%.
12
2
 
34
 
! Отговори
До 3 да преди 1 година
Защо тогава има недостиг на кадри, като е толкова хубаво в Германия?
11
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дръпнеш чертата всички беди на Европа идват от кравару=ите те запалиха Арабската пролет от там тръгнаха мигрантите, после разпалиха война с Русия и ни наложиха санкции, ковида и той беше техен и накрая някакви нагли типчета платени от краварите ни говорят, че Русия ни е враг.