Румъния атакува Австрия в Европейския съд заради Шенген

Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку
15 сеп 2023 13:16, Нели Христова
87
Румъния атакува Австрия в Европейския съд заради Шенген
Снимка: БГНЕС

Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за в. "Дер Щандард", цитирано от румънските медии.

В него той отбелязва, че щетите, причинени на страната от австрийската блокада, се оценяват на най-малко 2% от БВП, тоест на няколко милиарда евро.

"Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство", каза Чолаку.

Той определеи като "невярно" твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

"Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването", категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

"Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме", отбеляза Чолаку.

Попитан от вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира:

“Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред - през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави - с изключение на Австрия - подкрепят присъединяването на Румъния".

Той не отхвърли твърдението на медията, че Австрия плаща на Русия “кървави” пари ("Blutgeld"), както наскоро се изрази бившият генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

"Румъния отдавна си е научила урока и затова вече не е зависима от руския газ", отбелязва Чолаку, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
е нали сглобката ще бори мафията, а си легна с нея ?!? Да изринем ГЕРП и комсомолците им ПП-ДБ, за да оправим България!
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
румънците си търсят интересите, а магаревците се чудят как да раздадат и разпродадат страната ни!
31
2
 
26
 
! Отговори
ЛЮБИТЕЛ преди 7 месеца
Ние живеем в някакво безвремие и си мислим,че с напудрени доклади ще можем да заблудим европейските лидери.Светът върви напред,изкуственият интелект настъпва,а ние се занимаваме с конституцията,която на никого не пречи да се върши съвестно работата.По времето на Костов Румъния беше след нас и за тия години дръпна много.Една част от българския бизнес се изнесе там,защото има правила и така лесно се работи.Осъдиха мин.председатели,министри,политици и др.,а ние само се чешим.
30
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
поне румънците са смели, за разлика от нашти плюнки!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 26.Новата Африка е Източна Европа.В Румъния минималната заплата от 1 януари е 750 евро ,в Испания е 1000 евро .Тоя филм дето го цитираш е от 90-те години.
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Румъния добре! А смотаната България с тия балкански смотани и нагли управници кога?
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
12 години вече не ни пускат .Това може да продължи и още 100 години да казват че имало мигрантски натиск .През Италия са влезли 130 хиляди души тая година.През Сърбия и Унгария още Толкова и най накрая ни спират нас за Шенген
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навремето в Октопод даваха как един политик отива да се моли за пари на някакъв банкер.Ставаше дума за Африка и банкера му се присмя и вика:Новата Африка е Източна Европа.
25
6
 
3
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 7 месеца
Далеч от Московците това е истината ,ще ми правят маймунски номера в черно море и в наши води,вън от България на рашките
24
2
 
15
 
! Отговори
Мушмул преди 7 месеца
Къв уруд трябва да си , че да държиш сметка на продавача какво да прави с парите с които си купил стока от него. Русия продава нефт и газ, купуваш доставят, после кво правят с парите ми е през у я.
23
1
 
7
 
! Отговори
еврог.йци преди 7 месеца
Това не е империя, но не е и конфедерация.Какъв точно съюз е никой не знае.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако беше на власт Възраждане просто нямаше да пуснем Финландия в нато защото ние чакаме много по дълго за шенген и готово . Щяхме да сме влезли ако управлява националноотговорна партия а не евроатлантическа . А влезем ли в шенген спокойно можем да излезем от ЕС и нато и да прокараме швейцарски модел на развитие вместо усвоявне и задлъжняване за евроатлантиците а сметката за другите.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТАКА СЕ ПРАВИ! НАШИТЕ СЛУЖАТ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ. ПРЕДАТЕЛИТЕ ВЪН ОТ ДЪРЖАВАТА.ПЛАТЕНИТЕ ОТ САЩ КИРЧО, АСЕНЧО И ЛОРЕР ДА СИ ХОДЯТ!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киро, нали си дистрибутор на Европа в България бе? Оставка, кло ун!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нашите месирки ще обжалват ли? Ще измият ли срама? Или ще нападат Русия?
18
0
 
19
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
"Румъния атакува Австрия в Европейския съд заради Шенген" ----- А, Бг си мълчи тихо в ъгъла!!!
17
0
 
15
 
! Отговори
Ф16 преди 7 месеца
Нито турците, нито ссср са се гаврили така с нас. Тия нещо ни били партньори.
16
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ЕС ОБЯВИ, ЧЕ НЯМА ДА ПРИЕМЕ РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН , ЗАЩОТО ТАКА ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С БЛЕДОЛИКИ ОТ МОЛДОВА И УКРАЙНА! А ЦЕЛТА Е ЕС ДА СЕ НАПЪЛНИ С ЦВЕТНОКОЖИ!
15
2
 
13
 
! Отговори
Е споко де... преди 7 месеца
....след войната австрийците ще направят компромис -> за Румъния. А ние с ужас ще си гледаме отвъд Дунава ;) . Нищо ново.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като погледнеш премиера ни колко жалко човече е, как очаквате нашата държава да защитава интересите и достойнството си? Естествено, че ще си мълчим - наведена глава, сабя не я сече...