Румъния атакува Австрия в Европейския съд заради Шенген

Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку
15 сеп 2023 13:16, Нели Христова
87
Румъния атакува Австрия в Европейския съд заради Шенген
Снимка: БГНЕС

Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за в. "Дер Щандард", цитирано от румънските медии.

В него той отбелязва, че щетите, причинени на страната от австрийската блокада, се оценяват на най-малко 2% от БВП, тоест на няколко милиарда евро.

"Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство", каза Чолаку.

Той определеи като "невярно" твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

"Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването", категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

"Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме", отбеляза Чолаку.

Попитан от вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира:

“Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред - през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави - с изключение на Австрия - подкрепят присъединяването на Румъния".

Той не отхвърли твърдението на медията, че Австрия плаща на Русия “кървави” пари ("Blutgeld"), както наскоро се изрази бившият генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

"Румъния отдавна си е научила урока и затова вече не е зависима от руския газ", отбелязва Чолаку, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А сглобката за пореден път доказа, че е съставена само от мекотели.
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АнонименКак дса го постигнали хърватите? Без да крадат и без подкупи и без мафия.А днес окончателно премахват мониторинга за България, доста жалко, защото мафия и подкупи има и ще продължи да има още десетилетие сигурно.Както виждаме и Румъния е държава и си отствоява правата, нашият външен министър и ротационния министър председател са послушковци на Киро, който уж каза, че на тях нямало кой да им вдига телефона и да си налага мнение, а той прави точно това.
51
1
 
26
 
! Отговори
ябадабаду преди 7 месеца
До АнонимеН 39В Нидерландия като е легализирана дрогата те кво правят в шенген ?
50
21
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОБСЪДИ ДАЛИ ДА СЕ ПРИЕМАТ В ЕС , ЧАК СЛЕД КАТО ПРИКЛЮЧИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА И Е МИНАЛА ПОНЕ 1 ГОДИНА! РУМЪНИЯ Е РИСК ЗА ЕС ОТ НЕЛЕГАЛНО ОРЪЖИЕ ВНЕСЕНО ОТ УКРАЙНА!
49
2
 
30
 
! Отговори
Един човек преди 7 месеца
И румънците не можем да ги стигнем...:(
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Aвстрия ще успее ли да скочи н Румъния?
47
32
 
4
 
! Отговори
да бе да преди 7 месеца
двете кочини на ЕС трябва да седят извън шенген. Браво на Австрия!
46
21
 
15
 
! Отговори
USA преди 7 месеца
Докато не почнете да мразите Русия няма да станете богати и успешни! Всички бивши соц страни които намразиха Русия и подкрепиха НАТО сега са по добре от България. Полша, Чехия, Хърватия...дори и Румъния. Всички ни задминаха! А вие си продължавате по старата схем, братушки, братушки, съветска дружба, ком партията.....Милеете си за Русия. Не разбрахте ли че Русия ви използва?
45
27
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Тези...мамалиги много се взеха на...сериозно. Половината им села със...сламени покриви на къщите и тоалетни на...двора,те за шенгеня...напират. Хайде по кротко и си чакайте реда,след българите,които са...образец за космическо...търпение. (платено...съобщение на пенсионерите от Виенската филхармония)
44
14
 
7
 
! Отговори
Лош преди 7 месеца
От както Турция и Русия се освободиха от България икономиките им тръгнаха нагоре. Ако иска Евросъюза да се оправи и той трябва да ни разкара.
43
2
 
43
 
! Отговори
Жоро преди 7 месеца
Румъния протестира, нашите мишки мълчат!
42
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правилно предположих, че Австрия обслужва руски интереси. Ето, медиите са го казали в прав текст- Австрия плаща кървави пари на Русия! - и румънците не са го отрекли. Ясно е кой притиска австрийските министри( в това число този канцлер ) да не приемат България и Румъния . Само че Румъния си търси правата, а в България правителството си пасува...
41
15
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ДОКАТО ТРАЕ ВОЙНАТА В УКРАЙНА И РУМЪНИЯ НЯМА ДА Я ПУСНАТ ЩОТО СЕ СТРАХУВАТ, ЧЕ ОРЪЖИЕ ОТ УКРАЙНА ЩЕ ВЛЕЗЕ ЛЕСНО В РУМЪНИЯ И ЩЕ СТИГНЕ ДО КЪДЕТО И ДА БИЛО В ЕС ! ШЕНГЕН ЗНАЧИ БЕЗ ГРАНИЧНИ ПУНКТОВЕ
40
0
 
22
 
! Отговори
Ммм преди 7 месеца
Наш Кирчо веднъж каза че може да отговори на Русия подобаващо. Е сега може да опита с по - малката Австрия ако не го е страх.
39
23
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
АЗ НЕБИХ НИ ПУСНАЛ В ШЕНГЕН !!! БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС НЕ Е НАД ОБЩИЯ ИНТЕРЕС НА ЕС! БЪЛГАРИТЕ СА ПЪЛНИ С ДОМАШНИ ФАБРИКИ ЗА АМФЕТАМИНИ И МАРИХУАНА ЩЕ ЗАЛЕЕМ ЕС С ДРОГА :D И ГРАНИЦАТА НИ С ТУРЦИЯ Е КАТО РАЗГРАДЕН ДВОР! ГЛАСУВАМ ПРОТИВ ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН
38
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИМА ОЩЕ ПО - ХУБАВА НОВИНА, 72 БРИГАДА Е ЛИК ВИДИРАНА, ИЗ БИ ТИ ВИСШИ РУСКИ КОМАНДИРИ, КАДИРОВ Е В КОМА!
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
продажни са политиците ни, вижте как посолството взе решение за житото на украйнините, а министъра разбра последен! Срам и резил! Следват насоките на сутрешното кафе в посолството - това са кирчовците!
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Хърватия не е бил Бойко Борисов на власт - за това стигнаха толкова високо!
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
за ПП-ДБ е важен украинския и американския интерес, българския не е важен! Такива кирчовци, кокорчовци, мравояди и тем подобни банкянски мутри "избраха машините", както каза Алексей! / само дето това не се отрази по нито една общоприета телевизия или сайт в България/.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хърватия влезе в ЕС 2013г. 6 години след нас. И само за 10 години си усвоиха фондовете които им се полагаха, построиха си магистралите, модернизираха си инфраструктурата, реформираха каквото трябваше и от първи януари тази година вече официално си приеха Еврото и влязоха в Шенген. Без драми, без глупости. В Хървати вече има хай тек индустрия за която можем само да мечтаем. Да не говорим за туризма. Замислете как те направиха всичко това за 10 години?