ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос вече не са нужни

Проблемът идвал от това, че Русия се оттегли от зърнената сделка
18 сеп 2023 15:36, Елка Василева
54
ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос вече не са нужни
Снимка: архив, БГНЕС

Временните мерки, въведени от ЕС за украинския земеделски внос, повече не са необходими, заяви говорител на Европейската комисия. Той поясни, че миналата седмица Комисията взе решение да не удължава действието на европейските мерки, защото от тяхното въвеждане през пролетта причините за затрудненията, които изпитваха пет съседни на Украйна държави, са отпаднали.

Говорителят отбеляза, че сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. Той уточни, че целият проблем се създава от това, че Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море.

По неговите думи предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане от Украйна на лицензионен режим за износ на земеделски стоки.

Търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще преценим едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия, заяви говорителят. Той не отговори на въпрос дали ЕС би защитил трите държави пред Световната търговска организация, ако Украйна заведе иск.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо не става ясно от отговора на ЕК.Нашето зърно си е качествено и трябва да си го ядем ние. Излишъка след задължителните запаси може да продадем. Украинското зърно не съответства на регламентите за производство в ЕС, и няма място на нашия пазар. Останалите сделки които ЕК желая еа прави, да се оправя.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Китай почват да правят 2 нанометрови чипове, а в САЩ тепърва ще строят завод и обучават кадри за 5 или 7 нм чипове. Сметнете коолко са назад САЩ от Китай.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът идвал от това, че Русия се била оттеглила от зърнената сделка. Кой ми се изходи в потурите? А проблемът на Конго със столица Бразавил от къде идва? Не идва ли от факта, че неговия президент отиде в Ню Йорк да слуша речта на Зе-клоуна в ООН, а военните на Конго използваха отсъствието му и направиха преврат? Отново Путин ли е виновен?
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма измъкване оттази вредна храна, освен, ако не се унищожава на място.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до Не Лъжи Много се знае украинските пшеницата и слънчогледа откъде идват, като вече са влязли в България. По документи може и да е друго, но ходи чакай два месеца и харчи хиляди евро да проверяваш, а конкурента ти не го бърка и работи, а ти чакай два месеца за проба бухахахаха.
21
1
 
16
 
! Отговори
Започва да ми се преди 7 месеца
изяснява защо свалиха правителството в Нигер. Вероятно тамошния калмук е настоявал за внос на пясък.
20
1
 
12
 
! Отговори
до Не Лъжи преди 7 месеца
Точно в Германия няма украинско зърно, има от Франция, Чехи и Полша. Брашното и олиото са едни от малкото продукти, на чиято опаковка не пише произход, а само къде са пакетирани. Под 1% е украинското зърно и то се дава на животните.
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашите щели да сложат стриктен контрол, ама нямаме лаборатория, а дори и да имаме ще отнеме 1-2 месеца, няма по-добра и бърза технология. И ко тировете ще чакат по два месеца ли или ще пускате всичко и по документи все едно са чкали по два месеца за проби в лаборатория, която я няма? И вие искате да повярвам на тази лъжа ли? Постарайте се повече следващия път.
18
4
 
3
 
! Отговори
Независим преди 7 месеца
До АнонименВ Африка ще го хапнат.
17
3
 
26
 
! Отговори
Бастунджи Йово преди 7 месеца
защото запада не спази обещаното. А в това, че на практика ни се заповядва да внасяме зорлем не е проблем, тъй ли?
16
3
 
33
 
! Отговори
Абсолютен шок преди 7 месеца
Да продават жито замърсено от боеприпасите от урана и какво ли не без абсолютно никакъв тест и сертификат, това е престъпление. Това жито не става дори за храна на животни. Какви хора ни управляват? Кой гласува за това нещо?
15
13
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
До българинаАз имам три деца и живея в България. Ти как помогна за справяне с демографската криза? В дружества, в които участвам работят над 45 човека, ти какво правиш? Като си некадърен и мързелив - поискай помощ! Ще ти дам съвет, идеи, за да си разрешиш 16 г. проблеми....
14
2
 
9
 
! Отговори
Урсула реве преди 7 месеца
Урсула от трибуната на Европейския парламент: Да глобал маркетс са заляти с по-евтини китайски електрически коли. Техните цени са кептнати артифишали лоу заради хюч държавни субсидии. Зис из дистортинг нашия пазар. Защо се оплаква Урсула, имат пари - субсидират, вие защо нямата пари, нямате ли си високи технологии да произвеждате евтино, БМВ, Мерцедес, WV да уволнят работниците и да произвеждат с AI, нали сте високотехологични, нали капиталалистическата система е най-ефективна.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Не лъжи! Може и да е така, ама е обозначено, че е украинско ивсеки си прави сметката ще го купува ли, а тук е различно не е обозначенонай-малкото и незнаеш какво ядеш. Схващаш ли малката, но значителна разлика?
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китайските автомобили превъзхождат вече немските. Китай е поне 30 години пред Германия в автомобилостроенето.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A какво стана с контранастъплението.
10
20
 
5
 
! Отговори
Не лъжи! преди 7 месеца
До 7 - В Германия СЕ ВНАСЯ украински зърно! Включително се продава и брашно от украинско зърно и това е отбелязано като произход! Ако може руските лъжци да се кротнат леко....
9
5
 
18
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
да преговорим накратко, за 16 г членство в ЕС, кой проблем на България се разреши? мога само да изброявам новите, лато се почне с демографията
8
4
 
22
 
! Отговори
Хора преди 7 месеца
ЕС е окупиран от САЩ и те командват,честито.
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-големите страни като Германия, Франция, Италия и Испания да го изкупят. Ние сме5-6 милиона как да изядем токсини за 250 милиона души вие болнни ли сте?