Сорос затваря офиси в империята си на стойност $25 милиарда

Готви се да съкрати над 40% от персонала си
13 окт 2023 18:40, Анисия Иванова
156
Сорос затваря офиси в империята си на стойност $25 милиарда
Снимка: БГНЕС/EPA

Международната мрежа от фондации на стойност 25 млрд. долара, основана от Джордж Сорос, закрива офиси по целия свят, тъй като се готви да съкрати над 40% от персонала си.

Според копие от имейлите, на които от Bloomberg се позовава, миналата седмица служителите на фондация „Отворено общество“ (OSF) в Африка са получили кореспонденция, в която подробно са описани следващите стъпки на процеса, който включва закриването на половин дузина офиси на континента в допълнение към офисите в Балтимор и Барселона.

„С решението на управителния съвет от юни да съкрати персонала с повече от 40%, числеността на служителите и необходимите офисни площи трябва да намалеят“, казва в един от имейлите Бинайфър Новроуз, вицепрезидент на OSF по програмите.

„Вече не разполагаме с необходимия обем дейности, за да управляваме множество малки офиси, и затова взехме да ги намалим още повече.“

Благотворителната организация на гиганта на хедж фондовете отпуска над 1 милиард долара безвъзмездни средства годишно, включително над 100 милиона долара в Африка. Според имейл от изпълнителния директор за Африка Мутони Уаниеки местата, където OSF вече няма да има персонал, включват: Адис Абеба, Етиопия, Кампала, Уганда, Кейптаун, Киншаса, Демократична република Конго, Абуджа, Нигерия и Фрийтаун, Сиера Леоне. Офисите в Найроби, Кения, Дакар, Сенегал и Йоханесбург ще останат отворени.

„Много съжалявам, че се получи по този начин“, пише Уаниеки до служителите в имейл. „Очевидно не е това, което някой от нас е очаквал, и много съжалявам, че не съм имала информация за това по-рано“, добави тя, като уточни, че промените не са това, което ръководството "пое като ангажимент преди две години".

Затварянето на офисите в Барселона и Балтимор беше обявено по-рано тази година, а африканските офиси „са в различни етапи на преход към затваряне или сливане в една регионална структура от 2021 г. насам“, заяви говорител на OSF в имейл. Голяма част от сателитните офиси ще бъдат закрити до края на 2023 г., добави още той.

През юли Inside Philanthropy съобщи, че OSF е премахнала повече от дузина офиси в Африка и Азия от списъка на своя уебсайт.

Официален наследник

OSF вече е в ръцете на 37-годишния син на Сорос - Алекс, който стана председател на организацията през декември 2022 г. и беше обявен за официален наследник на баща си през юни.

Според интервю от септември с Марк Малок-Браун, президент на фондацията, за втори път в рамките на три години нестопанската организация преминава през преструктуриране в опит да стане по-гъвкава. След промените OSF ще има по-малко от 500 души на заплата, в сравнение с почти 1700 през 2021 г.

Част от плана за преструктуриране включва пренасочване на приоритетите от дължимата грижа преди отпускането на безвъзмездни средства към по-голям фокус върху въздействието на даренията, което ще изисква по-малък персонал, обясни Малок-Браун.

„Огромният бюрократичен процес предшестваше отпускането на безвъзмездните средства, а след това беше много по-леко“, каза той в интервю през септември, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според запознати съкращаването на персонала ще засегне най-силно тези, които се занимават с активна дейност, като например отпускането на безвъзмездни средства. Персоналът, който работи по програмите извън САЩ, се съкращава от 450 на около 150 души. Програмите на САЩ ще останат в сила до президентските избори през следващата година.

Говорител на OSF отказва да коментира конкретни цифри, докато не приключат „трудовите преговори.“

Благотворителната организация, която оперира на пет континента, ще използва и нов модел на работа с „възможности“, макар че не е ясно върху кои възможности ще се съсредоточи. Служителите, засегнати от съкращенията в Африка, се призовават да кандидатстват за длъжности „в рамките на тяхната юрисдикция“, се посочва в имейла от Новрой. "От вас се очаква да се преместите и ще носите отговорност за собственото си прехвърляне", пише Уаниеки.

През август OSF изпрати на получателите на субсидии бележка, в която се казва, че „до голяма степен ще прекрати финансирането в рамките на Европейския съюз, а по-нататъшното финансиране ще бъде изключително ограничено.“

По време на конференция в Австрия по-късно същия месец Алекс Сорос оспори съобщенията, че това означава намаляване на работата на организацията с нестопанска цел на континента. „За мен е новина, че OSF напуска Европа“, посочи той. „В различни издания беше съобщено, че случаят е такъв, но ние просто променяме стратегията си.“

Няколко дни по-късно беше публикувана редакционна статия на Politico, написана от него, със заглавие „Никакво отстъпление на Сорос от Европа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съвсем очаквано. С пари човешка съвест на едро не може да се купува. Правилно решение. Добра новина за свободните хора.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 74 Аз нямам нищо против средния американец, а ти не знаеш нищо за фамилията ми НПО лапаач с 2 лева в джоба. :)
78
0
 
7
 
! Отговори
999 преди 7 месеца
Цинично ми звучи гиганта на хеджфондовете да има организация с благотворителна цел,но както и да е.Каквито и да са били целите на тази благотворителна организация ,тя вече ги е постигнала и сега чака резултати/ дивиденти.Това разбрах от статията,а вие?
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ВСИЧКИ КОИТО СА-Е то ще остане само Бойко
76
1
 
3
 
! Отговори
Кои са съсипали преди 7 месеца
И разграбили България?Комунистите и му ровите от ДС.
75
1
 
2
 
! Отговори
ъц преди 7 месеца
Тоя май нещо тю-тю...
74
14
 
1
 
! Отговори
Тигара на illusion преди 7 месеца
78 човек който използва думи като хайлазува каквото и да значи това whatever няма как да те е дърта сомунистическа пръ дня от некое Хасковско село например.
73
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дядо Скрудж ще носи парите си в ада.
72
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Може ли някоя копейка да ми обясни , аз като прозападно ориентиран още ли съм сорос0.д или Митрофанова вече им е спуснала нови опорки." -------- ------- ----------- --------- Аз не съм "копейка", но ще ти обясня защото виждам, че си нeграмотен, нeoбразован и отчайващо пpoст. Вие изобщо не сте "прозападно" настоени, а сте едни най-обикновени пpeдатели, които разбиха България за 30 години. Ти 1 (ЕДИН) месец ако живееш в САЩ ще yмрeш от глaд защото там се работи здраво, а не се хaйлазува.
71
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 7 месеца
от изключително професионално написаните заглавие и подзаглавие не е баш ясно кво точно на каква стойност е. материала е поредната дистопична боза с косми, в която пет различни ужким източници се самоцитират, подвеждайки дебеловеждите представители на нация техническа.
70
0
 
8
 
! Отговори
До Soros Company LT преди 7 месеца
А и казвахме до не те събира от земята с вилицата бе тpaH3истор
69
17
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 7 месеца
Средният американец има толкова пари, колкото твоята фамилия още 3000 години да живее, не може да ги спечели.
68
9
 
2
 
! Отговори
Soros Company LTD преди 7 месеца
72 Очевидно по добре от теб
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Soros Company LTD-ВИДИМО НЕ СИ ДОБРЕ!!!
66
15
 
3
 
! Отговори
Soros Company LTD преди 7 месеца
65 Бате няма какво да ти е жал.Воза се в черен майбах имам въоръжена охрана и шофьор парите са ми в сакове Гучи в евро мразя плебейския бг лев винаги воза по 2 манекенки които небиха си хвърлили Со пола по теб толкова яки че можеш спокойно да им пиеш вода от пи ч ките чертая от неколко тухли от стоката на Брендо навсякъде ме посрещат като освободител от комунистическия окупаторски режим.Особено па у Илюжън все едно Иисус е дошъл.
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МЕД МИ КАПЕ
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Батерияте му е на края.. нормално , няма вечни хора ! Но по добре една гад по малко.
63
21
 
2
 
! Отговори
98908 преди 7 месеца
Може ли някоя копейка да ми обясни , аз като прозападно ориентиран още ли съм сорос0.д или Митрофанова вече им е спуснала нови опорки. Щото така малко неудобно става, тъкмо свиснах че съм сорос0.д и аре сега нещо ново. И още нещо, копейките имат ли вече инструкции кой ще ми плаща, не че нещо, но поне да знам откъде да си чакам парите.
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Soros Company LTD-жал ми е за теб...
61
18
 
3
 
! Отговори
Силвестър преди 7 месеца
И мен ме съкратиха днес. Цели 5 години от живота си дадох за тази фондация и какво си мислите? Знаете ли как ми се отблагодариха? Дадоха ми само 60 заплати и сега ще трябва отново да си търся работа. Не знам как ще издържа с 300 хиляди лева обезщетение, а имах мечти. Сега съм на 27 години и вече трудно наемат хора над 25 годишна възраст на работа.